Zakelijke rekening openen met BKR registratie

19 maart 2020 13:27

Zakelijke rekening openen met BKR registratie

Wanneer je jouw eigen onderneming start, kan het zijn dat je ook een zakelijke rekening wilt openen. Dit is niet verplicht, maar wel praktisch om zaken gescheiden te houden. Ook is het makkelijk om deze manier je administratie kloppend te houden. Maar op het moment dat je bij een bank een zakelijk rekening wilt afsluiten, wordt in het register van het Bureau Kredietregistratie (BKR) gecontroleerd of jij openstaande kredieten en betalingsachterstanden hebt. Wat jouw registratie is, kun je achterhalen met behulp van een BKR toetsing. Een zogenaamde negatieve BKR-registratie kan ertoe leiden dat een bank je weigert als zakelijke klant.

Hoe bijzonder is een BKR-registratie?

Wanneer je een lening afsluit bij een kredietverstrekker voor 250 euro of meer, wordt dit geregistreerd bij het BKR. Dat houdt in dat je ook wanneer je een telefoonabonnement met een telefoon erbij neemt die je afbetaalt ook het risico loopt om in de registratie terecht te komen. Hetzelfde met een auto die je niet meteen betaalt. Uiteraard staat een hypotheek ook geregistreerd bij het BKR. Met andere woorden, de meeste volwassenen in Nederland hebben een BKR-registratie. Hypotheekverstrekkers kunnen deze gegevens opvragen en dit kan gevolgen hebben voor de hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen. Een lopend krediet betekent immers dat je maandelijks minder kunt afdragen voor je hypotheek.

Wat is een negatieve BKR-registratie?

Er is nog een verschil tussen een ‘gewone’ BKR-registratie van het feit dat je een krediet hebt en een negatieve BKR-registratie. In het tweede geval staat vermeld dat je een betalingsachterstand hebt bij een of meerdere leningen of andere betalingsverplichtingen zoals het eerder genoemde telefoonabonnement. Dat is niet meteen het geval als je één betaaltermijn achterloopt. Wanneer je een negatieve registratie bij het BKR krijgt, ontvang je hier na meerdere aanmaningen een aankondiging van. Waar een gewone BKR-registratie van kredieten geen gevolgen zal hebben voor het openen van een zakelijke rekening, kan een negatieve BKR-registratie dat wel degelijk hebben.

Hoe beïnvloedt een BKR-registratie het openen van een zakelijke rekening?

Voor het openen van een persoonlijke bankrekening heeft een BKR-registratie geen consequenties. Bij een zakelijke rekening is dit anders. Waar iedere Nederlander het recht heeft om een persoonlijke rekening te openen, hebben banken bij zakelijke rekeningen meer vrijheden om klanten te weigeren. Jouw aanvraag voor het openen van een zakelijke rekening wordt eerst beoordeeld. Onderdeel van dat proces is een controle van jouw BKR-registratie. Dit hoeven ze niet te doen volgens de wet, maar alle Nederlandse banken hebben in hun algemene voorwaarden staan dat je als klant mogen weigeren als je een negatieve BKR-registratie hebt. Aan een zakelijke rekening zitten immers kosten verbonden die je moet kunnen opbrengen. Banken verdienen aan zakelijke rekening en een klant die elders een betalingsachterstand heeft biedt geen garantie op die inkomsten. Let wel, je wordt niet in alle gevallen direct afgewezen. De hoogte van je betalingsachterstanden is voor veel banken bepalend in het wel of niet accepteren van jou als klant voor een zakelijke rekening. Probeer het bij verschillende banken, want de voorwaarden kunnen verschillen.

Wat is jouw BKR-registratie en wat doe je eraan?

Je kunt, zoals eerder gesteld, een BKR-toetsing laten uitvoeren om er achter te komen wat jouw BKR-registratie precies is. Heb je een negatieve BKR-registratie, dan betekent dit niet dat je hier ook aan vast zit. Je kunt een onafhankelijk bedrijf als Dynamiet Nederland inschakelen om voor jou bij de kredietverstrekker in kwestie bezwaar te maken tegen deze negatieve registratie. Dit kun je in theorie ook zelf doen, maar dan moet je zelf je weg banen door de bureaucratie en het juridische taalgebruik. Er hoort een goed onderbouwd bezwaarschrift bij, en een gespecialiseerd bedrijf heeft met zijn ervaring daarmee meer kans van slagen. Zij lichten jouw kredietdossiers door op procedurele fouten en bemiddelen voor je. Jouw kredietverstrekker wordt dan gedwongen om een belangenafweging te maken. Dit kan leiden tot het verwijderen of aanpassen van aantekeningen het BKR-register. Dit kost je natuurlijk wel wat omdat er werk en tijd in gaat zitten, maar het levert je op dat de hobbel op weg naar het openen van een zakelijke rekening weggenomen wordt. Die hobbel is dan ook weggenomen voor eventuele toekomstige leningen die je voor je onderneming of persoonlijk zou willen afsluiten.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.