Wij planten het zaadje voor een nieuwe economie

24 november 2021 09:39

Wij planten het zaadje voor een nieuwe economie

Minder CO₂ uitstoten, duurzaam en circulair ondernemen, bijdragen aan een inclusieve maatschappij en zo veel mogelijk grondstoffen uit eigen regio gebruiken. Als ondernemers staan we voor een aantal grote uitdagingen. GreenInclusive-directeur Marthijs Roorda plant met vezelhennep letterlijk en figuurlijk het zaadje om toe te werken naar een nieuwe economie. "Met vezelhennep kunnen we bijdragen aan de lokale economie, de wereldwijde klimaatopgave én de doelstellingen uit het grondstoffenakkoord."

Sinds 2019 verbouwt GreenInclusive samen met diverse boeren in Friesland vezelhennep. Een plant die qua bladstructuur als twee druppels water lijkt op de welbekende hennepplant Cannabis Sativa, maar in tegenstelling tot z’n beruchte familielid volop legale mogelijkheden biedt. "Vezelhennep draagt bij aan diverse actuele uitdagingen", legt Marthijs uit. "De plant neemt in hoge mate CO₂ op, die we vervolgens blijvend kunnen opslaan in onze producten. Vezelhennep is een 100% natuurlijke grondstof, die we zonder bestrijdingsmiddelen in eigen regio telen en verwerken. Daarmee creëren we volop lokale werkgelegenheid. Het eindresultaat is een unieke grondstoffenmix, die we gebruiken voor gerecycled plastic en hoogwaardig isolatiemateriaal voor de bouwsector. Kortom; een win-win-win-winsituatie."

1500 woningen

Boeren in Drachtstercompagnie, Ureterp, Olterterp en Hoogezand produceren samen met GreenInclusive jaarlijks in grote getale vezelhennep. In het najaar van 2020 kochten de broers Marthijs en Hendrik Roorda een voormalig melkveebedrijf in Nieuwehorne als eigen productielocatie, om de productie verder op te schroeven. "We zijn begonnen met het produceren van biobased mini GFT-containers en inzamelboxen met als grote afnemers de gemeente Rotterdam, producentencollectief Weee Nederland en meer dan honderd retailers", vertelt Marthijs. "Inmiddels maken we van de industriële vezelhennep hoogwaardig isolatiemateriaal voor de bouwsector. De thermische, akoestische en vochtregulerende eigenschappen van de hennepvezel blijken uitermate geschikt in de woningbouw en dragen bij aan een gezond en duurzaam woon- en leefklimaat. Het doel is om binnen drie à vier jaar tenminste 1500 woningen jaarlijks van natuurlijke isolatie te voorzien."

Gezamenlijke opgave

Naast de productie wil GreenInclusive ook het verwerken van de vezelhennep in eigen provincie laten plaatsvinden. "Daarvoor willen we een grondstoffenbedrijf inrichten, waarvoor we vergaande investeringen moeten doen. Om er zeker van te zijn dat we onze producten straks ook daadwerkelijk kunnen verwerken en afzetten, hebben we een intentieovereenkomst getekend met de gemeente Leeuwarden, bouwbedrijven Lont en Jorritsma, Caparis, Achterbosch Architecten en Circulair Friesland. Het is per slot van rekening een gezamenlijke opgave van ons allemaal."

CO₂-certificaat

Niet alleen de maaksector in Friesland profiteert van de voordelen van vezelhennepteelt. Ook in de agrarische sector liggen grote kansen. Marthijs: "Ik zie om me heen hoe zwaar de boeren het voor de kiezen krijgen met de steeds strengere wet- en regelgeving. Mijn doel is om boeren met hennepvezelteelt een alternatief te bieden naast hun huidige bedrijfsinvulling. Vezelhennep legt CO₂ vast waardoor je als agrarisch bedrijf je uitstoot flink vermindert. We zijn inmiddels heel ver met het claimen van een bijbehorend CO₂-certificaat om aan te tonen hoeveel koolstofdioxide we in de waardeketen vastleggen. En als gewas zorgt hennepvezel bovendien voor een gezondere en vruchtbaardere agrarische bodem."

Geen strobreed in de weg

Waar menig ondernemer al dik tevreden zou zijn met het verhaal tot dus ver, gaat Marthijs nog graag een stapje verder. "Wij zijn er van overtuigd dat natuurlijke materialen de toekomst hebben. In potentie kunnen we duizenden tonnen CO₂ in onze eigen provincie vastleggen. Ik ken weinig andere ondernemers die dat ook kunnen beloven. Wij geloven hier in, willen hier energie en geld in steken. Maar het kan niet zo zijn dat wij de maatschappelijke uitdagingen volledig dragen. Hier ligt zeker een taak van de overheid, op zowel gemeentelijk, provinciaal als landelijk niveau. Tot nog toe legt de overheid verontreinigende industrieën geen strobreed in de weg. Willen we de klimaatopgave serieus nemen, dan zal ook de politiek de daad bij het woord moeten voegen."

Tekst: Nynke van der Zee

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.