Werken met gevaarlijke stoffen

18 november 2022 11:23

Werken met gevaarlijke stoffen

Er zijn bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen. De gevaarlijke stoffen komen voor in de chemische industrie. Hier worden gevaarlijke stoffen geproduceerd. In deze sector komen er zaken kijken zoals een UFI. Dit is een code die op de stof moet staan. Gevaarlijke stoffen komen ook voor bij andere sectoren zoals bij lijm, verf, schoonmaakmiddelen en inkt. Of wat dacht je van werkprocessen waarbij gevaarlijke stoffen vrijkomen zoals dieselmotoremissie, kwartsstof en lasrook. Als het menselijke lichaam te lang wordt blootgesteld aan gevaarlijke stoffen kan dit nare gevolgen hebben voor de gezondheid. In dit artikel gaan we je wat algemene informatie geven over het werken met gevaarlijke stoffen.

Beschermen van uw werknemers

Het kan best voorkomen dat binnen jouw bedrijf gevaarlijke stoffen worden geproduceerd of dat er gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen. In dit geval lopen jouw werknemers een risico op gezondheidsklachten door de blootstelling. Als werkgever ben je dan ook verplicht om jouw werknemers te beschermen voor al deze stoffen. Zoals iedere ondernemer moet je zuinig zijn op je personeel!

Controleer altijd zelf de veiligheid

Hierbij gaan we voortborduren op het vorige. Het is ontzettend belangrijk om te weten of jouw werknemers gezond en veilig binnen je bedrijf kunnen werken. Je kunt deze veiligheid zelf controleren binnen je bedrijf. Dit doe je aan de hand van de zelfinspectie Gevaarlijke stoffen die door de Nederlandse Arbeidsinspectie is ontwikkeld. Als je deze zelfinspectie goed volgt, zul je jouw bedrijf gaan zien door de ogen van een echte inspecteur. Binnen een aantal stappen zul jij weten of jouw werknemers veilig kunnen werken. De inspectie zal helpen bij het beoordelen van de stoffen, de maatregelen en het nakomen van de maatregelen.

De Nederlandse Arbeidsinspectie

Het onveilig werken met bepaalde gevaarlijke stoffen leidt in de meeste gevallen tot schade aan de gezondheid. De Nederlandse Arbeidsinspectie probeert bedrijven de stimuleren om goede maatregelen te nemen. Daarnaast bieden ze verschillende bedrijven handvatten aan om de veiligheid te waarborgen. Daarnaast stimuleren ze de bedrijven ook om zelf tot nieuwe maatregelen te komen en de bestaande maatregelen beter te maken. Kijk eens op internet hou jij jouw bedrijf veiliger kunt maken met betrekking tot het werken met gevaarlijke stoffen.

Zoals in dit artikel is gebleken is het ontzettend belangrijk om te zorgen voor een goede veiligheid in jouw bedrijf, maar waarom is dit slim om te doen? Allereerst wil je natuurlijk niet dat het werk een risico vormt voor de gezondheid van je personeel. Op je personeel moet je zuinig zijn. Daarnaast kun je als bedrijf hoge boetes krijgen wanneer het binnen jouw bedrijf niet veilig is. Deze boetes kunnen torenhoog worden, dus zorg voor een goede veiligheid. Ik hoop dat je het artikel leuk vond om te lezen!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.