Wat zijn de taken van een milieudeskundige?

28 november 2022 15:45

Wat zijn de taken van een milieudeskundige?

Het beroep van milieudeskundige klinkt interessant, maar wat houdt het in? In deze blog lichten we alle belangrijke dingen uit die je moet weten over dit beroep.

Een milieudeskundige is onderzoeker

Een van de dingen waar een milieudeskundige zich mee bezighoudt, is het onderzoeken van het milieu. Hierbij ontwikkelt hij manieren om het milieu te verbeteren en problemen op te lossen.  Voorbeelden hiervan zijn het verminderen van uitstoot en het tegengaan van milieuvervuiling. Als onderzoeker kun je op meerdere manieren werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Overheid die wil dat naar bepaalde zaken onderzoek wordt gedaan of voor een bedrijf dat zich bezighoudt met milieu of bepaalde zaken wil weten voordat het met een project begint. Als milieukundige kies je vaak wel een onderwerp om je verder in te specialiseren. Dit kan bijvoorbeeld ecologie zijn, maar ook scheikunde, biologie of bodemkunde.

Kenner van wet- en regelgeving

Zoals de term het al een beetje verklapt, is een milieudeskundige expert op het gebied van alles wat met het milieu te maken heeft. De term milieu is redelijk breed; zaken die daar onder vallen zijn onder andere de luchtkwaliteit, waterkwaliteit, de kwaliteit van de bodem. Ook klimaatverandering staat tegenwoordig hoog op de agenda van de meeste milieudeskundigen.

Adviserende rol

Als milieudeskundige is het belangrijk dat je al je onderzoeken goed onderbouwt. Aan de hand van de bevindingen ga je bedrijven en instanties adviseren over kwesties die voor hen belangrijk zijn. Vervul je deze rol, dan kun je grote invloed hebben op de koers die wordt gevaren. Bedenk echter ook dat je objectief moet kunnen zijn in zowel je rol als onderzoeker als adviseur. De feiten en conclusies uit je onderzoeken zijn in feite belangrijker dan jouw eigen mening. Het kan zelfs voorkomen dat de bevindingen uit je onderzoeken niet overeenkomen met jouw eigen normen en waarden. Zelfs dan moet je alleen werken met de bevindingen die je hebt.

Een vleugje creativiteit

Omdat jouw functie als medewerker milieu erg divers is, moet je van alle markten thuis zijn. Je moet bijvoorbeeld een innoverende mindset hebben om tot originele en passende oplossingen te kunnen komen. Daarnaast moet je besluitvaardig zijn. Je moet onderzoeken goed kunnen afbakenen en beslissen wat waardevol is en wat niet. Uiteindelijk moet je de afweging durven te maken om bepaalde zaken wel of niet te adviseren. Ook moet je goed zelfstandig kunnen werken en tegelijkertijd een teamspeler zijn.

Wat zijn de baankansen?

De baankansen voor een milieudeskundige zijn erg goed. Omdat je meerdere functies kunt bekleden en veel kennis hebt van alles wat met milieu te maken heeft, liggen de banen bijna voor het oprapen. Natuurlijk spelen er dingen als leeftijd en ervaring ook mee bij de baankansen. Laat vooral zien dat je nieuwsgierig bent en belang hecht aan perfecte waarnemingen en de werkgevers staan voor je in de rij. Is werken als communicatieadviseur meer iets voor jou? Lees dan ook deze blog.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.