Wat zet je in een curriculum vitae?

1 juli 2020 09:51

Wat zet je in een curriculum vitae?

In een curriculum vitae schets je een beeld van jezelf, je kennis en je vaardigheden voor je toekomstige werkgever. Wat zet je in je cv zodat je dadelijk de aandacht van de lezer vat, zodat je cv op het bureau van je toekomstige werkgever komt te liggen, en niet voorgoed in het ‘ronde archief’ verdwijnt?

Tijd is kostbaar, en je toekomstige werkgever krijgt zonder twijfel veel cv’s onder ogen. Rommelige cv’s worden sneller aan de kant geschoven omdat het meer tijd kost ze door te nemen. Zorg er  daarom dus voor dat je cv er verzorgd, toegankelijk en overzichtelijk uit ziet. Ook voor een cv kan gelden dat het liefde op het eerste gezicht is.

Een cv heeft een fundament van vaste bouwstenen en een aankleding van aanvullende elementen. Vaste onderdelen zijn je persoonlijke gegevens, (werk)ervaring, opleidingen en cursussen, kerncompetenties, talenkennis en al dan niet in het bezit zijn van een rijbewijs. Je kan daarnaast kiezen voor aanvullende elementen.

Persoonlijke gegevens

Zet in je cv altijd je naam, adres, woonplaats, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum en geboorteplaats. Zet de gegevens overzichtelijk onder elkaar. Eventueel kan je een (pas)foto bijvoegen. Kies bij voorkeur geen vakantiekiekje maar neem een professionele, neutrale foto.

Opleiding(en)

Benoem hier je laatste studie eerst en je vooropleiding als laatste. Wees feitelijk: wat is de naam van de onderwijsinstelling en de studierichting, in welke periode was dit. Zet onder dit kopje ook aanvullende cursussen, opleidingen en trainingen.

(Kern)competenties

Welke kwaliteiten onderscheiden jou van de andere sollicitanten? Wees eerlijk en trouw aan je waarden en probeer containerbegrippen te vermijden. Zeg niet ‘ik kan goed met mensen omgaan’ of ‘ik ben analytisch’, maar geeft een voorbeeld.

Kennis van talen

Zet alle talen die je beheerst onder elkaar en zet het niveau er achter. Soms kan een dialect ook relevant zijn. Het is bijvoorbeeld mooi dat je het Gronings beheerst als je in een lokaal museum op het Groningse Hogeland wil werken.

Rijbewijs

Een rijbewijs voor bijvoorbeeld auto, motor of brommer kan nuttig zijn te vermelden, zeker als je in een buitengebied woont waar openbaar vervoer niet frequent rijdt. Het geeft aan dat je flexibel bent in je mobiliteit.

(Werk)ervaring

Geef een opsomming van de werkgevers waarvoor je gewerkt hebt of nog werkt. Zet de meest recente werkgever boven aan en werk chronologisch naar beneden. Zorg dat je daarbij volledig bent: om welk bedrijf het gaat, wat de naam van de werkgever is, wat de contactgegevens (voor het opvragen van een referentie) van de werkgever zijn en in welke periode je er gewerkt hebt.

Heb je (nog) geen werkervaring? Noteer dan stages, bijbaantjes, vrijwilligerswerk en alle andere relevante activiteiten. Zit er een gat in je cv omdat je bijvoorbeeld een wereldreis hebt gemaakt? Benader dit dan positief: je hebt veel van de wereld leren kennen.

Aanvullende elementen

Daarmee bedoelen we onderdelen als hobby’s en referenties van andere werkgevers. Maar let op: alleen als het relevant en niet te algemeen is. Shoppen en uitgaan kunnen jouw hobby’s zijn, maar waarschijnlijk geldt dat voor meer dan de helft van de sollicitanten ook. Wees origineel en trouw aan jezelf, maar zorg er voor dat het niet te extravagant wordt. Het ontleden van dieren zal waarschijnlijk niet bij iedereen in goede aarde vallen, tenzij je solliciteert bij een taxidermist.

Voeg referenties van andere werkgevers alleen toe als ze relevant zijn. Werken achter het fornuis bij een fastfoodketen is weinig relevant als je gaat voor een baan als directiesecretaresse. Achter de kassa zitten van een supermarkt heeft weer wel relevantie als je bijvoorbeeld een callcenter in wil; je geeft hiermee aan dat je ervaring hebt in contact met mensen.

Tot slot een tip: wees kort en bondig. Maak van je cv geen kunstwerk – tenzij je voor een creatieve baan als vormgever of  gaat. Een A-viertje tekst is voldoende als dat alle relevante informatie bevat.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.