Wat kan ik doen tegen de huurverhoging van mijn bedrijfsruimte?

11 november 2022 15:43

Wat kan ik doen tegen de huurverhoging van mijn bedrijfsruimte?

Help mijn verhuurder wil de huurprijs van mijn bedrijfsruimte fors verhogen’

De inflatie is momenteel torenhoog. Uw bedrijf wordt hierdoor hard geraakt. De inkoopprijzen stijgen, als ook de energieprijzen en personeelskosten. Als klap op de vuurpijl wenst de verhuurder van uw bedrijfsruimte een fors hogere huurprijs vanwege de prijsinflatie. Kan dat? Mag dat? Wat valt daaraan te doen?

Wanneer kan huurprijs bedrijfsruimte worden verhoogd?

De huurprijs van winkelruimte en horecaruimte kan iedere 5 jaar worden aangepast aan het huurprijsniveau van vergelijkbare bedrijfsruimte ter plaatse. Maar ieder jaar kan de huurprijs tevens worden verhoogd op grond van de CBS-prijsindexclausule in het huurcontract. Die laatste verhoging was de laatste jaren beperkt tot enige procenten, echter sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne worden huurders geconfronteerd met huurverhogingen die tussen de 9 en 15 procent kunnen bedragen! Deze verhogingen gelden niet alleen voor winkelruimte en horecaruimte, maar ook voor kantoorruimte en andersoortige bedrijfsruimte.

Onredelijke verhogingen huurprijs!

In de huurprijsindex van het CBS is ook de stijging van de energieprijzen verwerkt. Dit terwijl de huurder vaak zelf de energiekosten van de bedrijfsruimte betaalt. Zo wordt de huurder dubbel ‘gepakt’.

Veel ondernemers de dupe van extreme huurstijgingen

Nadat veel ondernemers ruim 2 jaar te kampen hebben gehad met omzetdaling vanwege de coronamaatregelen, worden zij nu geconfronteerd met de extreme huurprijsstijging. MKB-Nederland, INretail en Koninklijke Horeca Nederland pleiten daarom voor een gematigde indexering van de huurtarieven, waarbij de energieprijzen buiten beschouwing blijven. Huurders betalen de hogere energieprijzen immers zelf al.

De brancheorganisaties voor ondernemers hebben verhuurders verzocht de jaarlijkse huurindexering te beperken tot de kerninflatie ( prijsinflatie zonder energieprijzen en prijzen van voedingsmiddelen ). Die kerninflatie is ongeveer 4 %.

Economen berekenden dat op dit moment energieprijzen ongeveer 60% van de inflatie veroorzaken, daarom is het niet redelijk dit in de huurverhoging mee te nemen. De prijsstijging volgens het kerninflatiecijfer is een eerlijker graadmeter voor indexatie.

Voorbeeldbrief aan verhuurder voor matiging huurprijsstijging

Wordt u als ondernemer ook geconfronteerd met een extreme huurprijsstijging?, verzoek dan uw verhuurder de huurprijsstijging te matigen. Voor dat doel stelden de juristen van Recht & Raad een voorbeeld brief protest tegen huurprijsverhoging voor u op.  U kunt deze voorbeeldbrief bestellen via de volgende link: modelbrief protest tegen verhoging huurprijs bedrijfsruimte

Heeft u als ondernemer vragen over huurrecht en of huurprijzen?  bel met Recht & Raad, op telefoonnummer 020 6890 863 of mail.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.