Wat is ERP en waarom helpt het je bedrijf verder?

15 november 2021 10:27

Wat is ERP en waarom helpt het je bedrijf verder?

ERP is een afkorting die staat voor Enterprise Resource Planning. Dat klinkt mooi maar zegt natuurlijk niet zoveel. Als je het heel kort wilt samenvatten is een ERP-systeem (of ERP-software) een geïntegreerd softwarepakket, waarmee je alle activiteiten van een bedrijf in één systeem kunt registreren en beheren. En dat is voor veel ondernemingen een grote stap vooruit.

Binnen een organisatie vinden natuurlijk heel veel verschillende bedrijfsprocessen plaats. Denk aan de boekhouding, in- en verkoop, personeelsbeleid (HRM), relatiebeheer (CRM), voorraadbeheer, kwaliteitscontrole, logistiek, marketing, projectmanagement, productie, enz.
Veel van deze processen zijn geautomatiseerd. Vaak worden hiervoor aparte softwarepakketten gebruikt. Er zijn allerhande ‘losse’ systemen in omloop waarmee je de boekhouding, relatiebeheer of productieprocessen apart kunt bijhouden. Gegevens worden daardoor op veel verschillende plaatsen en manieren binnen een bedrijf opgeslagen. Afdelingen hebben vaak eigen werkwijzen met unieke formulieren, lijsten en goedkeuringsprocessen ontwikkeld. En naarmate een bedrijf verder groeit, zal er steeds vaker sprake zijn van knip- en plakwerk en dubbele registraties. Het resultaat is dat al die verschillende systemen niet of nauwelijks met elkaar kunnen communiceren. De gevolgen zijn niet zo moeilijk te voorspellen: inefficiënte werkprocessen, weinig overzicht voor het management, hogere kosten en uiteindelijk minder goede bedrijfsresultaten.

Voordelen van een ERP-systeem

Het invoeren van het gebruiken van een integraal werkend ERP-systeem, dat alle bedrijfsprocessen kan automatiseren en in één pakket onderbrengt, kan die problemen verhelpen. Het belangrijkste voordeel is dat alle gegevens centraal worden opgeslagen en alle bedrijfsprocessen zijn gestandaardiseerd. Hierdoor hoeven gegevens van verschillende bedrijfsprocessen maar één keer te worden ingevoerd. Alle medewerkers werken volgens een vooraf gedefinieerd proces. Ook kunnen de gegevens veel eenvoudiger worden geanalyseerd, waardoor er een veel beter inzicht ontstaat in de geleverde kwaliteit en de efficiëntie van de diverse afdelingen en werkprocessen.
Hierdoor kan de leiding van een bedrijf veel beter grip krijgen op de organisatie en sturen op betere kwaliteit en efficiency. Met een slim ontworpen ERP-systeem worden ondernemingen efficiënter en daardoor winstgevender. Er wordt minder verspild en de productiviteit en kwaliteit gaan omhoog terwijl de kosten naar beneden gaan. Dit zorgt voor een hogere klanttevredenheid en daarmee een betere concurrentiepositie.

Odoo Experts in Zaandam heeft zich sinds 2012 gespecialiseerd in het Odoo alles-in-1 ERP-systeem, dat geschikt is voor alle bedrijfsprocessen. Als jouw onderneming toe is aan een integraal ERP-systeem zou je je zoektocht op hun website kunnen beginnen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.