Wat is een podcast en waarom zou je er een moeten maken?

11 februari 2021 10:00

Wat is een podcast en waarom zou je er een moeten maken?

Je hebt vast wel eens van een podcast gehoord. Inmiddels luisteren er zo’n 5 miljoen Nederlanders naar. In dit artikel bekijken we wat een podcast is en waarom je er een zou moeten maken. Als je namelijk slim gebruik maakt van podcasts zou je zomaar eens een geweldig marketinginstrument in handen kunnen hebben. Denk jij eraan om een podcast te maken? Lees dan snel verder.

Wat is een podcast?

Een podcast is een radio uitzending die je via internet kunt beluisteren. Bij een podcast wordt vaak een bepaald onderwerp besproken. Podcasts zijn er in allerlei soorten en maten. Van interviews tot aan luisterverhalen. Je kunt podcasts luisteren om iets nieuws te leren, maar ook gewoon voor de lol. Voor ieder is er wat wils. Een podcast kun je altijd en overal luisteren. Dat kan via je smartphone, tablet of via je laptop.

Zelf een podcast maken, wat zijn de voordelen?

Veel mensen luisteren naar podcasts om iets nieuws te leren. Hierdoor kan een podcast een krachtig marketinginstrument zijn. Het geeft je namelijk de mogelijkheid om laagdrempelig en met weinig budget je doelgroep te bereiken. Door te vertellen over jouw expertise kun je je doelgroep kennis laten maken met jouw bedrijf. Met een podcast kun je snel een grote groep mensen bereiken omdat je een podcast eenvoudig kan delen via social media. Vaak publiceer je je podcast op een platform met veel gebruikers zoals Spotify waar je deze makkelijk gevonden kan worden.

Wat heb je nodig om een goede podcast te kunnen maken?

Je hebt niet veel nodig om een podcast op te kunnen nemen. Je hebt in ieder geval goede opname apparatuur nodig. Dit kan ook gewoon met je smartphone. Daarnaast heb je een platform nodig om je podcast te publiceren. Dat kan via Spotify of Soundcloud. Wil je net even iets meer met je podcast doen dan kun je ook denken aan podcast hosting. Hier kun je je podcast hosten en deze snel delen op verschillende social media kanalen of op je eigen website. Daarnaast krijg je met podcast hosting inzicht in allerlei statistieken. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoe vaak je podcast is beluisterd en via welke kanalen.

Tips om een goede podcast te maken

Het maken van een podcast is iets wat je moet oefenen. Vaak voelt het wat onnatuurlijk om door een microfoon te praten. Praat rustiger dan dat je normaal zou doen. Door rustig te praten wordt je stem prettiger om naar te luisteren. Denk van tevoren na over de onderwerpen die je wilt bespreken en wat de informatiewaarde ervan is. Het is belangrijk om een logische samenhang in je verhaal te krijgen. Zorg dus voor een opbouw in je verhaal dat naar een conclusie toewerkt. Zorg voor een goede call to action. Je wilt je luisteraars namelijk aansporen om een actie te ondernemen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je luisteraars aan het einde van de podcast te vragen zich te abonneren op je podcast kanaal. Doe een aantal proefopname en luister deze terug. Vraag hierna een aantal mensen om ook naar de podcast te luisteren en je van feedback te voorzien. Ben je helemaal tevreden? Dan is het tijd om je podcast te publiceren!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.