Wat gaat er veranderen voor de ondernemers die een auto willen leasen

30 november 2022 09:00

Wat gaat er veranderen voor de ondernemers die een auto willen leasen

Veel ondernemers maken gebruik van lease auto’s. Voor zichzelf of voor het personeel. Het is financieel gezien een stuk aantrekkelijker om te leasen dan om zelf auto’s aan te schaffen. Voor dat laatste is immers een groot bedrag ineens nodig. Heb je dat niet beschikbaar dan moet dit geld worden geleend tegen hoge rente en maandelijks worden afgelost. Door voor lease te kiezen heb je grip op de maandelijkse kosten en rijden jij en je personeel altijd in een representatieve nieuwe auto. Maar ons wagenpark gaat de komende jaren wel veranderen in Nederland.

Elektrisch rijden wordt de norm

De regering heeft besloten dat er vanaf 2030 geen nieuwe auto’s meer mogen worden verkocht met een verbrandingsmotor. Auto’s die op benzine, gas of diesel rijden moeten op die manier langzaam maar zeker uit het straatbeeld verdwijnen. Daarvoor in de plaats komen elektrische auto’s. Die zijn veel beter voor het milieu omdat ze geen CO2 uitstoten. Dit betekent dat ook zakelijke rijders op enig moment moeten overstappen van benzine of diesel naar elektrisch. Een hele stap, maar niet onoverkomelijk.

De prijs van elektrische auto’s

Wil je een elektrische auto leasen voor de zaak dan zal je merken dat de leaseprijs nu meestal nog hoger ligt dan die voor een benzineauto. Dat komt omdat elektrische auto’s qua aanschaf nog steeds een stuk duurder zijn. Daar komt in de toekomst hopelijk verandering in. Als producenten meer elektrische auto’s van de band kunnen laten rollen worden de kosten vanzelf lager. Ook zullen bedrijven de productie van benzine- en diesel auto’s gaan afstoten. Daardoor komt er meer capaciteit vrij voor het maken van elektrische auto’s. Het aanbod in dit segment zal dan ook in de komende jaren alleen maar meer worden.

Leasen is aantrekkelijk

Zakelijk leasen is zeker het overwegen waard. Een auto leasen is zakelijk aantrekkelijk omdat je profiteert van belangrijke voordelen. Je kunt de kosten gemakkelijk in je administratie opnemen. Zoals onderhoud en rente. Je kunt voor de elektrische auto een laadpunt thuis of op de zaak laten aanleggen. De kosten daarvan zijn aftrekbaar als de auto voornamelijk zakelijk wordt gebruikt. In de leaseprijs zit enkel de rente en de aflossing. Onderhoud en wegenbelasting zijn dus wel voor eigen rekening, wil je de auto ook privé gebruiken, moet je daarover natuurlijk wel bijtelling betalen. Zorg dus dat je op de toekomst bent voorbereid en bekijk de voordelen van het leasen van elektrische auto’s. 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.