Wat als je lening is afgewezen?

27 juni 2022 10:10

Wat als je lening is afgewezen?

Wie een lening aanvraagt heeft daar doorgaans goede redenen voor. De meeste mensen zullen dan ook eerst zelf een berekening er op los laten om te zien of de aanvraag realistisch is. Als consument of bedrijf zul je naast alle financiële cijfers en officiële documenten ook de reden moeten opgeven waarvoor je een lening wilt aangaan. Wie deze stappen doorlopen heeft en een zorgvuldige, realistische lening aanvraag heeft neergelegd zal dan ook vreemd opkijken indien de lening is afgewezen. Doorgaans ontvang je als consument gelukkig wel een reden van afwijzing. Op basis van deze reden kun je wellicht nog stappen ondernemen om toch voor een lening in aanmerking te komen. In dit artikel kijken we naar de mogelijkheden.

Lening afgewezen. Wat nu?

Allereerst bestaan er vele financiële instellingen waar leningen kunnen worden aangevraagd. Wie dus een lening heeft aangevraagd welke afgewezen is, kan zich allereerst richten tot een andere financiële instelling. Wordt ook bij de andere financiële instelling de lening afgewezen? Afhankelijk van de oorzaak is een van de belangrijkste stappen die genomen kan worden het bedrag van de aanvraag aan te passen.

Te lenen bedrag aanpassen

Het is vaak zinvol om te kiezen voor een lagere lening dan je wellicht van tevoren van plan was. Herzie je uitgave en probeer het tekort wat hierdoor ontstaat van familie en/of vrienden te lenen. Lukt dit niet, dan zou een goede crowdfunding ook uitkomst kunnen bieden.

Een lager te lenen bedrag aanvragen is doorgaans aan te raden, de kans wordt hiermee vergroot op een succesvolle afronding waardoor de lening mogelijk wel wordt gehonoreerd.

Waarom lenen?

Banken en overige financiële instellingen willen graag weten voor welk doeleinde je een geldbedrag wilt lenen. Zorg dat je deze duidelijk formuleert, ook dit kan de kans op een succesvolle aanvraag vergroten.

Welke factoren spelen nog meer een rol bij het afwijzen van een lening?

Diverse factoren spelen een rol bij het toekennen of afwijzen van een lening aanvraag. Niet alleen de hoogte van het geldbedrag speelt hierbij een rol, ook andere factoren wegen mee. Te denken valt aan:

  • Zijn er meerdere leningen die een rol spelen? Denk hierbij aan een hypotheek, maar ook afbetalingen van apparatuur of een mobiele telefoon.
  • Is er een negatieve BKR toetsing? Het Bureau Krediet Registratie houdt leningen bij van inwoners van Nederland, ook wanbetaling uit het verleden wordt bijgehouden. Een eerdere wanbetaling kan problemen veroorzaken bij het opnieuw aangaan van een lening.
  • Heb je een vaste baan of vast inkomen wat toereikend is voor het aangaan van een lening? Wie maandelijks nog maar enkele honderden euro's overhoud om van te leven heeft niet veel ruimte meer beschikbaar om een lening af te betalen.

Sommige kredietinstellingen zijn bijzonder flexibel bij het toekennen van een lening. Soms is een negatieve BKR uitslag zelfs geen probleem. Is er dus een lening afgewezen, dan bestaan er vaak toch nog mogelijkheden bij andere financiële instelling om een -wellicht iets lagere- lening aan te vragen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.