Waarom stijgen de energietarieven zo hard?

19 november 2021 15:55

Waarom stijgen de energietarieven zo hard?

De afgelopen tijd zijn de prijzen voor energie explosief gestegen. In een jaar tijd is de prijs voor gas met maar liefst 142% gestegen en de prijs voor stroom met 109%. Hoe zijn de prijzen zo snel gestegen? En wat kunt u er aan doen om de energierekening zo laag mogelijk te houden?

De stijging van de energieprijzen is een combinatie van factoren. De drie belangrijkste factoren zijn economisch herstel, hoge emissierechten en gastekorten.

  • Economisch herstel: tijdens de coronacrisis was de vraag naar gas laag, waardoor de prijs ook laag was. De economie trekt nu weer aan, waardoor de vraag naar gas groter wordt en dus ook de prijs stijgt.
  • Hogere emissierechten: de overheid vraagt geld voor de rechten om CO2 uit te mogen stoten. De prijzen voor deze rechten stijgen. Energieleveranciers verwerken deze stijging in de energieprijzen, waardoor jij meer gaat betalen.
  • Gastekorten: Er is een tekort aan gas. Door de strenge winter afgelopen jaar zijn er gaten geslagen in de gasvoorraden. De voorraden zijn in de zomer niet genoeg aangevuld. Dit komt mede omdat China overschakelt van kolen naar gas. Vloeibaar gas dat eerder vanuit Amerika naar Europa werd vervoerd, wordt nu vervoerd naar Azië. In Nederland hebben we ook gas uit Rusland, Noorwegen en Groningen. Maar ook de Groningse gaswinning wordt steeds verder teruggedraaid en het gas uit Rusland is erg duur.

Zakelijk energie vergelijken op Gaslicht.com

Als uw zakelijke contract afloopt, valt u terug in een contract met variabele energietarieven. Een contract met variabele tarieven is meestal erg duur en dus is het verstandig om energie te vergelijken.

Gaslicht.com is een onafhankelijke energievergelijker. In de vergelijker kunt u alle contracten van energieleveranciers vergelijken. Vul in de energievergelijker het zakelijke adres, het verbruik, de eventuele teruglevering en het type stroom- en gasaansluiting in. Door middel van deze gegevens zoeken zij het voordeligste energiecontract.

Hoe werkt overstappen?

Na het maken van een energievergelijking kunt u via Gaslicht.com een nieuw energiecontract aanvragen. Via de aanmeldknop komt u bij het aanmeldingsformulier. Wanneer u dit formulier invult en verstuurt met een geldig e-mailadres, zullen zij uw overstap verder regelen. Afhankelijk van uw huidige contract is de overstap naar uw nieuwe leverancier binnen 6 weken gerealiseerd. Uw huidige leverancier zegt dan uw oude leverancier op. Tijdens de overstap blijft u gewoon stroom en gas ontvangen.

Slimme bespaartips voor bedrijven

Wat kunt u nog meer doen om te besparen op de energierekening? Hierbij een aantal tips om te besparen op de energierekening:

  • Installeer ledverlichting: met ledverlichting bespaart u 50% tot 65% aan energie.
  • Blokkeer de thermostaatkraan gedeeltelijk of helemaal: Wanneer u de thermostaatkraan gedeeltelijk blokkeert, wordt het in de ruimte niet warmer dan een bepaalde temperatuur. Ook niet als de thermosstaatkraan verder open wordt gedraaid.
  • Schakel apparaten uit: veel apparaten gebruiken toch energie wanneer ze in stand-by stand staan, dit wordt sluipverbruik genoemd. Schakel daarom apparaten helemaal uit, zodat ze geen energie meer verbruiken.
terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.