Waarom een gezonde leefstijl juist nu zo belangrijk is

19 januari 2022 10:49

Waarom een gezonde leefstijl juist nu zo belangrijk is

Goed nieuws voor iedereen die binnen wil sporten: we mogen weer! Het besluit om tijdens de vorige lockdown alle binnenlocaties voor sporters te sluiten, heeft veel stof doen opwaaien. Want natuurlijk moeten we de juiste maatregelen nemen om het aantal coronabesmettingen en bijbehorende ziekenhuisopnames laag te houden, maar hoe verhoudt dat zich tot de voordelen die sporten en een gezonde leefstijl met zich meebrengen? Zeker nu uit onderzoek steeds meer blijkt dat een gezonde leefstijl wel degelijk invloed heeft op het ziekteverloop van corona, is dat een relevante vraag.

In deze blog kijken we terug op de afgelopen periode, bespreken we de relatie tussen een gezonde leefstijl en corona en leggen we je uit waarom het zo belangrijk is dat bewegen en een gezonde leefstijl opgenomen wordt in het beleid van de overheid.

Zijn we minder gaan bewegen door corona?

Afgelopen twee jaar zijn er meerdere onderzoeken verschenen die het beweeggedrag van Nederlanders tijdens de pandemie in kaart brachten. Zo bracht het NOC*NSF in een onderzoek naar voren dat het aantal mensen dat wekelijks sport in 2020 was gedaald naar 55%. Ook in 2021 zette deze negatieve trend door. Dit zijn de laagste percentages in de afgelopen zes jaar. Met name onder de groep kinderen tussen de 5 en 12 jaar was een zeer sterke afname te zien: in april 2020 sportte maar 35% van deze groep wekelijks, tegenover 80% in 2019. Een lichtpuntje is wel dat we steeds meer buiten en ongeorganiseerd bewegen: 39% van de deelnemers uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), beoefenden nieuwe of andere sporten dan voor corona en dit vond meer buiten en ongeorganiseerd plaats.

Een gezonde leefstijl als wapen tegen corona

Dat we minder zijn gaan bewegen is natuurlijk geen goed nieuws. Maar heeft dit ook daadwerkelijk invloed op het ziekteverloop van corona onder patiënten? Uit onderzoek blijkt helaas van wel. Zo blijkt onder andere dat coronapatiënten met een gemiddeld lagere fysieke activiteit ernstigere ziekteverschijnselen vertoonden dan mensen die fysiek actiever waren. Ook blijkt dat een gezonde eetstijl, met onder ander voldoende fruit, de ernst van de ziekteverschijnselen kan verminderen. 

Benieuwd naar het hele artikel? Lees het hier.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.