Voedseletiketten printen hoeft niet duur te zijn

31 januari 2023 09:34

Voedseletiketten printen hoeft niet duur te zijn

De HACCP-regels zijn streng. Dat weet iedere restaurantkeuken. Logisch ook, want je wilt dat je klanten veilig en hygiënisch kunnen eten. Voedseletiketten spelen daarin een belangrijke rol. Wist je dat etiketteren een stuk minder gedoe is met de juiste labelprinter? En dat het helemaal niet zo duur is als veel mensen denken?  

Sofie Lemmens wist dat handmatig etiketteren niet meer van deze tijd is. Zelf schrijven kost veel tijd, is niet altijd leesbaar en een foutje is zo gemaakt. Toen ze bij Van der Valk Hotel Gent aan de slag ging als keuken supervisor en chef de partie ging ze dan ook direct op zoek naar een labelprinter. Ze vond de ideale printer voor de professionele keuken: de SATO FX3-LX. Deze printer neemt haar en haar team een hoop werk uit handen. 

De voordelen van etiketteren met deze labelprinter 

  • Hygiënisch en HACCP-proof 
  • Gemakkelijk te bedienen 
  • Zelfs met handschoenen aan 
  • Onderhoudsvriendelijk 
  • Draagbaar, werkt zonder computer  
  • Minder voedselverspilling 
  • Tijdbesparend 

Het goede nieuws is dus dat je door te printen ook nog eens kosten bespaart. Want tijd is geld. En minder eten weggooien, is minder inkopen. Zelfs de aanschafprijs van de printer zou je nog wel eens heel erg kunnen mevallen.  

Voedselveiligheid een eitje met de SATO FX3-LX labelprinter 

Om te voldoen aan de HACCP-richtlijnen is het heel belangrijk om op elk moment te weten wanneer welke producten over de houdbaarheidsdatum zijn. Dankzij het op maat geprogrammeerde keuzemenu in de printer is het printen van het juiste voedseletiket een fluitje van een cent.  

Sofie legt het uit: “Op de display kies je eerst de productcategorie, bijvoorbeeld zuivel. Daarna klik je het juiste product aan en laat je ofwel de voorgeprogrammeerde houdbaarheidsdatum staan of pas je die aan. Daarna kies je hoeveel stickers je wilt printen en dan rollen ze uit de printer. Of je nu 1 of meer stickers nodig hebt, het kost veel minder tijd dan met de hand schrijven.” Op de etiketten staat niet alleen de naam van het product, maar ook de datum van bereiding en de uiterste houdbaarheidsdatum. Die laatste wordt automatisch berekend. 

Flexibiliteit met database op maat 

Hoe de printer weet wat de houdbaarheidsdatum van een product is? Doordat er een database zit in de printer zelf. Je hoeft de printer dus niet aan te sluiten op een computer. Alle informatie zit al in de printer en kan op elk moment worden aangepast.  

Sofie merkte bijvoorbeeld na een paar maanden dat het keuzemenu nog overzichtelijker kon. Daarom liet ze de database uitbreiden. Omdat het hotel verschillende keukens heeft, kan ze nu in het keuzemenu eerst selecteren door welke keuken het voedsel bereid is: het restaurant, de skybar, de ontbijtzaal of de banqueting. Het keuzemenu dat daarna volgt, is beperkt tot de producten uit die keuken. Hiermee gaat het etiketteren nog sneller. En omdat de menukaart inmiddels ook vernieuwd was, konden er gelijk een aantal nieuwe producten worden toegevoegd aan de database.  

Een hygiënische oplossing voor de keuken 

Nog een voordeel van de SATO FX3-LX is dat de printer heel goed schoon te houden is, dankzij de antibacteriële behuizing. Dit maakt het een ideaal apparaat voor gebruik in de keuken. De printer kan tegen een stootje en is spatwaterdicht. Niet alleen Sofie is blij met de printer, ook haar collega’s zijn enthousiast. Dankzij de mooie kleurendisplay en het eenvoudige keuzemenu kan iedereen nu gemakkelijk etiketten maken. Zelfs de vele anderstaligen die in de keuken werken.  

Bekijk ook dit filmpje waarin je Sofie én de printer aan het werk ziet: 

Wil jij ook zo’n labelprinter voor voedseletiketten? 

Dat kunnen wij ons goed voorstellen. Maar misschien lijkt het je ingewikkeld om te bedenken hoe je voor de juiste database zorgt. Geen nood. Daarvoor zijn er specialisten. DCP uit Groningen bijvoorbeeld denkt graag met je mee welke labelprinter het beste past bij jouw bedrijf. Als dat inderdaad de SATO FX3-LX is, kunnen ze je ook helpen met het programmeren van de database. En daarvoor betaal je heus niet de hoofdprijs. Zo wordt etiketteren echt een eitje. 

DCP 
Aarhusweg 7 
9723 JJ Groningen  
Tel.  050 579 00 84 

E-mail info@dcp.nl 
www.dcp.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.