Veilig blijven internetten? Gebruik een VPN verbinding

8 november 2021 12:19

Veilig blijven internetten? Gebruik een VPN verbinding

Internet is alomtegenwoordig. In ons dagelijks leven zijn er steeds minder zaken waarvoor geen digitale verbinding nodig is. Je boekt geld over met je smartphone, maakt online afspraken en bekijkt je medisch dossier op je laptop. Normaal gesproken gaat dat allemaal zonder problemen, maar kwaadwillende hackers worden slimmer. Zij maken gebruik van het feit dat we onze computers en smartphones steeds vaker in openbare ruimtes gebruiken.

Wanneer je buitenshuis van een openbare wifiverbinding gebruik maakt, kunnen hackers makkelijk een connectie maken en je persoonlijke gegevens kopiëren. Creditcardinformatie en wachtwoorden kunnen zo al binnen enkele seconden gestolen worden. En dat gebeurt dus steeds vaker. DDos-aanvallen, identiteitsfraude en digitale afpersing zijn inmiddels aan de orde van de dag.

Wat kun je doen?

Door een beveiligde verbinding (VPN) te gebruiken, kun je je persoonlijke gegevens beschermen. Zo voorkom je dat hackers, maar ook de overheid of je werkgever, niet van alles over jou te weten kunnen komen zonder dat jij daar uitdrukkelijk toestemming voor hebt gegeven.

Wat is een VPN?

VPN staat voor Virtual Private Network. Een VPN zorgt ervoor dat er een beveiligde verbinding ontstaat tussen jou en het internet. Al je dataverkeer wordt dan niet meer rechtstreeks met het internet gedeeld, maar eerst verstuurd naar een VPN-server. Wanneer je gaat internetten terwijl je met een VPN-server verbonden bent, zal alle informatie versleuteld verzonden worden.

Wat is het voordeel van een VPN?

Doordat de VPN-verbinding tussen je smartphone of computer en het internet komt te staan, is je IP-adres niet meer zichtbaar wanneer je het internet op gaat. Hierdoor blijft je identiteit dus verborgen. Omdat al je data ook versleuteld verstuurd wordt, betekent dat deze niet te decoderen is totdat de eindbestemming is bereikt. Hierdoor kunnen internetproviders niet meer zien welke websites je bezoekt en wat voor data je online verzendt en ontvangt. Met een VPN kun je eenvoudig je veiligheid, vrijheid en privacy beschermen. Overigens is het gebruik van een VPN volkomen legaal.

Zijn er verschillende soorten VPN?

Jazeker. De meeste providers bieden VPN-diensten aan voor particulieren, maar er bestaan ook VPN-verbindingen voor bedrijven. De meeste mensen zullen een persoonlijke VPN downloaden die hen online extra protectie kan bieden. Deze zijn vaak compatibel met alle besturingssystemen. Ook kun je met de meeste VPN-diensten al je apparaten in één keer beschermen.

Een zakelijke VPN-verbinding werkt niet heel anders, maar past zich aan aan de bedrijfsomgeving. Dit betekent dat het extra diensten aanbiedt, toegesneden op de behoeften van het bedrijf. Ook is het voor werknemers mogelijk om op afstand toegang te krijgen tot het netwerk.

Veel meer lezen over het gebruik, de voor- en nadelen, protocollen en mogelijkheden en hoe je de voor jou meest geschikte VPN-provider kunt kiezen? Ga dan naar www.privacysharks.com

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.