Toegang voor werkgevers verbeteren

14 december 2021 13:27

Toegang voor werkgevers verbeteren

Ina Hol en Antoinette Verveen: “Samen voor werkgevers snelle en eenduidige toegang tot informatie en ondersteuning regelen.”

Werkgevers willen weten waar ze op het goede adres zijn voor personeelsvraagstukken en arbeidsmarktregelingen. Om dit te realiseren gaan de werkgeversdiensten van UWV WERKbedrijf Rayon Arnhem-Nijmegen en van WerkBedrijf Rijk van Nijmegen nog nauwer samenwerken.

UWV WERKbedrijf Arnhem-Nijmegen en WerkBedrijf Rijk van Nijmegen willen een heldere, vindbare professionele overheidsdienstverlening voor werkgevers. Hoewel beide organisaties verschillende opdrachtgevers en verschillende wetgeving hebben, richten ze zich allebei op de arbeidsmarkt.

Het UWV WERKbedrijf werkt in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het voert taken uit, gericht op arbeidsparticipatie voor verzekerden die vallen onder de wetten WW, WIA, Wajong en Ziektewet. Ook bevordert het UWV de transparantie op de arbeidsmarkt, zodat werkgevers en werkzoekenden elkaar goed kunnen vinden. WerkBedrijf is een samenwerkingsverband dat werkt in opdracht van en voor de zeven gemeenten in het Rijk van Nijmegen. WerkBedrijf bemiddelt werkzoekenden met en zonder bijstandsuitkering naar arbeid. Daarnaast bieden wij activiteiten (dagbesteding) aan mensen, die dat nodig hebben en voeren wij zij de Sociale Werkvoorziening uit.

UWV en WerkBedrijf werken in de regio onder andere samen met onderwijs, werkgevers en vakbonden, met als uitgangspunt dat regionale arbeidsmarktproblemen regionale oplossingen vereisen. WerkBedrijf en UWV richten zich op re-integratie, jobhunting, loonwaardebepalingen, passend personeel vinden voor werkgevers, detachering, functiecreatie en bedrijfsanalyse en -advies. Beiden hebben ze een eigen bedrijfsonderdeel dat zich richt op werkgeversservice.

Samen verantwoordelijkheid pakken

“We willen werkgevers nog beter gaan bedienen bij het vinden en plaatsen van personeel en het ondersteunen bij arbeidsmarktvraagstukken”, zegt Antoinette Verveen, Rayonmanager UWV WERKbedrijf Arnhem-Nijmegen. “Dat kan door als UWV en WerkBedrijf nauwer samen te werken richting één voordeur voor werkgevers waar we gezamenlijk de beste passende dienstverlening organiseren.” “Grotere bedrijven hebben via hun afdeling HRM directe contacten met zowel het UWV als het WerkBedrijf”, aldus Ina Hol, directeur WerkBedrijf Rijk van Nijmegen. “Kleine bedrijven hebben vaak geen personeelsafdeling. Nu gaan deze werkgevers vaak zoeken en ‘shoppen’ om mensen te werven of erachter te komen welke regelingen ze kunnen inzetten bij hun personeelsbeleid. Die zoektocht willen we ondervangen door een heldere ingang en bereikbaarheid te organiseren voor deze werkgevers, zodat ze kennis nemen en gebruikmaken van onze dienstverlening.” Beiden zien winst in meer onderlinge samenwerking tussen UWV en WerkBedrijf, met aanvullend daaraan samen met werkgevers, bonden en onderwijs oplossingen bedenken voor arbeidsmarktpuzzels. “Meer maatwerk, nabijheid en aansluiten bij ontwikkelprogramma’s die bedrijven samen met het onderwijs opzetten. Tegelijkertijd gaan we samen onze toegang zo inrichten dat werkgevers snel naar de plek en de informatie worden geleid waarnaar ze op zoek zijn”, aldus Antoinette Verveen.

Snel en eenduidig

“Samen optrekken is nodig, want de situatie op de arbeidsmarkt en regels daaromtrent veranderen voortdurend”, vervolgt Antoinette Verveen. “Neem de ontwikkelingen rond Covid-19 waarbij werkgevers snel geholpen moesten en konden worden dankzij de TOZO en de NOW-regeling.” Ina Hol: “Denk ook aan de huidige krappe arbeidsmarkt in sectoren als de techniek, de logistiek en de horeca. Ontwikkelingen die ondernemers voor serieuze problemen stellen, waarbij het helpt als er een eenduidige en snelle toegang is tot informatie omtrent regelingen en het werven en inzetten van geschikt of geschikt te maken personeel.”

De verwachting van Antoinette Verveen en Ina Hol is dat UWV en WerkBedrijf medio 2022 met een nieuw en gestroomlijnde publieke toegang voor werkgevers uit de startblokken te kunnen.

UWV werkbedrijf Rijk van Nijmegen en Midden Gelderland

Nieuwe Dukenburgseweg 21A
6534 AD Nijmegen
Telefoon 088 - 898 9294
www.uwv.nl

WerkBedrijf Rijk van Nijmegen

Nieuwe Dukenburgseweg 21 A
6534 AD Nijmegen
Telefoon 024 - 751 75 00
E-mail communicatie@wbrn.nl
www.werkbedrijfrvn.nl

Tekst en foto: Huub Luijten

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.