Tips voor zakendoen in Slowakije

2 september 2020 09:59

Tips voor zakendoen in Slowakije

Als je over de grens zakendoet, zitten daar een aantal haken en ogen aan. Door de cultuurverschillen kan het soms lonen om op een andere manier zaken te doen en rekening te houden met bepaalde gewoontes. Zelfs binnen Europa kunnen er verschillen zijn. Zo vereist zakendoen in Slowakije een ietwat andere aanpak dan je waarschijnlijk gewend bent. Met onderstaande tips kom je geheel beslagen ten ijs.

Over Slowakije

Slowakije is een redelijk jong land: het bestaat pas sinds 1993, nadat het zich afscheidde van Tsjecho-Slowakije. Het land behoort sinds 2004 tot de Europese Unie en sinds 2009 betaalt Slowakije met de Euro. Je kunt op verschillende manieren naar Slowakije afreizen: met de auto, de trein, de bus of het vliegtuig. Het land is vanaf Nederland dus goed bereikbaar.

De taal in Slowakije

Het ligt wellicht voor de hand, maar de taalbarrière kan voor de grootste misverstanden zorgen. De meeste Slowaken spreken Engels, Duits en Russisch. Het kan echter een groot pluspunt zijn als je een vertaler Slowaaks bij je hebt, zodat je gesprekspartner zijn of haar eigen taal kan spreken en er minder kans is op een misverstand. Dikke kans dat je (potentiële) zakenpartner dit waardeert.

Meer hiërarchie dan in Nederland

In Slowakije heerst een sterkere hiërarchie op de werkvloer dan in Nederland. Ook hangt er over het algemeen een formelere sfeer. Niet iedereen mag binnen een bedrijf zomaar een beslissing nemen. Is de persoon die verantwoordelijk is voor de beslissing niet aanwezig bij de meeting, dan wordt er ook niets beslist. Zelfs als dat in jouw ogen misschien een kleine beslissing lijkt.

Persoonlijk contact is belangrijk

Om succesvol zaken te doen met een Slowaaks bedrijf, is een goede persoonlijke relatie belangrijk. Probeer dus niet te snel ter zake te komen, dat kan namelijk afschrikken.

De eerste afspraak is vaak nog niet bedoeld om zaken te bespreken, maar om elkaar te leren kennen. Het is daarbij van belang dat je een professionele en serieuze indruk wekt.  De Hollandse directheid is in Slowakije minder gepast, zeker bij de oudere generatie, dus houd daar rekening mee. Zodra er een vertrouwensband is opgebouwd, kunnen zaken worden besproken. Ben je op zoek naar een gehaaste deal, dan is Slowakije misschien niet het geschikte land. Zakendoen in Slowakije vergt geduld en moeite.

Onderhandelingen het liefst 1-op-1

Slowaken onderhandelen het liefst 1-op-1. En dat hoeft echt niet per se op kantoor te zijn, er wordt af en toe ook zaken gedaan in restaurants. Dan kan er meteen een goede borrel worden gedronken op het moment dat de deal is beklonken.

Vermeld je academische titel

In Slowakije is een academische titel erg belangrijk. Als je een titel hebt, is het raadzaam om deze te vermelden, bijvoorbeeld op je visitekaartje. Dat kan er namelijk voor zorgen dat mensen eerder samen met je willen werken. Vergeet daarnaast niet om je zakenpartner op zijn of haar academische titel aan te spreken.

Plan een afspraak van tevoren en kom op tijd

Wat dit betreft verschilt Slowakije niet veel van Nederland: zakelijke afspraken worden het liefst ruim van tevoren ingepland. Als je een afspraak wilt initiëren, vraagt deze dan schriftelijk aan. Zorg ervoor dat de afspraak altijd bevestigd wordt, zodat je niet voor niets naar het land afreist. Ook qua punctualiteit lijkt Slowakije op Nederland. Je kunt beter te vroeg zijn dan te laat. Denk je dat onverhoopt toch later op de afspraak zult arriveren? Laat dit dan altijd weten en het liefst zo vroeg mogelijk.

De lichaamstaal in Slowakije

Lichaamstaal is altijd een cruciaal aspect van het internationale zakendoen. Zo moet je Japanners absoluut nooit een hand geven. Zo’n groot verschil is er in Slowakije niet, maar het is wel handig om te weten dat een stevige handdruk gewaardeerd wordt. Een slappe handdruk geeft een ‘zwakke’ indruk. Daarnaast valt direct oogcontact in het land in goede aarde.

Vraag eventueel hulp aan de Nederlandse ambassade

Als je ergens over twijfelt of hulp nodig hebt, kun je ook altijd bij de Nederlandse ambassade in Slowakije terecht. Zij kennen de cultuur in Slowakije tenslotte goed en kunnen je meer vertellen over de gebruiken rondom het zakendoen in het land.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.