Tips voor een bevlogen en vitale organisatie

29 juni 2022 11:21

Tips voor een bevlogen en vitale organisatie

Een gouden combi voor organisaties zijn bevlogen én betrokken medewerkers.
Bevlogen werknemers zijn de mensen die hun werk volledig met hun hart doen, net even dat stapje meer zetten. Dit zijn dé medewerkers die veel plezier beleven op en in hun werk.
Ondanks dat we als Nederland bij de top 5 behoren van meest gelukkige landen ter wereld, blijkt een groot deel van werkend Nederland last te hebben van psychische klachten; werkdruk en werkstress. Wel 64% van de werk gerelateerde verzuimkosten worden door de psychosociale arbeidsbelasting (PSA) veroorzaakt.
Diverse onderzoeken tonen aan dat gelukkige vitale, bevlogen en betrokken medewerkers minder vaak ziek zijn, beter performen en beter in staat zijn een verandering te leiden.
Daarom is het belangrijk om aandacht te hebben voor het welbevinden van de werknemers.

Werkgeluk draagt in grote mate bij aan de bevlogenheid van werknemers.
Andere belangrijke factoren zijn; het hebben van zinvol werk, autonomie (regelruimte), ruimte tot ontwikkeling, talenten benutten en het hebben van positieve sociale relaties.

Return on Happiness

Een sterke aanpak rond wellbeing op de werkvloer brengt een heuse return on investment (ROI) met zich mee. De Amerikaanse werkgelukgoeroe Jacob Morgan stelt dat geluk winstgevend is. Uit onderzoek voor zijn boek ‘The Employee Experience Advantage’ blijkt dat organisaties die investeren in een positieve ervaring op het werk;

  • vier keer meer winst maken per werknemer,
  • drie keer meer omzet genereren per werknemer
  • 40 procent minder personeelsverloop kennen.

Er zijn vele andere onderzoeken (Hay/Forbes/Gallup/HBR etc.) die het rendement van wellbeing en werkgeluk aantonen.

Belangrijk dus, maar hoe pak je dit aan?

Impactvol duurzaam ondernemen voor betere rendementen, bevlogen werknemers én gelukkige klanten is een droom voor de meeste organisaties. Vanuit JECKX geloven we in een duurzame integrale aanpak, dit kan met kleine stapjes, als ze maar bewust zijn gekozen en in lijn liggen met de ambitie. Want duurzaam succes vraagt een duurzame aanpak en geen één dimensionale acties.
Bewustwording en inzicht draagt bij aan de juiste interventies en helpt je ook een ‘Happy High Performance Organisatie (HHPO)’ te realiseren, zoals wij dit soort organisaties graag bestempelen ;-)

Met een integrale aanpak op duurzaam werkgeverschap kun je een HHPO bouwen. Dat betekent een zorgvuldige aanpak vanuit een tweerichtingsverkeer waarbij zowel werkgever als werknemer verantwoordelijkheden dragen. Dit vraagt op alle niveaus in de organisatie om gedegen kennis.
Om te weten hoe je echt bijdraagt aan gelukkige, gezonde medewerkers die met plezier naar hun werk komen en betere prestaties leveren, zul je veelvuldig de medewerkerstevredenheid moeten onderzoeken. Wij bedoelen niet van die traditionele onderzoeken, tegenwoordig kan dit op snelle en innovatieve wijze waarbij je direct beschikt over realtime data. Dit draagt positief bij aan de feedbackcultuur in de organisatie. Meten is immers weten!

2 Tips!

  • Zorg voor een juiste tone at the top
    Medewerkers besteden een belangrijk deel van hun dag, naast slapen, aan hun werk. Dan kan je maar beter zorgen dat die tijd als (zeer) positief wordt ervaren. Hoe de medewerker zich op en door zijn werk voelt, daar heeft de werkgever behoorlijk veel invloed op. Met juiste intentie en aandacht vanaf de top laten zien dat je het welzijn van je medewerkers belangrijk vindt is cruciaal. Practise what you preach!
  • Zet in op ‘Organisatie Burgerschap’
    Wanneer binnen de organisatie een echte ‘community’ door medewerkers wordt ervaren, blijken zij van nature sterker gemotiveerd te zijn en zijn ze bereid het extra stapje te zetten. Dit betekent dat je als werkgever goed doet aan het investeren in een positieve bedrijfscultuur. Dit is een cultuur waarbij medewerkers zich verbonden voelen; een hechte groep zijn met gedeelde normen, waarden en belangen.

Wil je weten hoe ook jij een succesvolle aanpak voor meer bevlogenheid en vitaliteit realiseert op de werkvloer?
JECKX is een innovatief organisatieadviesbureau op duurzaam werkgeverschap en bouwt vitale organisaties. Met onze integrale programma’s helpen wij werkgevers het verzuim en verloop te verlagen en  de bevlogenheid, de retentie én het werkvermogen te verhogen in hun organisatie. Dit doen we met onze integrale data gedreven en mensgeoriënteerde aanpak waarbij we inzetten op Wellbeing & Werkgeluk, Human Being Management en Purpose Driven Leadership.

Return on Happiness (ROH)

Ben je nieuwsgierig en wil je direct weten wat de investering op duurzaam werkgeverschap voor jullie organisatie inhoudt? Met onze innovatieve rendement tool kun je hier direct (gratis) antwoord op krijgen.

Jolanda van der Steen en Cynthia Noordoven
Oprichters JECKX

Website: www.jeckx.nl
Mail: info@jeckx.nl
Telefoon: +31 6 512 81 564 of +31 6 49 757 970

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.