Tips om digistress te verminderen

20 oktober 2021 11:47

Tips om digistress te verminderen

Heb jij dat ook wel eens? Je wordt afgeleid door zo veel digitale prikkels, dat je geen focus hebt en je niet op je werk kan concentreren. Appjes, berichten, mails, meldingen via social media: de digitale wereld heeft veel effect op ons. Door al deze prikkels krijgen we minder gedaan, waardoor we stress ervaren: digistress. Hoe kunnen we deze verminderen?

1. Werk en privé scheiden

Niet afgeleid worden op werk door berichten van vrienden? Of in je privétijd niet lastig gevallen willen worden door je werk? Dan is het handig om gebruik te maken van twee verschillende telefoons: één voor werk en één voor privégebruik. Hiermee houd je werk en privé goed gescheiden en krijg je de dag door minder afleidende berichten, en dus minder prikkels. Sommige werknemers ontvangen een werktelefoon van hun werkgever. Jij helaas niet? Dan is het best een investering om een extra telefoon te kopen. Maar niet getreurd, het is namelijk ook mogelijk om met twee simkaarten in één telefoon te werken. Zo blijven je berichten en oproepen van elkaar gescheiden. 

2. Schakel je notificaties uit

Eigenlijk een hele simpele tip: schakel je meldingen uit. Als deze uitstaan, kan je ook niet gestoord worden en overprikkeld raken. Toch is dit soms lastig, aangezien sommige meldingen belangrijk zijn en niet gemist kunnen worden. Daarom zou je met jezelf afspraken kunnen maken. Kijk bijvoorbeeld maximaal drie keer per dag op je whatsapp, e-mail en social media kanalen. De rest van de tijd staan je notificaties uit. Op die manier word je dus niet de hele dag gestoord en kan je je beter focussen op de dingen die je moet doen. Maar soms is het niet zo makkelijk, en moet je van je baas continu bereikbaar kunnen zijn. Dan kan het zijn dat jouw baan, in bijvoorbeeld de administratie, gewoon echt te druk is en dat nieuw administratief personeel zoeken voor jouw een goede uitkomst zou zijn. Leg dit dan uit aan jouw werkgever en suggereer dat er misschien nieuw personeel gevraagd moet worden.

3. Wees bewust van je tijd

Al die meldingen zorgen voor prikkels en die zorgen weer voor afleiding en die zorgen er weer voor dat je geen focus hebt en niet aan je werk toekomt. Investeer daarom goed in de tijd die je hebt en de tijd die je wilt gebruiken om je volledig te focussen. Maar hoe doe je dit? Maak een planning! Schrijf voor jezelf op wat er gedaan moet worden, en deel deze dan in in tijdsblokken. Spreek met jezelf af dat je je in die tijdsblokken volledig gaat focussen, zonder afleiding. Zorg er wel voor dat je af en toe een moment van ontspanning inplant. Een mooie verhouding zou kunnen zijn: 55 minuten volledige focus, 5 minuten ‘ontspantijd’. In die ontspantijd zou je bijvoorbeeld een kop koffie kunnen halen, naar de wc kunnen gaan of een klein rondje kunnen lopen. Ook zou je even kunnen kijken naar je ontvangen berichten, maar let op: zorg dat je je aan de ontspantijd van 5 minuten houdt! 

4. Per communicatiekanaal

Whatsapp, LinkedIn, outlook, Instagram, noem zo maar op. Word je soms ook gek van al die verschillende communicatiekanalen? Als je dan ook nog eens elke dag meerdere meldingen binnenkrijgt, worden het al helemaal veel prikkels. Daarom is het handig om te reageren per communicatiekanaal, dit kan bijvoorbeeld door een planning te maken. Hierin zet je wanneer, hoe lang en welk kanaal je gebruikt om je berichten te beantwoorden. Op die manier zorg je voor meer structuur en minder chaos, waardoor je stress vermindert.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.