Tech Plaza Rijn Ijssel geopend: Alle opleidingen Techniek en ICT onder één dak

14 december 2021 08:38

Tech Plaza Rijn Ijssel geopend: Alle opleidingen Techniek en ICT onder één dak

Met de opening van Tech Plaza bevinden zich alle techniek-, laboratorium-, bouw- en ICT-opleidingen van Rijn IJssel onder één dak. Hiermee gaat een al langer gekoesterde wens in vervulling. Directeur Jan van Boekel vertelt over de achterliggende beweegredenen en de voordelen van de nieuwe huisvesting.

Begin oktober 2021 gingen de eerste lessen van start in het nieuwe gebouw. Alles in Tech Plaza ademt ruimte en ‘nieuwigheid’. Hoewel nog niet alles helemaal is ingericht zijn inmiddels alle studierichtingen opgestart. “Een deel van Tech Plaza is nieuw gebouwd, een deel is gerenoveerd. Samen vormt het een functioneel en organisch geheel”, vertelt Van Boekel. “Het is het eerste nieuwe gebouw op onze campus dat we daadwerkelijk in gebruik nemen. Tegenover Tech Plaza, op de onderste vier verdiepingen worden straks de creatieve opleidingen van Rijn IJssel ondergebracht.”

“Ons ROC is verdeeld in zeven clusters, het cluster Techniek en ICT wordt nu geconcentreerd op de nieuwe campus. Dan hebben we het over zo’n 110 fte aan medewerkers, 32 verschillende opleidingen en in totaal zo’n 2000 studenten.”

Masterplan

Tot voor kort waren de opleidingen Techniek en ICT gehuisvest op drie verschillende locaties in Arnhem. “Dat was historisch zo gegroeid, maar allerminst ideaal. Ongeveer vijf jaar geleden hebben we ons masterplan huisvesting ontwikkeld, met als doel het totaal aantal vierkante meters van Rijn IJssel terug te brengen. Hierbij hielden we rekening met demografische daling van de studentenaantallen vanaf 2021. Alles overwegend is besloten de opleidingen die raakvlakken met elkaar hebben samen te huisvesten. Hiervoor bood het voormalig AKZO terrein de beste kans. En die hebben we gegrepen.”

Functionaliteit én uitstraling

“Onze studenten hebben meegedacht over hoe het er moest gaan uitzien. Het gebouw is modern en transparant ingericht met wanden en afwerking die een industriële uitstraling hebben. Uiteraard beschikken onze theorie- en praktijkruimten over eigentijdse leermiddelen waarmee studenten hun kennis en vaardigheden optimaal kunnen ontwikkelen. Ook zijn er zones ingericht om elkaar te ontmoeten, samen te werken, individueel te leren en werken, maar ook om gewoon te chillen. Dat kan trouwens ook in onze comfortabele studie- en horecaruimtes. De energievoorziening van het gebouw is duurzaam waarbij gekozen is voor energiebesparende oplossingen. Vanzelfsprekend is het een functioneel gebouw. De indeling is zodanig dat praktijk- en theorielokalen van opleidingen direct met elkaar verbonden zijn, in een aantal gevallen met een trap tussen de verschillende verdiepingen, zoals bij autotechniek.”

Visitekaartje

“Tech Plaza is geworden wat we ervan hoopten: een visitekaartje. Hier kunnen we scholieren, studenten, ouders en bedrijven laten zien hoe het onderwijs van de toekomst er uitziet. Tegelijkertijd hebben we er met de aankleding voor gekozen dat overal waar dat mogelijk is de techniek in het gebouw zichtbaar is.”

“Als je als scholier voor een opleiding kiest, dan telt ook mee hoe het gebouw, de voorzieningen en de studiematerialen er uitzien. Hier is het allemaal ruim opgezet, schoon en onze studenten hebben de beschikking over alle moderne instrumenten en hulpmiddelen. En ook heel belangrijk uit oogpunt van onderwijs: al onze technische richtingen en ICT zitten in één gebouw bij elkaar. Zo kunnen onze studenten op een goede manier over de grenzen van hun eigen vak- en studiegebied met elkaar samenwerken.”

“Die synergie en crossovers verdiepen de studiemogelijkheden en verbreden de blik van onze studenten. Zo bedenken en maken bijvoorbeeld ICT-studenten slimme systemen waarmee studenten van andere studierichtingen, zoals autotechniek of installatietechniek, weer praktisch aan de slag kunnen. Bij metaal maken studenten onderdelen voor machines die andere studenten weer gebruiken om een machine te laten functioneren. De samenwerking tussen de verschillende opleidingen kan in dit nieuwe gebouw verder worden vorm gegeven.” “Hoewel we in het masterplan nog uitgingen van demografische krimp en een afnemend studentenaantal, is de dalende lijn inmiddels veranderd in stabiele aantallen. We zetten daarom nu in op groei, daarvoor gaan we de contacten met vmbo-scholen in de stad en de regio verder versterken. Een uithangbord als Tech Plaza zal daarbij zeker helpen, zo is onze verwachting. We ontvangen hier al weer de eerste groepen van het vmbo en ik merk aan de reacties van de leerkrachten dat de jonge bezoekers onder de indruk zijn van hoe het er hier uitziet en wat er allemaal kan. Laten we hopen dat het een eerste impuls voor ze is om ook straks voor een opleiding bij ons te kiezen.”

Historie

Van Boekel duikt nog even in de geschiedenis van het terrein. “Sinds medio maart draagt het terrein officieel de naam ENKA-campus. Daarmee knopen we aan bij de historie. ENKA vertegenwoordigt een stuk Arnhemse bedrijfsgeschiedenis die niet iedereen meer kent, zeker onze studenten niet. Onze campus ligt aan de Tivolilaan, de plek waar in 1913 de Eerste Nederlandsche Kunstzijdefabriek Arnhem werd geopend. Kortweg ENKA. In 1922 verhuisde de ENKA naar Ede en vestigde Akzo Nobel zich op het terrein. In 2020 vertrok de AKZO en nu schrijft Rijn IJssel een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van het terrein.”

“Om de geschiedenis voor onze studenten zichtbaar te maken, gaan we verspreid over de campus plaquettes en foto’s plaatsen die de historie van het terrein waarop wij ons nu bewegen vertelt en verlevendigt. Als alle opleidingen en diensten hier ondergebracht zijn biedt de ENKA-campus plek voor Tech Plaza, waar de techniek-, laboratorium-, bouw- en ICT-opleidingen zitten. In de op de campus gelegen Witte Villa worden naast de bestuurs- en stafdiensten ook de opleidingen Creatieve Industrie gehuisvest. In het Paviljoen, eveneens op de campus, is al de Internationale Schakelklas ingetrokken. Het centrale terrein tussen de gebouwen en de naastgelegen tuin worden ingericht met het oog op ontspanning en mogelijkheden om aan de opleidingen gerelateerde evenementen te organiseren.”

Hoewel nog niet alles af is, zal de ENKA-campus vanaf begin 2022 functioneren als nieuw kloppend hart van Rijn IJssel.

Tech Plaza ENKA campus ROC Rijn IJssel

Tivolilaan 40
6824 BV Arnhem
Telefoonnummer 026 - 312 94 00
E-mail info@rijnijssel.nl
www.rijnijssel.nl

Tekst en foto: Huub Luijten

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.