Teambuilding voor een positief effect op de productiviteit

14 juni 2018 10:09

Teambuilding voor een positief effect op de productiviteit

Voor de meeste mensen met een baan is de kans groot dat zij meer uren van de week met collega’s doorbrengen dan met wie dan ook. Daarom is het altijd mooi meegenomen wanneer je goed met deze collega’s kan opschieten en dat je, je werkweek doorbrengt in een gezellig team waarbij iedereen elkaar respecteert en op waarde schat.

Een goed, op elkaar ingespeeld team, is als een goed geoliede machine en heeft een positief effect op de productiviteit. Het tegengestelde is echter ook het geval, een gebrek aan ‘teamwork’ heeft een negatief effect op de productiviteit, het groepsgevoel en het gevoel van welbehagen en plezier in het werk van de werknemers.

Wanneer mensen goed en prettig met elkaar samenwerken worden problemen sneller opgelost, lopen conflicten minder snel uit de hand en wordt er meer werk verzet.

Volgens een onderzoek gepubliceerd in de SAGE Journals (waarbij ze 103 studies hebben geanalyseerd op het gebied van teambuildng) heeft teambuilding wel degelijk een positief effect op de prestaties van de werknemers op de werkvloer.

Ondank bovenstaande en nog vele andere voordelen, is het voor veel mensen toch moeilijk om een goede teamspeler te zijn. Daarom werken steeds meer bedrijven actief aan teambuilding. Natuurlijk is een groot teambuilding event met het hele bedrijf uitermate geschikt om het groepsgevoel te bevorderen maar verlies daarbij niet de kleine ‘teambuilding events’ uit het oog. Deze hebben namelijk ook zeker hun waarde. Kleine ‘teambuilding events’ kunnen immers frequenter worden ingezet want ze vereisen minder planning. Hoe vaker aan teambuilding kan worden gewerkt hoe meer stappen er gemaakt worden.

Of je nu een klein of heel groot event wilt organiseren probeer ten alle tijden nadruk te leggen op de onderlinge communicatie. Het klinkt misschien makkelijk maar een goede en effectieve communicatie tussen medewerkers onderling komt niet altijd vanzelf tot stand.

Tijdens een brainstormsessie merk je bijvoorbeeld dat sommige medewerkers niet snel hun mening durven te geven, omdat ze bang zijn belachelijk gemaakt te worden. Dit is natuurlijk erg jammer want het is niet altijd degene met de grootste mond die met de beste ideeën komt.

'Teambuilding dagen' kunnen door middel van een aantal unieke en interactieve activiteiten ervoor zorgen dat collega’s dichter tot elkaar te komen en zich beter leren te uiten. Probeer daarbij wel de teambuildingactiviteiten welke iets dieper gaan dan alleen het gezellig samenzijn (wat natuurlijk ook heel belangrijk is) te doen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een workshop improvisatie. In Amerika waar de improvisatie comedy veel populairder is dan in ons kleine kikkerlandje, volgen veel bedrijven workshops van deze improvisatie comedians.

Behalve dat bedrijven hun werknemers willen bijspijkeren op het gebied van presentatie leer je tijdens deze workshop ook zeer waardevolle dingen op het gebied van onderling communiceren. Tijdens deze workshop leer je namelijk op een, voor veel mensen, totaal andere manier met elkaar te communiceren, wat voor verrassende situaties zorgt.

Dit zal ertoe bijdragen dat men ook in hun oude vertrouwde setting op een andere (en misschien wel efficiëntere manier) met elkaar gaan communiceren en uiteindelijk samenwerken.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.