Sneller nationaal en internationaal groeien door financiële zekerheid en meer werkkapitaal

19 januari 2022 09:24

Sneller nationaal en internationaal groeien door financiële zekerheid en meer werkkapitaal

Veel ondernemers liggen regelmatig wakker van financiële onzekerheden. Een belangrijk deel van die zorgen gaat over de liquiditeit van het bedrijf. Onvoldoende werkkapitaal kan de geplande groei van het bedrijf vertragen of zelfs de continuïteit in gevaar brengen. Daarom is het zo belangrijk dat debiteuren hun rekeningen betalen binnen de gestelde betalingstermijn.

Om dat als ondernemer voor elkaar te krijgen moet je onderzoek doen naar de kredietwaardigheid van klanten, betalingsherinneringen sturen, nabellen, etc. Wanneer je deze tijdrovende activiteiten kunt uitbesteden aan een gespecialiseerd factoringbedrijf, houd je een hoop tijd over om echt te ondernemen. Frank Reijn is manager partner sales bij Togather Finance, dat een unieke manier van factoring heeft ontwikkeld.

Voor wie is factoring interessant?

Frank: “De laatste tijd merken we dat, mede door de aanhoudende corona-perikelen, de betalingstermijn in het bedrijfsleven steeds langer wordt. De facturen worden later betaald en daar hebben ondernemers last van. Dit speelt vooral bij snel groeiende bedrijven. Deze zijn met name actief in sectoren als de groothandel, productie, uitzenden/detachering, zakelijke dienstverlening en transport & logistiek. Bij Togather kun je deze betalingsrisico’s afdekken, doordat wij het kredietrisico volledig kunnen overnemen. 

In 2022 moeten ondernemers die te veel NOW-gelden hebben ontvangen en/of de betaling van belasting hebben uitgesteld, gaan terugbetalen. Dan is het belangrijk om kritisch te kijken naar de cashflow die ze maandelijks genereren en deze af te zetten tegen de aflossingsverplichtingen. Deze aflossingen gaan namelijk ten koste van het werkkapitaal dat nodig is om te groeien. Wil je problemen op dit gebied voor zijn, dan is factoring een mooie én structurele oplossing.

Daarnaast zie je dat banken niet volledig meegroeien met ondernemers. Wij horen van onze intermediairs dat banken, vanwege allerlei redenen, terughoudender zijn in het verschaffen van werkkapitaal. Het komt frequenter voor dat bedrijven met een behoefte aan minder dan één miljoen werkkapitaal niet meer bij een bank hoeven aan te kloppen. Ondernemers die onder een bepaalde omzet komen, lopen ook vaker tegen een weigerachtige bank aan.”

Wat is dan zo uniek?

Frank: “Wanneer een onderneming met ons in zee gaat dan verzorgen wij het debiteurenbeheer onder diens naam. Dat betekent dat de ondernemer het persoonlijk contact met de klant behoudt en het commerciële belang los kan koppelen van de openstaande facturen. Hierin verschillen wij van andere factoraars. Daarmee wordt het voor ondernemers makkelijker om de relatie met hun klanten goed te houden of zelfs te verstevigen.

Wij zorgen ervoor dat er een credit-check wordt uitgevoerd, zodat men verzekerd is van de betaling van openstaande facturen. Wanneer betaling toch uitblijft, nemen wij alle kosten voor onze rekening. Wij staan dus garant voor de betaling van de factuur, ook bij een onverhoopt faillissement van de debiteur. We financieren tot 95% van de factuurwaarde, ook van internationale debiteuren. Daarin zijn we dus uniek.”

Togather Platform

“Via ons cashmanagementplatform met managementrapportages en persoonlijk in te stellen dashboard, heeft de ondernemer op elk gewenst moment inzicht in de stand van zaken op debiteurengebied”, licht Frank toe. “De betalingstermijn kan hiermee met wel tien dagen worden teruggebracht, dat heeft een enorme invloed op de cashflow van een onderneming. Terwijl op de administratiekosten tot wel 20% kan worden bespaard.”

Werken jullie ook buiten Nederland?

“Factoring bij Togather biedt ook mogelijkheden om internationaal te handelen”, legt Frank uit. “Omdat wij een Brits moederbedrijf hebben, kunnen wij ook een faciliteit optuigen in Engeland. Die vraag krijgen wij vaak omdat veel ondernemers last hebben van de Brexit en in het Verenigd Koninkrijk een aparte vestiging willen openen. Andersom kunnen wij Britse bedrijven die een entiteit willen optuigen in Nederland maar ook in België of Duitsland onze oplossing bieden. De tendens is dat steeds meer Britse bedrijven op het continent een entiteit willen.

Wij zijn de enige factoraar in Nederland die op deze wijze de facturen van buitenlandse klanten overneemt en hen helpt om veilig internationaal te ondernemen. Natuurlijk beoordelen wij ook internationaal de kredietwaardigheid van een klant. Hierdoor kunnen onze relaties letterlijk grenzeloos handelen met zo min mogelijk risico’s.”

All-in tarief

“Ondernemers klagen nogal eens dat het vergelijken van tarieven tussen factoraars erg lastig is, daarom hanteren wij een all-in tarief. Een vast bedrag voor factoring, financiering, verzekering en debiteurenbeheer. Bij ons dus geen extra kosten achteraf. Zo weten onze klanten op voorhand precies wat ze kwijt zijn”, aldus Frank.

www.togatherfinance.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.