Samen de energietransitie waarmaken

20 oktober 2022 14:31

Samen de energietransitie waarmaken

“We doen het samen, lokaal en slim met het oog op de toekomst”

Duurzaamheid bevorderen kan op veel manieren. Welling Bouw | Onderhoud en 100% Zonnig doen het samen op het gebied van de transitie naar duurzame energie in de woon- en werkomgeving. Uitgangspunten hierbij: we doen het samen, lokaal en slim met het oog op de toekomst.

De samenwerkingspartners 100% Zonnig en Welling Bouw | Onderhoud hebben elkaar pas goed leren kennen tijdens de bouw van het nieuwe pand van 100% Zonnig op Bijsterhuizen Noord in Wijchen. De eerste kennismaking dateert al van eerder, maar de nieuwbouw was voor beide bedrijven een impuls de samenwerking voort te zetten bij toekomstige projecten.

Plaats van bijeenkomst voor het gesprek en de fotografie is het nieuwe pand van 100% Zonnig. ECO Architecten ontwierp het volledig energieneutrale gebouw in een stijl die de duurzame ambities van 100% Zonnig weergeeft. Het gebouw behelst een functionele bedrijfshal, kantoorruimte en een demonstratieruimte waar klanten kennis kunnen maken met de nieuwste technologie in zonne-energie. Bijzonder aan het ontwerp is de schuine zonnegevel: een grijsmetalen omlijsting met daarbinnen zonnepanelen. “Het geheel oogt straks als een gigantisch zonnepaneel”, zegt commercieel directeur Marcel Budding. “Straks, want de panelen moeten nog gemonteerd worden. Ons nieuwe pand is nog niet volledig ingericht, maar wel al in gebruik. Dat is gelukt dankzij de flexibele opstelling van Welling.”

Energieneutraal

100% Zonnig is een jong bedrijf, opgericht in 2012, dat snel groeit. Er werken nu dertig medewerkers in vaste dienst, daarnaast zet 100% Zonnig een flexibele schil in van vaste partners. In 100% Zonnig bundelden oud-collega’s Marcel Budding en David van Duijnhoven hun kennis en ervaring op het gebied van duurzame energie om een bijdrage te leveren aan een 100% energieneutraal Nederland. “Dat doen we door het leveren van kwalitatief en esthetisch hoogwaardig maatwerk”, zegt Marcel Budding. Met zijn achtergrond in energiebesparende micro-elektronica en toepassingen van duurzame energie en zonnepanelen houdt hij zich nu vooral bezig met advies, verkoop en service bij 100% Zonnig. Medeoprichter David van Duijnhoven, met expertise op het gebied van technische engineering op onder andere het gebied van zonne-energie en solar installaties, zowel nationaal als internationaal, is technisch directeur met de focus op de technische kwaliteit, uitvoering en inkoop.

Duurzaam bouwen en beheren

Welling heeft veel ervaring en expertise in huis op het gebied van duurzaamheid. Directeur Bart Welling, de vierde generatie aan het roer van het bedrijf: “We doen zowel nieuwbouw als onderhoud voor bedrijven. En qua bouwconcepten zijn we van veel markten thuis, van traditioneel tot houtskeletbouw. In alle gevallen zijn duurzame oplossingen onze kracht. We zijn uit overtuiging lid van Energiepositief Leven, een samenwerkingsverband tussen Welling en haar vaste bouwpartners. Focus ligt op het verduurzamen van de (bestaande) bebouwde omgeving, waarbij betaalbaar, comfortabel en gezond wonen voorop staan. Wij nemen altijd het hele plaatje mee; van idee, gebruik, (ver)bouw tot onderhoud.”

Het nieuwbouwproject van 100% Zonnig sprak Welling aan omdat het nog niet helemaal ingevuld was. Bart Welling: “Het gaf ons de mogelijkheid bouwtechnisch mee te denken over duurzaam materiaalgebruik en een optimaal duurzame inrichting wat betreft voorzieningen. Alles met het oog op duurzaam beheer en onderhoud en comfort voor de gebruikers. Zo is de voor- en achtergevel op advies van Welling met verduurzaamd hout bekleed. Hout oogt natuurlijk, is onderhoudsvriendelijk en het versterkt de duurzame uitstraling van het pand. Doordat we het hout op een specifieke manier hebben bevestigd kan het altijd drogen en ventileren. Bij bouwen en onderhoud is bouwtechnische en materiaalkennis kennis cruciaal voor een duurzaam resultaat. Mooi, functioneel en duurzaam gaan bij ons samen.”

Totaalplaatje

Op het terrein van functionaliteit en duurzame totaaloplossingen vinden 100% Zonnig en Welling elkaar. “Wie kiest voor zonne-energie kiest voor lokale energie. Meest voor de hand liggende stap is vaak de installatie van zonnepanelen”, merkt David van Duijnhoven op. “Maar die zijn slechts een eerste stap. Het gaat om het totaalplaatje wat betreft gebouw, binnenklimaat en energiegebruik. Daar horen tegenwoordig ook laadpalen voor elektrische auto’s en buffering van energie met accu-opslag bij. Is de bouwtechniek en de energie-installatie niet op elkaar afgestemd, dan krijg je nooit een optimaal binnenklimaat en geen minimaal energieverbruik.”

Met 100% Zonnig kiezen klanten voor een betrouwbare partner die het hele zonne-energiepakket, laadpalen voor elektrische auto’s en accu opslag kan leveren, installeren en onderhouden. Marcel Budding: “Wensen en mogelijkheden van de klant zijn voor ons leidend. Hierbij zijn we altijd op zoek naar de ‘vraag achter de vraag’. Waarom wil een klant een bepaalde installatie? Hoe wil hij deze nu en in de toekomst gebruiken? Samen werken we naar de beste oplossing toe. Waar het tot voor kort vooral ging om hoeveel zonnepanelen op een dak passen en wat de terugverdientijd is, kijken we nu veel breder naar de balans tussen zelf opwekken, zelf opslaan en huidig en toekomstig verbruik.”

“Optimale inzet van zonne-energie vraagt om installatietechniek die erbij aansluit, wil je er nu en straks op de meest efficiënte manier gebruik van kunnen maken”, zegt David van Duijnhoven. “Daarom ontwerpen en engineeren wij de installatie samen met de klant, rekening houdend met het huidig maar ook toekomstig gebruik, denk bijvoorbeeld aan laadpalen die snel of langzaam laden afhankelijk van de beschikbare zonne-energie en het tijdelijk bufferen van een overschot in accu’s. Uiteraard zorgen wij ook voor het onderhoud van de installatie, zodat deze op elk moment optimaal functioneert.” Afhankelijk van de netaansluiting als grootverbruiker of kleinverbruiker kan een klant gebruikmaken van SDE++ subsidie en/of fiscale instrumenten als de EIA. Deze kunnen een investering interessanter maken. Ook de administratieve aanmelding en afhandeling hiervan kan 100% Zonnig regelen.

Welling en 100% Zonnig werken samen aan een afgewogen duurzame mix van bouwen en energie. In alle gevallen staat daarbij het lokale aspect voorop. Beide bedrijven beperken bewust hun verzorgingsgebied om snel ter plekke te kunnen zijn, maar ook om onnodig lange aanrijtijden te voorkomen. Voor 100% Zonnig bestaat de regio uit het gebied van zo’n 50 kilometer rond de driehoek Nijmegen, Wijchen en Uden. Het verzorgingsgebied van Welling wordt begrensd door de aanrijtijd, dat is een uur rijden vanaf Wijchen en Didam, waar Welling ook een vestiging heeft. Regionaal opereren biedt de klanten voordeel, maar ook de eigen medewerkers, want bij duurzaam ondernemen hoort ook goed werkgeverschap en maatschappelijk verantwoord ondernemen vinden Budding, Welling en van Duijnhoven. 

100% Zonnig
Bijsterhuizen 5004
6604 LZ Wijchen
Telefoon 024 303 0038
E-mail info@zonnig.nl
www.zonnig.nl

Welling Bouw | Onderhoud bv
Edisonstraat 20
6604 BV Wijchen
Telefoon 024 64 88 444
E-mail mail@welling.nl
www.welling.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.