Rijn IJssel en ROC Nijmegen werken samen in het opleiden van volwassenen

20 oktober 2022 10:53

Rijn IJssel en ROC Nijmegen werken samen in het opleiden van volwassenen

“Move to Match is tot stand gekomen in goed overleg met werkgevers”

De arbeidsmarkt verandert in rap tempo. Wie ‘fit for the job’ wil zijn en blijven zal zich permanent moeten blijven ontwikkelen. Move to Match – een samenwerking tussen Rijn IJssel en ROC Nijmegen – helpt werknemers opleiden.

Rijn IJssel en ROC Nijmegen werken op steeds meer thema’s rond opleiden voor de regionale arbeidsmarkt nauw samen. Gelet op het bredere kader van Leven Lang Ontwikkelen is de samenwerking tussen de twee roc’s in Move to Match dan ook een logische stap. Leven Lang Ontwikkelen is de landelijke actie-agenda waarin permanente scholing centraal staat. De agenda heeft betrekking op reguliere studenten én volwassenen. Denk bij deze laatste groep aan mensen die zich scholen, bijscholen of omscholen. Hierbij kan het gaan om vakmensen in bedrijven en instellingen, maar ook om mensen die niet actief deelnemen aan het arbeidsproces maar dat wel graag willen.

Brede kijk op werk

Leven Lang Ontwikkelen vraagt van opleiders, studenten, werknemers en werkgevers een nieuwe kijk op werk. Die kijk is breed en gaat uit van het zich permanent ontwikkelen van mensen, waarbij ze zelf initiatief nemen maar daartoe ook uitgenodigd en ondersteund worden door werkgevers en opleidingen. Vakkennis en vakvaardigheden zijn nooit af, ze moeten op peil blijven om gelijke tred te houden met de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Functies verdwijnen, er komen nieuwe voor in de plaats, werkinhoud verandert door nieuwe technieken en andere werkwijzen. Dat is een continu proces, maar het tempo ervan versnelt. “Om de arbeidsmarkt optimaal te kunnen bedienen is Leven Lang Ontwikkelen belangrijk. Deze benadering is een fundamentele omslag, die we alleen dan kunnen realiseren als bedrijven en opleidingen nauw onderling afstemmen en praktische stappen zetten”, schetst Peter van Mulkom, voorzitter van het college van bestuur van ROC Nijmegen. “Voor de reguliere studenten is die beweging al ingezet, nu zetten we die stap ook naar mbo opleidingen voor volwassenen.”

Eén gezamenlijk loket voor volwassenen

“Met Move to Match bieden Rijn IJssel en ROC Nijmegen één plek waar scholing voor volwassenen en arbeidsmarkt bijeen komen. Iedereen kan bij ons terecht; werkgevers en werknemers die zich willen bijscholen of omscholen maar ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”, vertelt Marina van der Steenstraten. Zij is als programmadirecteur Move to Match verantwoordelijk voor de inrichting en de uitvoering van de samenwerking. In april is Move to Match ‘low profile’ gestart, nu wordt het stapsgewijs uitgebouwd. “Met ons team van adviseurs, front- en backofficers zetten we daar mooie stappen. We leveren inmiddels tientallen opleidingstrajecten, variërend van bouw tot horeca en techniek tot dienstverlening. Ook zijn we in gesprek met verschillende werkgevers die een opleiding of cursus op maat willen voor hun werknemers. Onze adviseurs kennen de regio, het werkveld en het onderwijs, daardoor zijn ze een goede sparringpartner voor de werkgevers. Door de samenwerking kunnen we de krachten bundelen, dat geeft ons slagkracht en ruime expertise. Zo kunnen we de werkgevers in de regio optimaal bedienen.”

“Move to Match is tot stand gekomen in goed overleg met werkgevers. We hebben namelijk vanuit onze opdracht als opleiders een gezamenlijk doel; het zo goed en effectief opleiden van mbo’ers voor de arbeidsmarkt. Werkgevers worden nauw betrokken bij het vormgeven van kansen voor studenten, bij- en omscholers. Onze adviseurs gaan in gesprek met werkgevers, zodat we opleidingen en trainingen verzorgen die goed aansluiten bij de vraag en de ontwikkelingen in de regionale arbeidsmarkt. Voor mensen uit de regio Arnhem en Nijmegen die nu niet actief zijn op de arbeidsmarkt, maar wel willen instromen maakt Move to Match gebruik van de expertise en ondersteuning van het UWV en het Werkbedrijf.”

Anders opleiden

Karina Visscher, voorzitter van het college van bestuur van Rijn IJssel, merkt op: “Anders naar werk kijken in een steeds veranderende arbeidsmarkt betekent automatisch dat we als opleiders het onderwijs herinrichten. Dat gaat stapsgewijs, waarbij we docenten en ondersteuners meenemen in de verandering. Dat is zoeken, passen en meten, maar wel een uitdaging die ons als opleiders enorm motiveert. Onderwijsteams gaan anders werken en met name wat betreft het vakonderwijs aan volwassenen zullen we meer dan tot nu toe het onderwijs samen met opleiders in de bedrijven, de mensen uit de praktijk, vorm en inhoud geven.”

Kenmerken van de verandering die Visscher noemt, zijn flexibiliteit en maatwerk, uitgaand van een modulaire opbouw van vak- en cursusinhoud. “We hoeven werkgevers er echt niet van te overtuigen dat hun bedrijfssucces mede afhangt van de motivatie en professionaliteit van hun medewerkers”, vult Van Mulkom aan. “Wel dienen werkgevers er meer van doordrongen te raken dat het betekent dat ze hun medewerkers goed faciliteren in hun vaktechnische ontwikkeling en dat dit een continu proces is. Dat vraagt om een voortdurende focus op het blijven ontwikkelen van vakvaardigheden door medewerkers. Juist daarom is goede samenwerking en onderlinge afstemming tussen opleiders en werkgevers zo belangrijk. Met Move to Match zetten we op die weg een volgende stap.”

Flexibel maatwerk

“Let wel, we hebben als Rijn IJssel en ROC Nijmegen vanouds nauwe contacten met werkgevers en onze vakopleidingen sluiten zo goed mogelijk aan bij de arbeidsmarktontwikkelingen”, duidt Van der Steenstraten. “Maar die ontwikkelingen gaan steeds sneller, functies en functie-inhoud veranderen in rap tempo. Die beweging kun je alleen opvangen door anders en permanent te scholen. Met name het bij- en omscholen van volwassenen wordt steeds belangrijker. Deze diverse doelgroep heeft flexibel maatwerk nodig in de vorm van kortdurende opleidingen. Liefst binnen de bedrijven.”

“Modulaire en flexibele opleidingen worden de norm binnen Rijn IJssel en ROC Nijmegen, ook voor de reguliere studenten. Werkgevers zullen permanent gaan participeren in het opleiden van hun huidige en toekomstige werknemers. Zeker op de huidige krappe arbeidsmarkt is het voor organisaties van levensbelang gericht arbeidsmarktbeleid te voeren. Goed werkgeverschap wordt een steeds grotere factor bij de keuze van werknemers voor een bedrijf. En werknemers zullen in toenemende mate gebruik maken van scholingsmogelijkheden”, betoogt Visscher.

Met Move to Match faciliteren Rijn IJssel en ROC Nijmegen werkgevers en werknemers om tijdig en goed in te spelen op kansen en mogelijkheden in de voortdurend veranderende omstandigheden. 

Wil je meer weten over hoe Move to Match kan helpen bij de ontwikkeling van jouw medewerkers? Neem dan contact op met een van onze adviseurs Leven Lang Ontwikkelen. De contactgegevens vind je op www.movetomatch.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.