Perspectief voor een nieuwe generatie

29 juni 2022 08:46

Perspectief voor een nieuwe generatie

Wat nou als een carrière in de drugs makkelijker lijkt dan een echte baan? Omdat je geen rolmodellen om je heen hebt, geen afgeronde opleiding, en geen netwerk dat je kan helpen bij je eerste stappen naar eerlijk werk? Voor veel jongeren in Nederland, ook die opgroeien in mijn stad, is dit hun dagelijkse realiteit.

Dat snelle geld leidt al snel naar ellende, angst en onzekerheid – en het ondermijnt onze samenleving. Gelukkig is daar ook iets aan te doen, en dat is: perspectief. In Arnhem heb je daarvoor onder andere Prospect 4 Cash. Ondernemer Toni Iňiguez Najdanovski biedt in samenwerking met de gemeente jongeren met zijn bedrijf htr-werkt een kans, soms een tweede of derde kans, op werk en een toekomst.

Hoe gaat dat? Door een andere manier van netwerk en referenties te bouwen. Wel op een vergelijkbare manier als u wellicht kent van uw netwerk: dat gaat namelijk om vertrouwen. Jongeren die opgroeien in een omgeving waar het foute leven lonkt, hebben vertrouwen nodig. Dat krijgen ze in en van de jongerenwerkers die ze om zich heen vinden. En die jongerenwerkers zeggen weer tegen ondernemers als Toni: ik sta voor deze jongens en meisjes, geef ze een kans. Op zijn beurt zegt Toni tegen zijn netwerk hetzelfde: ik heb vertrouwen in deze jonge mensen, geef ze een kans.

En zo wordt toch weer gebouwd aan een ouderwets netwerk van vertrouwen en referenties. Deze jonge mensen krijgen iemand die voor ze instaat. En ondertussen leren ze de essentie van een fijne loopbaan: hoe ga je eigenlijk om met een baas? Wat is je gedrag on the job? Kortom: hoe werkt werken eigenlijk? En: welk werk vind ik eigenlijk leuk? Tegelijk krijgen ze dan ook een echte baan. Met een echt en eerlijk salaris. Inmiddels zijn zo in korte tijd al tientallen jongeren aan het werk geholpen.

Van deze aanpak word ik als kersverse wethouder in Arnhem ontzettend blij. Ondernemers zijn als werkgevers essentieel voor de carrièrekansen van jongeren. En oplossingen als deze zijn onmisbaar als we de arbeidsmarktcrisis willen aanpakken. Al het talent dat in onze wijken rondloopt, is keihard nodig voor al het werk dat gedaan moet worden. Met vertrouwen en een eerlijke kans gaat dat lukken. Nu nog meer ondernemers die meedoen.

Interesse? Mail me op mark.lauriks@arnhem.nl 

Mark Lauriks wethouder Bestaanszekerheid en Leefbare Wijken in Arnhem

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.