Perspectief op burn-outs

12 november 2021 15:37

Perspectief op burn-outs

De week van de werkstress is een mooi initiatief om stil te staan bij de gezondheid van personeel. Wanneer stress te lang opstapelt kan iemand uiteindelijk in een burn-out terecht komen. Er wordt tegenwoordig veel gesproken over burn-outs en veel mensen kennen wel iemand die een burn-out heeft (gehad) of hebben zelf te maken gehad met burn-out klachten. Maar wat is een burn-out eigenlijk precies en hoe kan je de symptomen van een burn-out herkennen?

Wat is een burn-out (niet)?

Het NCvB (Nederlands Centrum voor Beroepsziekten) registreert de door bedrijfsartsen gemelde beroepsziekten. Met stip op nummer één staan psychische aandoeningen, waarvan het gros burn-outs en overspannenheid. Deze psychische aandoeningen hebben ook het grootste aandeel in langdurig verzuim. Inzicht in de fases die leiden naar een burn-out kan erg helpen in het op tijd ontdekken van klachten en het correct handelen om erger te voorkomen. Dit is voor de werknemer en de werkgever belangrijk. De werknemer hoeft minder te lijden wanneer er correct wordt ingegrepen en de werkgever heeft te maken met minder (langdurig) verzuim.

Het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) beschrijft 5 fases en bijbehorende kantelpunten van een burn-out. De fases staan in onderstaande afbeelding aan de hand van een batterij weergegeven.

Vaak worden fases door elkaar heen gehaald en kan iemand die eigenlijk overspannen is het idee hebben alleen vermoeid te zijn. Ook kan het tegenovergestelde gebeuren: iemand is overspannen maar krijgt van de beoordelaar het label burn-out opgeplakt. Iemand met een burn-out kan vaak bijna niks meer en moet langdurig rust nemen. Iemand die overspannen is is juist niet gebaat bij langdurige rust maar is gebaat bij in activiteit blijven. Het goed inschatten van de situatie is dus essentieel. Een meer uitgebreide infographic en verdiepende informatie over wat een burn-out (niet) is vind je terug in dit artikel.

Symptomen van een burn-out

De symptomen van een burn-out zijn niet altijd even gemakkelijk om te herkennen en correct te beoordelen. Er zijn wel vijf concrete symptomen, waar je het meest op kan letten als het gaat om burn-outs:

  • Moeheid door piekeren, onrustige slaap en gejaagd gevoel
  • Functioneren gaat lastiger, meer fouten en vergeten, én minder concentratie
  • Geprikkeld, snel huilen of boos worden. Ook niet tegen drukte of lawaai kunnen
  • Controle verlies en daardoor soms machteloosheid. Uit zich soms in een vorm van apathie.
  • Normale dagelijkse bezigheden zoals werk, thuis en contacten lukken niet meer.

Meer over het herkennen van een burn-out vind je hier terug.

Als werknemers deze symptomen vertonen is het goed om snel te schakelen. Probaat | Expertisecentrum voor werkgeluk doet altijd een grondige meting en beoordeling van de situatie en focussen vooral op het voorkomen. Daar valt nog een wereld te winnen. Gewoon heel eenvoudig zonder al te veel kosten te maken, kun je vaak onnodig mentaal verzuim voorkomen. Ontdek hier meer.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.