Oogmeting op locatie en op veilige afstand

24 november 2021 14:26

Oogmeting op locatie en op veilige afstand

Een volledige oogmeting op 10 meter afstand? Intersafe’s eigen opticien Leo Keijzer draait er zijn hand niet voor om. Sinds enkele maanden trekt hij met een superieur apparaat door het land. Een mobiel ‘refractie-systeem’ dat uiterst nauwkeurig meet hoeveel correctie een oog nodig heeft. Met inachtneming van de anderhalvemeterregel en alle andere coronaregels kan hij bij bedrijven langs om veilig en verantwoord veiligheids- en computerbrillen op sterkte aan te meten voor de medewerkers.

Tot maart vorig jaar werkte Leo met een autorefractor. Een handzaam apparaat om ogen op te meten, maar met één groot nadeel. Om daarmee een oogmeting uit te kunnen voeren moet je namelijk heel dicht op de persoon in kwestie staan. Tot de coronacrisis uitbrak was dat geen enkel probleem, maar met de invoering van anderhalve meter protocollen kwam daar een einde aan. Leo heeft thuis nog wel geëxperimenteerd met plastic schotten, handschoenen en gelaatsschermen om te bezien of er nog te werken was met de autorefractor, maar dit werkte toch een stuk minder praktisch. “Dus zijn we op zoek gegaan naar een alternatief. En dat vonden we bij Nidek. Een vooraanstaande fabrikant op het gebied van optiek.”

Lees hier meer over het belang van beeldschermbrillen.

Internationale innovatieprijs

Vorig jaar bracht deze producent een apparaat op de markt waarmee ze meteen een internationale innovatieprijs in de wacht sleepten. Waar de doorsnee opticien in zijn winkel al snel een ruimte van minstens 5 meter lengte nodig heeft om te testen hoe goed of slecht de klant in de verte kan kijken, heeft Nidek dat meetproces in een kast van 60 bij 50 centimeter gestopt. Vol met digitale techniek en met een afstandsbediening. Een speciale console met wat knoppen en een touchscreen is met een 10 meter lang snoer verbonden met het meetinstrument. Via die console kan de opticien allerlei plaatjes, letters en figuurtjes in de kast oproepen, om in kaart te brengen hoe het met het gezichtsvermogen van de persoon in kwestie is gesteld. Allemaal geheel conform de bestaande normeringen in de optiek. ‘Meten op de vierkante meter’ is de claim waarmee ze opticiens voor het instrument proberen te interesseren. Leo was onder de indruk van de toegepaste techniek – “dit apparaat meet toch weer een niveau beter dan mijn oude refractor” – én hij was vooral gecharmeerd van de mogelijkheid om op afstand te kunnen werken. “Hiermee kan ik een oogmeting doen terwijl ik op een veilige afstand van 2, 3 of 4 meter zit. Zelfs op 10 meter kan het nog, maar dan heb ik een megafoon nodig om met m’n klant te kunnen communiceren, haha!”

Wanneer heb je een veiligheidsbril (op sterkte) nodig? 


Extra maatregelen

Nadat het nieuwe apparaat was afgeleverd op het hoofdkantoor van Intersafe in Dordrecht werd Leo door de importeur in een dag wegwijs gemaakt met de Nidek. Eenmaal vertrouwd met het instrument en de vele mogelijkheden die het biedt, trok hij er het land mee in. Eén van zijn eerste adressen was een grote zuivelproducent. Een onderneming met een uiterst streng coronaprotocol. Na afloop kreeg hij alle lof toegezwaaid voor de wijze waarop hij de ogen van enkele tientallen medewerkers had opgemeten en hen een passende bril had aangemeten. “We nemen daarbij ook allerlei aanvullende maatregelen en werken volgens de RIVM-richtlijnen. Er staat gel om je handen te ontsmetten en wie dat op prijs stelt, kan een mondkapje krijgen. Zelf draag ik een gelaatsscherm en mondmasker als ik wat dichterbij moet komen, bijvoorbeeld als ik een montuur moet aanpassen. Monturen die gepast zijn, gaan daarna in een speciale reinigings-unit waarin ze met ozon en UV-licht ontsmet worden. En de Nidek maak ik standaard twee keer schoon met alcoholdoekjes. De eerste keer meteen na elk gebruik en daarna nóg een keer als de volgende kandidaat binnenkomt. In feite een overbodige handeling, maar wél een belangrijk signaal dat we zo zorgvuldig mogelijk te werk gaan.”

Belangrijk werk, ook in coronatijd

Leo is in zijn nopjes met het nieuwe apparaat, waarmee hij ook in coronatijd zijn werk kan blijven doen. Belangrijk werk, vindt hij, “...want je hebt maar één paar ogen, dus wees daar zuinig op.” De extra mogelijkheden die de Nidek biedt, maakt het hem ook weer een stukje makkelijker om oogmetingen te doen bij medewerkers die geen Nederlands spreken en die zich ook niet in het Engels of Duits kunnen redden. “Met extra plaatjes die ik kan oproepen én met wat handen en voeten kan ik ook bij die mensen toch een oogmeting uitvoeren.”

Interesse in beeldschermbrillen en/of een aanmeetsessie op locatie?

Neem een kijkje op onze website www.intersafe.eu. Of neem contact op met jouw Intersafe contactpersoon: info@intersafe.eu | +31 (0)78 618 14 00

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.