“Ons team voelt óók als familie”

29 juni 2022 08:46

“Ons team voelt óók als familie”

Voor hetzelfde geld had ze nu aan het hoofd gestaan van een bakkerijketen. Haar ouders hadden een brood- en banketbakkerij in de Betuwe. Het liep anders: Marlies Schuiling liep Dirk-Jan van Dijk tegen het lijf. En 33 jaar later wordt Marlies Ondernemer van het Jaar 2021 in Westervoort.

‘Sedert 1885’. Laat dat even tot je doordringen: 137 jaar Uitvaartverzorging Kramer. Inmiddels staat de vijfde generatie aan het roer. Adjunct-directeur Marlies Schuiling: “Het bedrijf is inderdaad in 1885 opgericht, vanuit een woonhuis op de Arnhemse Sonsbeeksingel. Joop Kramer was destijds koster bij een Nederlands Hervormde Kerk. Hij startte het bedrijf min of meer als bijbaantje. Bij huwelijken en begrafenissen van protestantse families regelde de koster de tijden van de dienst, de inrichting en de verwarming van de kerk. Voor Kramer was het een kleine stap om dan ook maar meteen de hele begrafenis te regelen. Zo rolde de koster vanzelf de uitvaartbranche in.”

Discotheek Manhattan

Zo vanzelfsprekend voelt ook haar eigen intrede in het familiebedrijf: “In 1989 leerde ik Dirk-Jan kennen, nazaat van Joop Kramer. Natuurlijk vertelde hij me niet meteen wat voor werk hij deed, maar daar kwam ik snel genoeg achter. Ik vond het eigenlijk wel intrigerend. Dirk-Jan en ik gingen samenwonen boven het rouwcentrum van Uitvaartverzorging Kramer in Westervoort. Daar nam ik wel eens de diensttelefoon aan. In de weekenden hielp ik met het voorbereiden van drukwerk en in de avonden bij rouwbezoeken. Als bakkersdochter was ik van huis uit gewend om bij te springen. Toen onze zoon Hessel in 1998 werd geboren, stopte ik als directiesecretaresse bij Heinz en nam ik het stokje van mijn schoonmoeder over bij Kramer.

Naast mijn directiewerkzaamheden begeleid ik met ongelooflijk veel liefde regelmatig uitvaarten. Vaak zijn dit uitvaarten die Kramer verzorgt in opdracht van de gemeente. Iedereen verdient een respectvol afscheid, ook bij financiële problemen of als er geen nabestaanden zijn.”

Drive-through aula

Uitvaartverzorging Kramer is een klein familiebedrijf. Het team bestaat uit 20 medewerkers, vaak al jaren aan het bedrijf verbonden. “Ons team voelt óók als familie,” vertelt Marlies. “Het zijn allemaal inventieve collega’s die goed kunnen luisteren en iedere keer opnieuw met liefde een mooie uitvaart realiseren. Dat was ten tijde van de pandemie een enorme uitdaging. In no-time hebben we onze garage omgebouwd tot drive-through aula en heel snel livestreams georganiseerd voor alle mensen die niet fysiek bij de uitvaart aanwezig konden zijn. Corona heeft ontzettend veel impact gehad, voor zowel de nabestaanden als voor onze medewerkers. Het was de verdrietigste en meest heftige periode uit mijn carrière.”

Ondernemer van het Jaar

Afgelopen mei werd Uitvaartverzorging Kramer uitgeroepen tot Ondernemer van het Jaar 2021 in Westervoort. Namens het hele team nam Marlies de Johan Paape-trofee in ontvangst. “We zijn trots op het juryrapport, waarin met name de duurzaamheid van ons bedrijf wordt geroemd. We rijden hybride auto’s, doen aan afvalscheiding en papierrecycling en werken zo veel mogelijk als digital office. Er liggen zonnepanelen op alle panden en als we een uitvaart begeleiden naar Moscowa, doen we dat het liefst te voet. Ik ben samen met Dirk-Jan het gezicht van ons bedrijf, maar deze titel hebben we met het hele team verdiend.”

Of Uitvaartverzorging Kramer ook een zesde generatie zal kennen, blijft nog even koffiedik kijken. Zonen Hessel en Bauke krijgen alle vrijheid om te onderzoeken welke professionele uitdaging het beste bij ze past: “Het is prachtig werk, maar ze mogen uiteraard volledig hun eigen keuze maken,” aldus moeder Marlies. «

Uitvaartverzorging Kramer
Weg langs de Begraafplaatsen 3
6815 AZ Arnhem
Telefoon 026-4423102
E-mail info@uitvaartverzorgingkramer.nl
www.uitvaartverzorgingkramer.nl

Tekst: Nicole Beaujean

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.