Ondernemers opgelet: Hoe staat het met jouw pensioen?

1 maart 2023 16:00

Ondernemers opgelet: Hoe staat het met jouw pensioen?

Wist jij dat 60% van de ondernemers niet goed weet of hij/zij na pensionering kan rondkomen? Dit bleek onlangs uit onderzoek van Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. De reden hiervan is dat pensioen voor veel ZZP’ers en ondernemers een ‘ver-van-mijn-bed-show’ is. Toch is het belangrijk om er op tijd over na te denken, aangezien uit hetzelfde onderzoek blijkt dat ongeveer 30% niet goed kan rondkomen zodra de pensioenleeftijd bereikt is.

AOW niet genoeg

Wanneer je niks aan pensioen hebt opgebouwd ben je volledig afhankelijk van je AOW-uitkering. Per 1 juli 2023 bedraagt een volledige AOW-uitkering € 1353,11. Helaas lang niet genoeg om fatsoenlijk rond te komen, laat staan te genieten van je hard verdiende oude dag. Om als ondernemer een goed pensioen op te bouwen wordt geadviseerd om hier uiterlijk vanaf je 35ste mee te beginnen.

Belastingvoordeel door pensioenbeleggen

Een van de redenen dat veel ondernemers te laat beginnen met het opbouwen van een pensioen is dat zij denken dat het duur is. In werkelijkheid is het tegenovergestelde waar. Je kunt als ZZP’er of ondernemer namelijk ieder jaar kunnen profiteren van aantrekkelijk belastingvoordeel door te pensioenbeleggen. Je mag namelijk elk jaar je jaarruimte belastingvrij beleggen op een pensioen-beleggingsrekening. Na je pensioen kan je dit terugkopen voor een lager belastingtarief.

Hoe kun je beginnen?

Pensioenbeleggen kan bij verschillende partijen en op verschillende manieren. Brand New Day heeft recentelijk een nieuw product gelanceerd, waarbij het opbouwen van een ondernemerspensioen wel heel makkelijk wordt gemaakt. Jouw jaarruimte wordt namelijk tot je pensioenleeftijd automatisch belegd en wordt het automatisch verrekend in jouw inkomstenbelasting. Recentelijk zijn ze nog beoordeeld als beste pensioenrekening voor ondernemers.

Conclusie

Pensioenen zijn niet ‘leuk’ of ‘sexy’ maar zeer belangrijk als ondernemer. Neem eens even een half uurtje de tijd om de mogelijkheden te onderzoeken en je in te lezen in jouw situatie. Zorg dat je er niet te laat mee begint om een stabiele toekomst op te bouwen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.