Leren in de praktijk en stage; de kern van goed beroepsonderwijs

14 december 2021 13:27

Leren in de praktijk en stage; de kern van goed beroepsonderwijs

ROC Nijmegen realiseert beroepsonderwijs en educatie. In onze visie biedt ons onderwijs (loopbaan)perspectief. Wij bieden kansen voor de ontwikkeling van iéders talent. Leren en werken zijn voor ons onlosmakelijk verbonden. En opleiden doen we samen met de werkvelden in de regio.

Wat mij betreft is onze missie actueler dan ooit en is tijdens de Corona pandemie meer dan eens bewezen dat het opleiden van jongeren voor de arbeidsmarkt echt een gezamenlijke ambitie vergt van werkveld en onderwijs. Een al langer bestaande opvatting is dat beroepsonderwijs in school en op de werkplek plaatsvindt en dat door innovaties op het snijvlak van beide de hybridisering van beroepsonderwijs een vaste plek heeft verworven in het leer- en werklandschap. In dit landschap werken onderwijs en werkveld samen om het mbo zodanig aan te bieden dat leren en werken logisch met elkaar is verweven, dat het recht doet aan de leervragen en mogelijkheden van de student en invulling geeft aan vraagstukken uit de arbeidsmarkt en daarmee bijdraagt aan de workforce van morgen. Het concept van hybride onderwijs speelt daarmee zeer effectief in op ontwikkelingen in de arbeidsmarkt, de sector en het regionale werkveld.

Een van de conclusies uit het hybride onderwijs is dat mbo studenten hun passie, ambities, rolmodellen en motivatie vinden in de echte praktijk. Hier worden zij uitgenodigd en uitgedaagd om zich vanuit inhoud te binden aan een beroep, hier ontstaat ‘de liefde voor het vak’! Het is glashelder geworden dat ten tijde van de Corona pandemie het onderwijs in de praktijk onder druk heeft gestaan en nog steeds staat, begrijpelijk! Echter, willen we jongeren niet voortijdig laten afhaken en willen we de talenten van vandaag laten transformeren naar de vaklieden van morgen, dan is het samen met het werkveld opleiden in de echte praktijk, hoe moeilijk en uitdagend ook een keiharde noodzaak. Gelukkig wordt deze noodzaak door vele branches, instituten, bedrijven en mkb in onze regio in gezien en zijn er prachtige creatieve voorbeelden waarin we, zelfs ten tijde van Corona, gezamenlijk optrekken. Dank daarvoor namens onze studenten! Maar de uitnodiging blijft voorlopig echt staan!

Dus heeft u een stageplek? Of een goed idee om waardevolle stages te creëren voor onze studenten, om hen zo praktijkervaring te laten opdoen? Deel het met ons via info@roc-nijmegen.nl. Zo zorgen we er samen voor dat we blijven innoveren, en onze studenten – de Nijmeegse werknemers van de toekomst – een waardevolle stage en gelijke kansen kunnen bieden voor hen en uw toekomst.

Albert Zeggelaar

Onderwijsdirecteur Zorg, Welzijn, Sport & Uiterlijke Verzorging
E-mail a.zeggelaar@roc-nijmegen.nl
www.roc-nijmegen.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.