Kunststof voor jouw project

28 juni 2022 09:36

Kunststof voor jouw project

Kunststof op maat is ideaal voor iedere particulier of voor elk bedrijf dat sterk materiaal nodig heeft, maar niet te prijzig. Er zijn verschillende vormen van kunststof, zoals plexiglas, polycarbonaat en Trespa. Al deze materialen hebben unieke eigenschappen waardoor elk materiaal weer geschikt is voor een ander doeleinde.

Plexiglas

Plexiglas bestaat uit massieve platen die wel 25 keer zo sterk zijn als glas, maar ze zijn veel lichter. Dit maakt deze kunststofsoort zo geschikt voor veel doeleinden waar glas niet passend is. Plexiglas is vaak te verkrijgen in verschillende soorten, diktes en kleuren.

 Zo zijn er heldere platen, maar ook platen die speciaal gemaakt zijn om meer Uv-licht door te laten of platen die juist ontspiegeld en anti-reflex werken. Vaak kun je plexiglas ook op maat laten maken en het daarom ideaal voor jouw persoonlijke project gebruiken.

Waarom gebruik je plexiglas?

Plexiglas is 25 keer sterker dan glas. Het is dus een kunststofsoort die glas goed kan vervangen als je een sterk materiaal nodig hebt. Het is een materiaal dat dus niet zo snel uiteenspat zoals bij glas sneller zou kunnen gebeuren.

Het is daarbij ook een stuk lichter waardoor je niet een zwaar materiaal hoeft te gebruiken. Ook is plexiglas goedkoper dan glas, terwijl het nog steeds glashelder is en wel 92% van het licht doorlaat.

Manieren waarop je plexiglas kan bewerken is door het te verwarmen waarna het materiaal gemakkelijker te buigen is. Je kunt er ook in boren of het verlijmen.

Polycarbonaat

Polycarbonaat is ook een kunststof, maar dit materiaal is zelfs 250 keer zo sterk als glas. Het is dus een materiaal dat bijna onbreekbaar is.

Het is oersterk, veilig en ook nog eens gebruiksvriendelijk. Het is daarnaast ook veel lichter dan glas waardoor het voor velen een voorkeur heeft boven glas wanneer er wordt nagedacht over materiaal voor een project.

Het materiaal is ook wel bekend als LEXAN. Ook dit materiaal kan vaak op maat gezaagd worden, wel vaak tot een maximale grootte, omdat de platen minder stijf zijn en bij een grote afmeting sneller doorbuigen. Er zijn heldere, opale en gekleurde varianten en je kunt vaak zelf de dikte bepalen. Deze is soms afhankelijk van de tint die je kiest.

Waarom gebruik je polycarbonaat?

Polycarbonaat is een erg bekend materiaal. Soms zijn platen ook voorzien van UV-coating. Hierdoor verkleurt het materiaal niet zomaar. De polycarbonaat platen hebben een hoge taaiheid en hoge belastbaarheid. Polycarbonaat is wel wat minder stijf, waardoor deze platen wat sneller doorbuigen zonder te breken. Heb je een grote afmeting nodig?

Dan is het aan te raden om voor een dikkere plaat te gaan. Ze hebben ook een goede chemische resistentie en zijn dus geschikt voor veel diverse doeleinden. Je kunt polycarbonaat warm buigen, boren, zagen en frezen. Het enige nadeel is dat polycarbonaat was krasgevoelig is. Voorzichtig poetsen is dus een must, maar daarmee voorkom je dat het materiaal beschadigt.

Er zijn ook kraswerende polycarbonaat platen. LEXAN en Makrofol platen zijn polycarbonaat platen met dezelfde eigenschappen, maar dan onder een officiële merknaam. De kwaliteit blijft dus hetzelfde.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.