In de hoogste versnelling! Tempo in elektrisch rijden

30 mei 2023 15:26

In de hoogste versnelling! Tempo in elektrisch rijden

De wereldwijde verkoop van elektrische auto’s zal dit jaar met maar liefst 35% toenemen. Dit betekent dat het aandeel elektrische auto’s sinds 2020 stijgt van 4% naar 18%. Dat is een enorme versnelling in de elektrificatie van mobiliteit.

De prognoses zijn afkomstig van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Auto's zijn slechts de eerste golf: elektrische bussen en vrachtwagens zullen snel volgen, aldus het IEA in het in april gepubliceerde rapport Global Vehicle Outlook.

De transitie van fossiel naar elektrisch verloopt in hoog tempo. Die versnelling is ook nodig, want de Europese Unie wil in 2035 geen nieuwe auto’s meer toestaan die op fossiele brandstoffen rijden.

Groei elektrische bestelauto’s en trucks

Kennis- en innovatiecentrum ElaadNL berekent dat er in 2030 ongeveer 225 duizend elektrische bestelauto's zullen zijn en dat dit aantal zal groeien tot meer dan 1,1 miljoen in 2050.

Het aantal elektrische trucks (vrachtauto’s en trekkers voor oplegger) groeit naar ongeveer 24 duizend in 2030 en meer dan 113 duizend in 2050. Deze groei moet gepaard gaan met een uitbreiding van de mogelijkheden voor laden en opslag. Bijna alle trucks en iets meer dan de helft van de bestelauto’s zal daarbij laden op een bedrijventerrein. Veel van de benodigde laadinfrastructuur zal ook daar geplaatst gaan worden.

Slim laden

Trucks en bestelauto’s zullen vooral overdag laden, wat een piek in de vraag naar vermogen betekent. Het is dan ook aan te raden om te kiezen voor slim laden. Kersten Techniek uit Elst heeft onlangs de 6 ‘oude’ laadpalen vervangen door 7 slimme laadpalen. Deze 14 nieuwe laadpunten zijn een belangrijke mijlpaal voor duurzame mobiliteit en voor de verdere elektrificatie van het eigen bedrijfspand. Kersten Techniek, dat als system integrator werktuigbouwkunde en elektrotechniek aan elkaar koppelt, plaatste de laadpalen zelf. Deze nieuwe palen maken loadbalancing mogelijk. Dit is een extra optie in de palen waarmee verbinding met de meterkast gemaakt kan worden. Met deze communicatieverbinding is inzicht te verkrijgen in het verbruik van de palen en ook hoeveel stroom er beschikbaar is. 

Klaar voor de toekomst

Met geïntegreerde systeemsoftware dat Kersten zelf ontwikkelde, kunnen ze verder nadenken over het energieverbruik en dit aanpassen. Nu de slimme laadpalen er zijn, staat een uitbreiding van het aantal zonnepanelen op stapel en een verbetering van de in 2018 geplaatste accuopslag om pieken in elektrisch laden beter op te kunnen vangen. Technisch directeur Bernard Gijsberts vertelt: “Ons eigen pand gebruiken we als demo om te laten zien wat techniek allemaal te bieden heeft. Alles wat we hier leren, kunnen we vervolgens weer delen met anderen. Om samen klaar te zijn voor de toekomst.”

Interesse gewekt door dit artikel? Kersten schreef recent ook een artikel over netcongestie en wat dit precies inhoudt. Lees het artikel hier.  

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.