Hoge energiekosten, wat kun je er tegen doen?

6 december 2022 13:23

Hoge energiekosten, wat kun je er tegen doen?

Hoge energiekosten, we lopen er allemaal tegenaan. Een restaurant waar het maar 15 graden is? Een bakker die geen broden meer op voorraad heeft omdat de oven aan zetten teveel geld kost? Dit is voor jou als ondernemer, geen optie. Toch word je er bijna wel toe gedwongen, met de huidige energieprijzen. Zoveel mogelijk besparen op de hoge energiekosten, is van belang. Energie besparen betekent besparen op je kosten. Na de coronacrisis is er nu de energiecrisis. De hoge energierekening heeft een groot effect op ondernemers in vrijwel elke branche. Verwacht wordt dat er meer ondernemingen failliet zullen gaan tijdens de energiecrisis, dan tijdens de coronacrisis.

Wat moet je als ondernemer doen als de energierekening bijna niet meer te betalen is? Je leest de belangrijkste tips in deze blog.

Voorkom sluipverbruik, voorkom hoge energiekosten

Sommige apparaten die je in je pand hebt staan, verbruiken energie zonder dat je er gebruik van maakt. Dit kan je koffiezetapparaat zijn, maar ook computers of printers. Deze apparaten staan bijvoorbeeld op stand-by of de stekker zit nog in het stopcontact. Ongemerkt wordt er de hele dag elektriciteit gevraagd door het apparaat. Dit wordt ook wel sluipstroomverbruik genoemd. Voorkom sluipstroom door de stekker uit het stopcontact te halen als je een apparaat niet gebruikt. Zo bespaar je eenvoudig op je energierekening!

Medewerkers stimuleren om thuis te gaan werken

Dankzij de coronacrisis hebben veel bedrijven kunnen ervaren hoe thuiswerken in zijn werk gaat. Ook na de coronacrisis zetten Nederlandse bedrijven zich in om thuiswerken te blijven stimuleren. Met thuiswerken wordt er bespaard op reistijd, reiskosten, brandstof en CO2-uitstoot. Maar ook op de forse elektriciteitskosten op kantoor wordt met thuiswerken bespaard. Stimuleer daarom je werknemers (indien mogelijk) om deels thuis te werken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld betere arbovoorzieningen thuis aan te bieden of door thuiswerkvergoedingen uit te keren.

Begin met verduurzamen

Zonnepanelen zijn een slimme verduurzaming. Door te kiezen voor zonnepanelen laat je niet alleen je energierekening zakken, maar ook laat je zien dat maatschappelijk verantwoord ondernemen voor jou belangrijk is. Ook het isoleren van je bedrijfspand zorgt ervoor dat je energierekening naar beneden gaat. Veel van de opgewekte warmte gaat verloren via daken, ramen en deuren en met goede isolatie reduceer je dit. Voor de levering en installatie van zonnepanelen op of bij een woning geldt nu nog een btw-tarief van 21%. De Tweede Kamer heeft een wetsvoorstel aangenomen om dit btw-tarief per 1 januari 2023 te wijzigen naar 0%. Voor ondernemingen is dit niet zo interessant maar voor particulieren zeker wel. Bedenk echter wel dat dit niet geldt voor geïntegreerde zonnepanelen (zonnepanelen en dakbedekking gecombineerd).

De overheid stimuleert ondernemers te verduurzamen door verschillende subsidies aan te bieden. Ben je ondernemer en wil je jouw onderneming verduurzamen om op deze manier de hoge energiekosten te verlagen? Dan kun je met de BMKB-Groen regeling een lening afsluiten, waarbij de overheid garant staat.

Heb je een klein bedrijf met hoge energiekosten?

Dan kom je misschien in aanmerking voor de Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK)

Er is de laatste tijd veel te doen over de Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK). Door brancheorganisaties en bedrijven wordt stevig geklaagd over deze regeling omdat er maar heel weinig bedrijven zijn die voor deze regeling in aanmerking komen. Toch leggen we graag uit wat deze regeling inhoudt. Dan kun je zelf bepalen of deze regeling voor jouw onderneming interessant is.

Wie komt in aanmerking voor de Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK)?

Niet alleen huishoudens hebben veel last van de hoge energieprijzen. Bedrijven worden nog harder geraakt en vooral veel kleinere bedrijven die veel energie verbruiken zitten op dit moment in zwaar vaarwater. Voor die bedrijven is er hulp onderweg door middel van de Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK). Deze regeling is op 1 november 2022 van start gegaan en is bedoeld voor ondernemingen die jaarlijks meer dan 5.000 m3 gas of 50.000 kWh elektriciteit verbruiken. Ook moet minimaal 12,5 procent van de omzet bestaan uit energiekosten

Er zijn nog een aantal voorwaarden waar het bedrijf aan moet voldoen:

  • Je bedrijf voldoet aan de Europese mkb-definitie:
  • Je jaaromzet is maximaal € 50 miljoen
  • Je jaarbalans is maximaal € 43 miljoen
  • Je hebt minder dan 250 werknemers
  • Je bedrijf staat ingeschreven in het KVK Handelsregister

De TEK regeling is een tijdelijk hulpmiddel en blijft waarschijnlijk tot eind 2023 van kracht. De hele TEK periode duurt dus van 1 november 2022 tot en met december 2023. Zoals het nu lijkt kun je vanaf het tweede kwartaal van 2023 de eerste steun aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Steun wordt met terugwerkende kracht uitbetaald. Zodra er meer bekend is over deze regeling, bijvoorbeeld over hoe je de regeling aanvraagt, zullen we hierover berichten. We houden je zo goed mogelijk op de hoogte.

Hoeveel steun je krijgt hangt af van hoeveel energie je bedrijf verbruikt en van je bedrijfssituatie. Door middel van 2 voorbeelden kunnen we een klein beetje een beeld schetsen over hoeveel vergoeding je mogelijk krijgt:

Je kunt hier meer lezen over de TEK-regeling: Wat je moet weten over de TEK-regeling.

Kleine besparingen tijdens Kerst

De gezellige maand december is weer begonnen en veel mensen halen nu al de kerstboom en kerstverlichting van stal. Toch zetten veel kerstliefhebbers hier dit jaar vraagtekens bij. Moeten we het, met de huidige stroomprijzen, wel doen? Kleine besparingen zijn tenslotte ook besparingen en iedereen let op de kleintjes. Een logische gedachte. Maar is de besparing interessant genoeg om deze gezelligheid op te geven? Kerst vieren is bij veel mensen erg populair en vaak ook een jarenlange traditie. Gelukkig hoeft de kerstverlichting niet helemaal te verdwijnen, wel is het verstandig om er dit jaar iets bewuster mee om te gaan. En dat kan met de volgende tips:

Gebruik geen ouderwetse gloeilampjes meer.

Je ziet gloeilampjes ook steeds minder vaak want alles wordt vervangen voor ledverlichting. Deze zijn tot wel ruim 7 keer zuiniger dan de variant met gloeilampjes. In de praktijk komt dat erop neer dat als je 1 kerstboom vult met een slang van een paar honderd ledlampjes je tussen 1 a 2 euro voor 1 maand kwijt bent. Met ouderwetse gloeilampjes ben je meer dan 20 keer meer kwijt. Ben je ondernemer met grotere kantoren, die nog de ouderwetse gloeilampjes gebruiken? Dan levert ledverlichting gebruiken een leuke besparing op. Grotere bedrijven hebben al snel meerdere bomen op verschillende kantoren staan en dan is het een goed idee om daar allemaal ledlampjes voor te gebruiken.

Schakel een timer in.

Met een timer voorkom je dat de verlichting op onnodige tijden toch aan staat. Kerstverlichting hangt toch al snel 30 dagen lang, als je de timer zo instelt dat de verlichting op kantoortijden alleen op kantoortijden brandt, en thuis alleen ‘s avonds, dan kan dat een prima besparing opleveren. Niet honderden euro’s, maar alle beetjes helpen.

Versier met minder lampjes maar met meer accessoires.

Niet alles hoeft op stroom te lopen. Je kunt de kerstsfeer ook verhogen met extra kerstballen, slingers en kleinere sneeuwpopjes en kerstboompjes zonder verlichting. Veel winkels verkopen stroomloze kerstspullen, de keuze is vaak echt reuze.

Lang verhaal kort: met ledverlichting hoef je je eigenlijk geen zorgen te maken over een hoge energierekening. Tenzij je besluit je huis met 50 miljoen lampjes te behangen…

Deze tips komen vast goed van pas. Zoek je nog meer advies? 123Onlineboekhouding vindt het geven van advies erg belangrijk. Kies jij voor kwaliteit, kies dan voor een boekhouder met totale dienstverlening!

123Onlineboekhouding
Lansinkesweg 4
7553 AE Hengelo
Tel. (085)-500 02 39 
E-mail info@123onlineboekhouding.nl
www.123onlineboekhouding.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.