Hoeveel verbruikt een elektrische auto?

21 november 2022 10:51

Hoeveel verbruikt een elektrische auto?

Het vermogen, gewicht en de weerstand: allemaal factoren die het verbruik van je elektrische auto bepalen. We brengen het verbruik van elektrische auto’s in beeld en geven een aantal tips om te besparen op het verbruik van je elektrische auto.

Hoe berekenen we het verbruik van elektrische auto’s?

Bij elektrische auto’s hebben we het niet meer over liters, maar over verbruikte energie in kilowattuur. Om het verbruik van je elektrische auto te berekenen, kijk je naar het aantal kilometers dat je per kilowattuur kunt rijden. We drukken dit verbruik dan uit in het aantal verbruikte kilowattuur per 100 gereden kilometers.

Stel, je hebt een elektrische auto met een batterij van 28,3 kWh, en kunt hier zo’n 180 kilometer mee rijden. We delen het vermogen van je batterij in kWh dan door het aantal kilometers dat je hiermee kunt rijden en vermenigvuldigen dit met 100. In dit geval kom je dan uit op een verbruik van 15,7 kWh per 100 kilometer.

Verbruik van verschillende auto’s

Het zal je niet verbazen dat ook bij elektrische auto’s het verbruik per auto enorm verschilt. Zo kan het verbruikt van een Tesla Model 3 14,6 kWh per 100 kilometer zijn, terwijl een Jaguar I-Pace EV400 zo’n 22,3 kWh per 100 kilometer verbruikt. Hieronder laten we zien hoe we het jaarlijks verbruik en de jaarlijkse kosten van deze auto’s berekenen.

Auto

Tesla Model 3

Jaguar I-Pace EV400

Aantal km per jaar

15.000

15.000

Jaarlijks verbruik in kWh

150 x 14,6 = 2.190

150 x 22,3 = 3.345

Jaarlijkse kosten

2.190 x €0,25 = €547,5

3.345 x €0,25 = €836,25

Besparen op je verbruikskosten met vijf tips:

Naast het type auto dat je rijdt, heb je zelf ook veel invloed op het verbruik van je elektrische auto. Door rekening te houden met een aantal belangrijke tips rij je een stuk zuiniger. En dat zie je goed terug in je verbruikskosten!

  1. Rij zoveel mogelijk in een constante snelheid.
  2. Laat je airco en verwarming zoveel mogelijk uit. 
  3. Grote kans dat jouw auto een spaarstand heeft. Gebruik die vooral! Daarnaast geven steeds meer elektrische auto’s nuttige aanwijzingen waarmee je zo zuinig mogelijk kunt rijden. Door ook die te gebruiken, kun je je verbruikskosten flink drukken.
  4. Check je bandenspanning
  5. Laat onnodige bagage thuis

Dit artikel is geschreven in opdracht van ELIX. Naast verbruik meer weten over laadtijden? Lees dan ons artikel over “wat is de laadtijd van mijn elektrische auto”.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.