Hoe herken je een alcoholverslaving?

1 november 2021 10:22

Hoe herken je een alcoholverslaving?

Af en toe wat drinken is helemaal niet zo gek en kan ook heus niet zoveel kwaad, maar wanneer wordt ‘af en toe wat drinken’ een verslaving? Een alcoholverslaving is gevaarlijk en het is dan ook belangrijk dat je er snel bij bent en er iets aan probeert te doen. Of het nu om jezelf gaat, of om een naaste.

Een alcoholverslaving is niet altijd makkelijk te herkennen. Volgens een onderzoek van Volksgezondheid en Zorg komt alcoholafhankelijkheid voor bij ruim 82.400 mensen. Als je merkt dat jij of een naaste last hebt van een alcoholverslaving, is het belangrijk dat je actie onderneemt. Hieronder vertellen we je over de gevolgen van een alcoholverslaving en hoe je een alcoholverslaving herkent.

De gevolgen van een alcoholverslaving

Een alcoholverslaving kan gevaarlijk zijn, je bent immers afhankelijk van een verdovend middel en laat je leven hierdoor beïnvloeden. Een alcoholverslaving kan gevolgen hebben voor zowel de gezondheid, als sociale gevolgen. Zo kunnen problemen met de lever ontstaan, maar ook problemen met de hersenen en kan het zelfs tot kanker leiden. Op sociaal vlak ligt eenzaamheid vaak op de loer. Te veel alcohol kan voor gedragsveranderingen zorgen die ervoor zorgen dat mensen je liever vermijden.

Een alcoholverslaving herkennen

Een alcoholverslaving herkennen is niet altijd even makkelijk. Mensen zijn erg goed in het verbergen van dingen en wanneer je dus vermoed dat iemand een alcoholverslaving heeft, is het lastig om daarachter te komen. Als je zelf twijfelt, is het slim om je gedrag eens goed bij te houden. Schrijf het desnoods op en maak geen excuses voor jezelf. Onderstaande dingen kunnen symptomen zijn van een alcoholverslaving:

  • Niet kunnen stoppen met drinken
  • Altijd een behoefte hebben aan drank
  • Ondanks pogingen om te stoppen, niet kunnen stoppen met drinken
  • Problemen binnen het werk, een relatie of vriendschappen
  • Telkens meer alcohol nodig hebben om dronken te worden
  • Risicovol gedrag

Wat te doen bij een alcoholverslaving?

Als je van jezelf merkt dat je een alcoholverslaving hebt, heb je de eerste stap eigenlijk al gemaakt. Je erkent het probleem namelijk. Als je eenmaal weet dat je een probleem hebt, is het belangrijk dat je hulp zoekt. Dit is op het eerst erg lastig, maar houd in gedachten dat je zeker niet de enige bent en dat er echt iemand is die je kan helpen.

Merk je aan iemand anders dat diegene misschien een alcoholverslaving heeft? Ga dan eens voorzichtig het gesprek met iemand aan. Verschillende organisaties kunnen je tips geven om op de juiste manier met iemand te praten. Maak gebruik van die tips. Als iemand echt alcoholverslaafd is, is de kans groot dat hij of zij dat niet direct toegeeft. Geef diegene de kans om op je te reageren, zorg ervoor dat je niet beschuldigend klinkt en zet de persoon absoluut niet onder druk.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.