Hoe bedrijven e-waste kunnen tegengaan

28 november 2022 12:54

Hoe bedrijven e-waste kunnen tegengaan

E-waste, de naam voor elektronisch afval, is een groeiend probleem. Dat komt omdat we tegenwoordig meer elektronisch afval genereren dan ooit tevoren in de geschiedenis. Niet alleen geldt dit voor consumenten, maar nog meer voor bedrijven. Grote en kleine bedrijven worden verantwoordelijk gehouden voor wat ze doen met hun afval, inclusief e-waste. Computers, telefoons, laptops en alle accessoires zijn onmisbare onderdelen in een succesvol bedrijf, maar wat gebeurt ermee als ze niet langer nodig zijn?

Het zal wellicht verbazen, maar in de EU wordt nog minder dan 40 procent van de e-waste gerecycled. Daarmee is deze afvalstroom verantwoordelijk voor groot deel van de giftige stoffen die op stortplaatsen belanden. Als deze stoffen in de bodem terechtkomen, komen gevaarlijke gassen vrij die schadelijk zijn voor mens en milieu. In het licht van klimaatverandering wordt er ook om verandering gevraagd aan ondernemers. Deze vraag richt zich op het doorvoeren van nieuwe, duurzame manieren om met e-waste om te gaan en het daarmee tegen te gaan. We lichten X van deze manieren uit.

1. Repareer meer

Repareren is beter voor het milieu dan vervangen. Als laptops en andere elektrische apparaten stukgaan, hoeven deze niet meteen onherstelbaar beschadigd te zijn. Veel elektronica kan eenvoudig worden gerepareerd in plaats van vervangen. Nieuw is niet nodig als repareren mogelijk is. Aan bedrijven wordt gevraagd om te investeren in apparatuur die makkelijker gerepareerd kan worden.

Het repareren van elektrische apparaten is niet alleen een milieuvriendelijke oplossing om het elektronische afval te verminderen, het kan bedrijven ook helpen met geld besparen. In de meeste gevallen zijn de kosten van reparatie namelijk aanzienlijk lager dan het apparaat vervangen.

2. Zoek een gerenommeerd recyclingbedrijf

Het recyclen van e-waste is niet altijd eenvoudig. In tegenstelling tot de reguliere recycling van producten als mobiele telefoons, vereisen andere producten een speciale behandeling. Een gerenommeerd recyclingbedrijf kan meehelpen bij het opstellen van een recyclingplan: een rapport waarin de ecologische en economische effecten van het handelen worden weergegeven. Op deze manier kan elke organisatie bewust en verantwoordelijk omgaan met oude elektronica.

3. Doneer oudere producten

Wanneer het team uitbreidt of interne wijzigingen plaatsvinden, kan het zijn dat sommige apparaten overbodig raken. Elektronica die nog bruikbaar is, moet weg.  Als dit het geval is, kan het schenken van ongebruikte producten een oplossing zijn. Neem bijvoorbeeld contact op met lokale initiatieven die op zoek zijn naar de betreffende apparaten. Doneren in plaats van weggooien is een uitstekende manier om e-waste tegen te gaan.

4. Minimaliseer aankopen

Afval wordt pas afval als het niet meer nodig is. De eerste stap naar duurzaam afvalbeheer is dan ook simpel: minder kopen. In de eerste plaats staat minder afval creëren dus gelijk aan het minimaliseren van aankopen. Als de aankoop van onnodige aankopen van elektrische apparatuur wordt beperkt, neemt de hoeveelheid afval af. In de praktijk betekent dit een nauwkeurige aansluiting van apparatuur op de behoeften van de werknemers.

De milieu-impact van elektronisch afval is aanzienlijk. Het Europees beleid rust dan ook op de drie pijlers van preventie, hergebruik en recycling. Het doneren van overbodige apparaten, het minimaliseren van aankopen, samenwerken met gespecialiseerde recyclingbedrijven en het repareren van elektronica zijn slechts enkele manieren waarop bedrijven kunnen helpen e-waste tegen te gaan.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.