Het voorfinancieren van btw - dankzij factoring

1 oktober 2021 11:23

Het voorfinancieren van btw - dankzij factoring

Dit is waarschijnlijk een herkenbare situatie voor veel ondernemers. Je hebt je facturen verstuurd, alleen tikt de klok voor de btw aangifte. Je zal je btw moeten afdragen vóórdat je facturen betaald worden. Hoe je deze situatie kunt oplossen? Het voorfinancieren van btw biedt een antwoord.

Ben ik btw-plichtig?

Aan de hand van je inschrijving bij de KVK wordt bepaald of je btw-plichtig bent. Kort gezegd komt het erop neer of je wel of niet btw moet afdragen. Er zijn in de praktijk twee uitzonderingen, waardoor je als ondernemer geen btw hoeft te betalen. Dit betreft de KOR, oftewel de kleineondernemersregeling. Daarnaast zijn er ook enkele branches volledig zijn vrijgesteld van het betalen van btw, zoals bijvoorbeeld gezondheidszorg, kinderopvang en onderwijs. Je ontvangt ook een brief vanuit de Belastingdienst waar alle informatie in terug te lezen is.

Voor- & nadelen btw

Het grootste voordeel is dat je je btw op je uitgaven kan terugvorderen bij de Belastingdienst. Het nadelige hiervan is je zelf ook btw moet rekenen over jouw producten of dienst. Dit dien je zelf af te dragen aan de Belastingdienst.

Wanneer betaal ik btw?

Er zijn verschillende mogelijkheden aangaande het terug betalen van btw. Over het algemeen doen de meeste ondernemers  per kwartaal hun btw aangifte. Je hebt ook de mogelijkheid om jaarlijks aangifte te doen, dit is echter alleen van toepassing als je jaarlijks minder dan €1.883,- aan btw betaald hebt. Het is wel belangrijk dat je er rekening mee houdt dat je binnen één maand de aangifte dient te betalen, ongeacht of je maandelijks of jaarlijks de btw aangifte doet.

Het voorfinancieren van btw

Maar wat gebeurd er als je de btw moet betalen voordat je jouw openstaande facturen uitbetaald hebt gekregen? Dit treft vooral kleinere of startende ondernemers, zij hebben (nog) geen reserves opgebouwd om aanspraak op te doen. Op deze manier kom je in een financiële spagaat terecht, als je je btw aangifte tijdig wil terugbetalen.

Factoring biedt in zo’n situatie een mooie uitkomst. Dankzij het voorfinancieren van btw, kort gezegd factoring, worden jouw facturen binnen 24 uur aan je uitbetaald. Ongeacht wat de afgesproken betalingstermijn is. Zo ontvang je direct het bedrag op je rekening, of de betalingstermijn nu 30, 45 of 60 dagen betreft. Op deze manier kun je gemakkelijk je btw voorfinancieren.

De voordelen van o2Factoring

  • Na goedkeuring van de aanvraag staat het bedrag binnen 24 uur op je rekening
  • Niet langer omkijken naar het debiteurenbeheer
  • Je bent verzekerd tegen het faillissementsrisico
  • Je gaat geen schuld aan op je balans

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.