Het succes van Triple Helix

2 juli 2021 10:26

Het succes van Triple Helix

Deze coronacrisis heeft veel donkere kanten, maar we leren er ook van. Zo wordt het voor mij extra duidelijk hoe belangrijk en krachtig triplehelix-samenwerkingen kunnen zijn.

Het ontwikkelen van een vaccin is een proces dat regelmatig meer dan tien jaar duurt. Door focus aan te brengen en kennis, productiemiddelen en financiën te bundelen, is het gelukt om die ontwikkeltermijnen tijdens deze crisis drastisch in te korten. In dat proces werkten kennisinstellingen, bedrijven en overheden parallel aan elkaar, met prachtige resultaten tot gevolg.

In mijn rol als civic entrepreneur van het cluster Health, Hightech, Food (HHF) van The Economic Board zie ik dagelijks hoe belangrijk triplehelix- samenwerkingen zijn. Het is de enige manier om state-of-the-art kennis in de praktijk te brengen en dienstbaar te maken aan de maatschappelijke vraagstukken van deze tijd. De uitdaging ligt bij het ontwikkelen van nieuwe businessmodellen die ervoor zorgen dat de innovaties ook duurzaam worden.

Dat samenwerken gebeurt onder andere bij een belangrijke maatschappelijke uitdaging op het gebied van preventie: het verkleinen van de gezondheidsverschillen tussen groepen in de samenleving. Een mooi voorbeeld hierbij is het initiatief om te komen tot een Digital Health Hub in Nijmegen. Het idee daarbij is dat regionale partijen gestructureerd met elkaar gaan werken aan technologische innovatie die zorg dichterbij de burgers brengt.

Dat soort samenwerkingen vragen wel om ketenbewustzijn en daarin zie ik nog uitdagingen. We moeten leren om de belangen van onze eigen organisatie los te laten en te kijken naar het grotere geheel. Immers: wie verbinding zoekt met de ander gaat uiteindelijk sneller en is klaar voor de toekomst.

Als civic entrepreneur jaag ik programma’s aan en probeer ik de juiste verbindingen te leggen tussen kennisinstellingen, bedrijven en overheden om zo de economische structuur en de innovatiekracht van de regio te versterken. Een uitdagende en erg leuke taak.

JOHN VAN SAMBEEK

Civic entrepreneur iconisch cluster Health, Hightech, Food van The Economic Board

terug

Reacties op dit bericht

Reactie plaatsen? Log in met uw account.