Het gras bij de buren is niet altijd groener

11 januari 2022 11:07

Het gras bij de buren is niet altijd groener

Gertjan en Dilande Hilarius uit Donkerbroek zijn niet alleen getrouwd, maar vormen sinds 2015 samen ook een vof waarmee ze Gazonbemesting.nl en Grasjan.nl runnen. Daarnaast is Gertjan ook Head Groundsman bij SC Heerenveen. Ze weten alles over gras en noemen zichzelf dan ook terecht ‘De grasspecialisten van het Noorden’.

“Ik mag het mooiste stadion van Nederland onderhouden”

Gertjan is in 1986 geboren en werkt al vanaf zijn vijftiende in het onderhoud van golfbanen en sporttereinen. Hij kreeg zo vaak de vraag ‘Hoe krijg ik mijn gazon net zo mooi als hier?’, dat hem dat aan het denken zette, waarna hij al snel mogelijkheden zag om daar als zelfstandig ondernemer iets mee te doen. Zo is in 2015 Gazonbemesting.nl ontstaan. Dilande: “De garage naast ons huis is nu ons kantoor, maar daar hadden we destijds een grote pallet staan met kleine hoeveelheden van diverse zaden en bemestingsproducten. Zo zijn we begonnen, terwijl we beiden nog een fulltime job hadden.” “En de keukentafel met twee laptops en een Maxi-Cosi was ons kantoor.”, vult Gertjan aan.

Dilande is in 1982 geboren en werkte eerst in de gehandicaptenzorg, maar dat viel op een gegeven  moment niet meer te combineren met het bedrijf en het gezin.

Foto: FotoTekst.nl

Gertjan heeft de eerste drie jaren van het zelfstandig ondernemerschap zijn baan behouden, maar in 2018 heeft hij daar een streep onder gezet en is hij zichzelf, onder de vlag van het toen opgerichte Grasjan.nl, gaan verhuren als adviseur aan dezelfde golfbanen en sportterreinen. Als een van de eersten in Nederland heeft Grasjan.nl dat jaar ook een robotbelijner aangeschaft. Gertjan: “Dat is een apparaat waar je belijningsverf in doet en via GPS de coördinaten van een sportveld instelt, waarna het automatisch alle lijnen zet. Daar ben ik toen het hele land mee doorgegaan en inmiddels hebben we twee GPS Robot Sportveldbelijners, waarvan we er één verhuren en waarmee jaarlijks zo’n driehonderd sportvelden in het land belijnd worden.”

In maart 2020 is Gertjan, naast alle drukke werkzaamheden rondom, Gazonbemesting.nl en Grasjan.nl ook nog Head Groundsman bij SC Heerenveen geworden, wat inhoudt dat hij de leiding heeft over alles wat met de verzorging van de grasmat in het Abe Lenstra Stadion te maken heeft. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de grasmat van het trainingscomplex. Naar eigen zeggen is het meer dan een fulltime job, omdat hij er qua planning en organisatie 24/7 mee bezig is om alles in opperste conditie te houden. Hij legt de lat voor zichzelf dan ook behoorlijk hoog en gaat voor de beste grasmat.

Gertjan: “Het kan niet mooier! Ik woon in Friesland, heb verstand van gras en mag het mooiste stadion van Nederland onderhouden. Dat zijn toch een paar dingen die bij elkaar passen. En het is ook nog eens goed voor mijn cv. Een klant in Bussum zei letterlijk: ‘Als je verantwoordelijk bent voor de grasmat van het stadion in Heerenveen, dan moet mijn tuin niet al te moeilijk voor je zijn.'' 

Kruisbestuiving tussen beide bedrijven

Dilande legt uit wat het verschil is tussen de beide bedrijven van hun vof: “Gazonbemesting.nl is letterlijk opgezet als webshop om professionele bemesting vanuit de groensector om te zetten naar bemesting van de particuliere tuin. Want die producten zijn in geen enkel tuincentrum in klein verpakking verkrijgbaar, terwijl het kwalitatief juist heel goed spul is en zeker niet duurder dan de gangbare bemestingsproducten, omdat er geen dure merknaam aanhangt. Toen Gertjan in 2018 vanuit zijn baan begon met advies en begeleiding van sportvelden en golfbanen, kwamen we met dezelfde zaden en bemestingsproducten echter weer uit bij de groot verpakking. Want een sportclub met vier velden heeft natuurlijk niets aan een emmertje van vier kilo. Toen hebben we Grasjan.nl opgericht en sindsdien bedienen we met Gazonbemesting.nl de particuliere markt en met Grasjan.nl de zakelijke markt.”

“De naam ‘Grasjan’ stamt al uit mijn middelbare schooltijd.”, aldus Gertjan, “Op de Mbo had ik een leraar die altijd zei: ‘Als je iets met gras wilt, moet je niet bij Gertjan, maar bij Grasjan zijn.’ Dat ging een eigen leven leiden, waardoor ik op het idee kwam om het te registreren als domeinnaam.”

Beide bedrijven zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, waardoor er vaak sprake is van een soort van kruisbestuiving. Want als Gertjan vanuit Grasjan.nl bij de sportverenigingen komt, gebeurt het nogal eens dat leden dan ontdekken dat hij ook wat kan betekenen voor hun eigen gazon en zo klant worden van Gazonbemesting.nl. Het betreft dan onder anderen ondernemers die in het bestuur zitten en/of de club sponsoren. Maar hij komt ook regelmatig vanuit Gazonbemesting.nl bij mensen thuis die lid zijn van een of andere sportvereniging, waar hij vervolgens dan weer vanuit Grasjan.nl zijn expertise deelt.

Gertjan: “Het gazon werd lang gezien als een bijzaak in het tuinonderhoud, maar daar is de laatste jaren verandering in gekomen. Tegenwoordig zie je veel tuinen met een robotmaaier en men wil een strak gazon zonder onkruid en dergelijke. Je merkt echt dat mensen daar meer voor over hebben.”

Naast sportverenigingen en particulieren is er een behoorlijke klantenkring opgebouwd onder hoveniersbedrijven, grasteeltbedrijven, aannemers en golfbaanbouwers. Daardoor wordt ook het MKB in Nederland, zowel direct als indirect via de hoveniers, bereikt. Dit alles wordt gerealiseerd in samenwerking met een enthousiast team van oproepkrachten, bestaande uit scholieren en zzp’ers.

Het spreekwoord ‘Het gras is altijd groener bij de buren’ is bepaald niet van toepassing op dit enthousiaste ondernemersechtpaar, want voor hen geldt letterlijk en figuurlijk dat het gras bij de buren absoluut niet groener is.  

Tekst: Leo Singor

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.