Heb als ondernemer in beeld wat jouw digitale footprint is

8 juli 2022 08:45

Heb als ondernemer in beeld wat jouw digitale footprint is

We worden door het digitaliseren meer kwetsbaar. Het aantal cyberaanvallen is explosief gestegen. Tegelijkertijd biedt de verdergaande digitalisering en automatisering ook in de vorm van Artificial Intelligence enorme kansen. Jan Veldsink, kerndocent AI and Digital Security van het programma Modulair Executive MBA in Business & IT bij Nyenrode Business Universiteit, geeft vijf tips.

Kwetsbaarheid in beeld

Tip 1. Heb in beeld wat jouw digitale footprint is als bedrijf. En weet welke crown-data-jewels er bij jou te halen zijn. Met andere woorden, ben je bewust van je digitale kwetsbaarheid.

Open communicatie over digitale kwetsbaarheid

Tip 2. Communiceer in je organisatie over “bijna” missers in het digitale security domein. Wat is je overkomen, wat heb je kunnen voorkomen en welke trends zie je in de buitenwereld. Maak medewerkers bewust door in gesprek te gaan over jouw digitale kwetsbaarheid en neem maatregelen die passen bij de cultuur en aard van je bedrijf.

Gebruik innovatieve technologieën

Tip 3. Aanvallers zullen niet schromen geavanceerde technologieën te gebruiken om je digitale kwetsbaarheid uit te nutten. Werk met AI middelen, om te herkennen welke aanvallen plaatsvinden en om tegenmaatregelen te nemen.

Ga Artificial Intelligence zien als een business taak

Tip 4. We noemen dit democratiseren van AI, “normale” afdelingen gaan in hun dagelijks werk AI gebruiken om efficiënter en effectiever hun werk te kunnen uitoefenen. En in dat werken met AI worden ethische vraagstukken en een ethisch kompas steeds belangrijker. Welke data kan en mag ik gebruiken voor mijn dienstverlening.

Zet Artificial Intelligence op de strategische agenda

Tip 5. Artificial intelligence is meer dan een hype, het hoort op de strategische agenda van ieder bedrijf. Op welke wijze ga jij waarde creëren met behulp van Artificial Intelligence. Dit is ook geen vraag meer van vage plannen maar van concrete stappen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.