Goede voorbereiding is het halve werk

7 september 2021 14:52

Goede voorbereiding is het halve werk

Als ZZP’er moet je je continu bewust zijn van de risico’s van het vak. Dit geldt al helemaal als jouw vakgebied zich in de bouw bevindt. Het is dan ook belangrijk om je goed voor te bereiden op een klus. In dit artikel helpen we je op weg.

Bouw aan een goede basis

Zodra de aanvraag binnenkort voor een nieuwe klus kan niet alleen de voorpret, maar ook een goede voorbereiding beginnen. Je komt zelfverzekerd over als je van tevoren al het een en ander weet over de opdrachtgever en de werkplaats. Daarnaast is het ook belangrijk om de risico’s in kaart te brengen. Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar dat hoeft geen grote gevolgen te hebben. Er is namelijk gelukkig genoeg keuze voor een betaalbare verzekering voor zzp binnen de bouw.

Werk uitsluitend met goed materiaal

Goedkoop is duurkoop. Dat geldt ook als je in de bouw werkt. Je kan maar beter investeren in kwalitatief gereedschap, zodat je daar jarenlang mee kan doen. Het is aan het begin erg aardig dat je de boormachine van jouw vrienden mag lenen, maar je hebt toch meer zekerheid als je investeert in jouw eigen gereedschap. Een ander verstandige investering is stabiel vervoer. Aan het begin voldoet een aanhanger aan jouw auto wellicht, maar naarmate je meer materiaal inkoopt, heb je daarvoor ook meer ruimte nodig. Een busje is dan geen overbodige luxe. Het beschermt jouw materiaal tegen weersomstandigheden en bovendien biedt het plek voor jouw logo en een opvallende tekst. Iedereen mag weten dat jij komt klussen!

Zorg voor goede bescherming

Je kan dan wel zo handig zijn dat je met gemak alle klussen aangaat, maar wie beschermt jou tegen onverwachte gebeurtenissen? Het kan gebeuren dat je een keer wat op jouw voet laat vallen of dat ervan bovenaf iets naar beneden valt. De werkplaats blijft een risicovolle werkplek. Het dragen van een goede werkschoenen en een helm is dus geen overbodige luxe. Daarnaast staan bouwplaatsen niet bepaald bekend als een stofvrije omgeving. Het is daarom geen overbodige luxe om mondmaskers mee te nemen en een goede veiligheidsbril. Hoe leuk klussen ook kan zijn, er gaat niets boven jouw gezondheid.

Neem geen enkel risico

Je moet uiteraard niet van het ergste uitgaan, maar soms kom je in situaties op werk terecht die je van tevoren niet zag aankomen. Zo kan het een keer vooromen dat er gereedschap uit de bus valt en dat net te zwaar is om te kunnen opvangen. Als je op een andere werkplaats komt, is het ook belangrijk om te checken hoe het zit met de veiligheid daar. Er zijn echter ook gevallen dat mensen het minder goed met je voor hebben en ook erg geïnteresseerd zijn in de inhoud van jouw bus als jij even niet oplet. Voor de echte bouw expert is er een CAR-verzekering. Met een verzekering hoef jij je niet meer druk te maken over de risico’s en kun je je focussen op wat echt belangrijk is: de klus klaren.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.