Goed toegerust op hybride werken met een optimale thuiswerkplek

5 december 2022 08:30

Goed toegerust op hybride werken met een optimale thuiswerkplek

Hybride werken is de nieuwe norm. Niet langer werken we louter op kantoor, of enkel thuis, zoals we recentelijk noodgedwongen deden. Massaal gaan we voor de mix: hybride werken. Plaats- en tijdonafhankelijk. Maar zijn we er daar helemaal klaar voor?

Heerlijk, niet meer in de file hoeven staan en zelf bepalen wanneer en waar je werkt. Hup, even een laptop aanschaffen, het kantoor van voldoende audiovisuele middelen voorzien en je bent hybride-werken proof! Nee dus. Zo simpel is het niet. De omgeving moet optimaal afgestemd zijn op de behoeftes van de werknemers en dat strekt verder dan de juiste apparatuur.

Vijf manieren om hybride werken tot een succes te maken:

- Richt je kantooromgeving goed in. Als er veel mensen thuis werken, zijn er veel minder werkplekken nodig. Maar de plekken die nodig zijn moeten wel perfect op maat gesneden zijn, perfect passen bij de taken die op kantoor worden gedaan. Hoe? Door in te spelen op de functies die de ruimte nodig heeft: ontmoeten, concentreren, videobellen, samenwerken, individueel werken.

- Vergeet ook de thuiswerkplek niet. Fijn dat de werknemer geregeld thuis of elders werkt, want daarmee spaar je een kostbare kantoorplek uit. En bovendien juichen veel werknemers dit toe. Vergeet de thuiswerkende werknemers echter niet en zorg dat ze een goede thuiswerkplek hebben waar ze prettig werken. Want dat vergroot het welzijn en de productiviteit. Meerwaarde heeft het als ze ook nog automatisch herinnerd worden aan hun werkgever. Hoe?

  • Tip 1: geef personeel een muismat met logo. Dan worden ze dagelijks herinnerd aan jouw bedrijf. Met een muismat bedrukken voor je personeel sla je de spijker op zijn kop. Het is perfecte corporate merchandising.
  • Tip 2: nog verrassender: ergonomische muismatten. Een muismat met polssteun ontlast werknemers, dus is een ideaal present. Je wilt graag dat je personeel verantwoord thuis werkt en dat arm-, pols- en handklachten door muisgebruik uitblijven. Ook handig is de combinatie met een telefoonoplader.
  • Tip 3: Kies naast muismatten bedrukken ook eens voor een computermuis bedrukken. Een superleuke combinatie, een waardering naar bestaand personeel of een warm welkom voor nieuwe werknemers.

- Zoek elkaar op. Met elkaar verbonden zijn is enorm belangrijk. Om een goede bedrijfscultuur te houden en krijgen - ook als mensen elkaar niet vaak fysiek zien - is het belangrijk hier goed op te focussen. Naast toch geregeld een fysieke afspraak inplannen, kun je ook creatief zijn en virtuele activiteiten initiëren. Een leuke online pubquiz, een virtuele lunch, een teambuildinguitje. En de prijs? Een leuk gepersonaliseerd cadeau of relatiegeschenk met logo. Kijk bij Gift Campaign voor inspiratie.

- Maak duidelijke afspraken over de werk/privébalans. Als je thuis werkt is de verleiding groot dat je ’s avonds nog even doorwerkt. De scheidslijn tussen werk en privé vervaagt immers. Dat klinkt voor werkgevers verleidelijk: werknemers die nog even een uurtje meepakken. Maar oververmoeidheid of mogelijk zelfs burn-out, ligt op de loer. Als goede werkgever kun je personeel bijvoorbeeld motiveren met (korting op) een sportschoolabonnement. Of geef een gepersonaliseerde sporttas cadeau.

- Investeer in communicatietools. Hoe zorg je ervoor dat collega’s altijd en overal met elkaar in contact kunnen komen? Dit goed voor elkaar hebben is een must. Onderzoek samen met jouw personeel wat de beste tools zijn voor jouw bedrijf.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.