Gezondere medewerkers met zuivere lucht

12 januari 2022 13:53

Gezondere medewerkers met zuivere lucht

Corona heeft ons laten zien dat virusdeeltjes lang in de binnenlucht blijven zweven en ongemerkt worden ingeademd. Zuivere lucht beschermt medewerkers tegen ziekte door virussen én tegen inademing van schadelijke stoffen.

De pandemie heeft ons nog bewuster gemaakt van het belang van zuivere lucht op de werkplek. Toch is het streven naar een goede luchtkwaliteit van alle tijden. We brengen namelijk één derde van ons werkzame leven door op het werk. Als werkgever heb je dan ook de verantwoordelijkheid om je personeel een veilige en gezonde werkplek te bieden. Het naleven van veiligheidsmaatregelen, zoals het veilig omgaan met apparatuur en het juist volgen van werkprocessen, is natuurlijk een goed begin. Maar hoe zit het met de minder zichtbare gevaren? Zo is de luchtkwaliteit van de meeste fabrieken en magazijnen vaak nog slechter dan buiten.

Vervuilde lucht veroorzaakt gezondheidsproblemen

Het werken in vervuilde lucht is een belangrijke oorzaak van veel gezondheidsproblemen, zoals astma, COPD en (long)kanker. Meestal komen ze pas na lange tijd aan het licht. De wet- en regelgeving over de luchtkwaliteit in binnenruimten loopt enorm achter. Medewerkers worden hierdoor onvoldoende beschermd tegen het inademen van schadelijke stoffen. En dus houden bedrijven vaak pas rekening met gezonde binnenlucht wanneer het al te laat is. Medewerkers klagen over hoofdpijn, gebrek aan concentratie of melden zich regelmatig ziek. De productiviteit neemt af, wat hoge kosten met zich meebrengt.

Schadelijke stoffen

Ook in jouw bedrijf hebben je medewerkers te maken met stof. Schadelijke stofdeeltjes bestaan in alle soorten en maten. Denk bijvoorbeeld aan chemische dampen die vrijkomen uit schoonmaakmiddelen, verf, en lijm. Ook bij het verwarmen of verbranden van materialen komen schadelijke stoffen vrij. In vochtige ruimten zorgt schimmel vaak voor een slechte gezondheid. Daarnaast kunnen uitlaatgassen van verkeer in de buurt naar binnen worden geblazen en daar blijven hangen. Tenslotte komen veel gevaarlijke stoffen vrij bij werkprocessen in de industrie. Denk aan lasrook, kwartsstof of nikkelstof. Bij langdurige blootstelling aan dit soort gevaarlijke stoffen kunnen zich ernstige beroepsziekten ontwikkelen. Door de lucht te zuiveren kun je de blootstelling aan gevaarlijke stoffen sterk verminderen. 

Zuivere lucht in je bedrijf loont

Met luchtzuiveringssystemen filter je (onzichtbare) stof- en virusdeeltjes uit de lucht nog voor medewerkers ze kunnen inademen. Verschillende onderzoeken tonen aan dat gezonde binnenlucht het ziekteverzuim verlaagt en de productiviteit verhoogt. Bovendien zijn gezonde medewerkers tevredener en gemotiveerder.  

Industriële luchtzuivering in de praktijk

Ook technische groothandel Solar ontdekte de vele voordelen van zuivere lucht. Met behulp van luchtzuiveringssystemen van Zehnder Clean Air Solutions vangen ze stofdeeltjes direct bij de bron op. In de video hieronder zie je hoe de luchtreinigers de hoeveelheid stof drastisch hebben verminderd en wat dit betekent voor de medewerkers en het bedrijf.

Solar besloot de gezondheid van medewerkers te beschermen en te verbeteren. De vele verplaatsingen van mensen en producten veroorzaken, net als de kartonnen dozen, veel stof. Daarom filteren ze de deeltjes met de luchtzuiveringssystemen van Zehnder Clean Air Solutions uit de lucht voordat medewerkers het kunnen inademen en het stof zich door het magazijn verspreidt. Lees in de case study meer over hoe Solar zijn medewerkers beschermt met zuivere lucht en hen een aangename en gezonde werkomgeving biedt.

Benieuwd wat zuivere lucht voor jouw medewerkers en bedrijf kan betekenen? Neem contact op met Zehnder Clean Air Solutions. Dan bellen we je terug om de mogelijkheden voor jouw bedrijf te bespreken.

Naar alle berichten van Zehnder Clean Air Solutions terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.