Financieren is vertrouwen

15 oktober 2021 11:47

Financieren is vertrouwen

Interview met een onderneming die crowdfunding als financiering heeft gebruikt

“Mijn accountant zei het: “Neem eens contact op met een crowdfund platform!” Echt, ik dacht dat ik water zag branden. Een financiering zonder dat je de bank nodig hebt?! Ja klopt, dat is ondertussen 4 jaar geleden, en ondertussen betaal ik volgende maand mijn laatste rente en aflossing. Maar wat een verademing is dit zeg. Ik zal je het hele verhaal vertellen!”

Wat doen jullie met het bedrijf?

(Leendert): “Wij hebben een bedrijf dat gespecialiseerd is in begeleiding van ondernemers met betrekking tot risicomanagement. Dus het beheersen van operationele risico’s en de daar bij  horende beheersingsmaatregelen. Ook adviseren we op diverse punten om eventuele risico’s af te dekken door verzekeringen. Kortom: Alleen maar advieswerk; geen fysieke handel, geen productieproces, geen eigen gekocht pand; dus niets om in te brengen als zekerheid om een financiering aan te trekken.”

Hoe hebben jullie de financiering gekregen?

(Leendert): “We kwamen via onze accountant in contact met een crowdfund platform. Na twee gesprekken begreep de financieringsmakelaar onze businesscase, onze uitdaging om schaalgrootte te gaan behalen, en keurde onze aanvraag van € 50.000 goed. Let wel, we waren nog geen drie jaar bezig hè! Toen het platform de aanvraag op de website plaatste, was het hele bedrag in 2 uur bij elkaar. Tegenwoordig gaat dat nog sneller volgens mij.

Aandachtspunt, alle investeerders van zo’n platform zien ook je cijfers over de afgelopen jaren en eventueel je prognose etc. Dat moet je wel vrij willen geven. Ik heb er geen moeite mee gehad, mijn cijfers zijn via de KvK op een bepaald moment ook beschikbaar.”

Wat heeft het jullie gebracht?

(Paul): “We zijn nu ondertussen vier jaar verder. En mijn compagnon en ik hebben in die tijd behoorlijk wat restaurants, hotels en andere ondernemingen voorzien van adviezen. En meerdere keren heb ik gemerkt, dat deze ondernemingen ook hebben meegedaan in onze financiering. Ze zeggen het niet, dus ik kan het niet bewijzen. Maar we merken gewoon dat er meer is dan alleen een relatie van diensten en factureren. Ik had dit echt nooit voor mogelijk gehouden.

In november zijn we klaar met aflossen. En natuurlijk, als je geen geld nodig hebt, moet je niet gaan lenen. Maar als ik terugkijk weet ik zeker dat ik met deze manier van financieren heel veel extra omzet heb kunnen binnenhalen. We betaalden 8% rente; over de hele looptijd is dat ongeveer € 8.000,- aan rente geweest. dat lijkt fors. Maar ik weet zeker dat het mij in ieder geval 2 (maar waarschijnlijk 8 tot 9) klanten heeft opgeleverd. De omzet van die twee klanten (in totaal bijna € 10.000,-) was al het totale bedrag dat we in die hele periode aan rente hebben betaald; alleen maar omdat we voor crowdfunding hebben gekozen. Daarnaast hebben we het geld gebruikt om behoorlijk wat marketing in te zetten. En daar is gelukkig nog een veel grotere plus uit gekomen. Dat zou dus allemaal met een bancaire financiering nooit gebeurd zijn.”

Je advies aan andere ondernemers?

(Paul): “Vraag eens na, wat het voor jouw business kan betekenen om geld te lenen via crowdfunding. De aanvraag was met een maand geregeld, het leverde ons extra (langdurige) klanten op en administratief was alles hetzelfde als bij een bank. Ik zeg: Doen!”

Meer weten? Bel met:
www.waardevoorjegeld.nl
Verlengde Kerkweg 25
2985 AZ  Ridderkerk
T: 085-4890452

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.