Exclusief en duurzaam stucwerk met een stijlvolle betonlook

2 februari 2023 09:58

Exclusief en duurzaam stucwerk met een stijlvolle betonlook

Fred Kieviet uit Emmen is al ruim vijfenveertig jaar stukadoor en sinds 2004 eigenaar van Qui Vita. Hij is gespecialiseerd in waterafstotend stucwerk voor badkamers en andere sanitaire ruimtes, maar verder uiteraard inzetbaar voor elke vorm van stucen. Daarnaast is hij voor Noord-Nederland en het noorden van Duitsland dealer van Cemcolori, een Nederlandse producent van een revolutionair stucadoorsproduct. 

De overstap was snel gemaakt

Fred is in 1960 geboren. Hij heeft op de Lts een opleiding tot elektricien gevolgd en afgerond, waarna hij nog twee jaar een opleiding tot constructiebankwerker heeft gevolgd, met de bedoeling om daarna door te studeren. Dat liep echter anders, want zijn ouders lieten een woning bouwen waar een elektricien werkte die iemand nodig had, waar Fred op ingegaan is. Daarna kwam daar een stukadoor die óók iemand zocht. Omdat hij bij hem tweehonderdvijftig gulden per week kon verdienen, wat voor die tijd een flink bedrag was, hoefde de jonge Fred niet lang na te denken en was de overstap snel gemaakt, waarna hij op achttienjarige leeftijd leerling stukadoor werd.

Vanuit een interesse in Tadelakt, een traditioneel Marokkaans type stucwerk wat waterafstotend en stootvast is door een speciale kalk en een afwerking met olijfzeep, specialiseerde hij zich al vrij snel in stukadoorswerk voor badkamers en andere sanitaire ruimtes.

In 2004 is Fred voor zichzelf begonnen en heeft hij Qui Vita opgericht. Rond 2009 kwam er een nieuw stukadoorsproduct op de markt, Beton Ciré of Betonstuc genaamd. Fred is zich daarin gaan specialiseren, omdat het net als Tadelakt waterdicht is, maar verder geen onderhoud nodig heeft. Want terwijl bij Tadelakt de muren één keer in de zoveel tijd ingesmeerd moeten worden met olijf houdende zeep, is dit product direct blijvend waterdicht door kunsthars met een waterdichte coating.

Fred onderscheidt zich duidelijk van de gemiddelde stukadoor

Cemcolori is de Nederlandse producent van Beconstuc. Na een aantal cursussen heeft Fred zich het product dermate eigen gemaakt, dat hij inmiddels Kiwa gecertificeerd dealer voor Noord-Nederland en Noord-Duitsland is en zelf ook cursussen geeft. Dat dealerschap en die cursussen zijn niet gericht op de particuliere markt, maar op stukadoorsbedrijven, want particulieren kunnen dit product niet kopen.

Uiteraard gebruikt hij het zelf ook met zijn stukadoorswerk voor Qui Vita, wat overigens niet betekent dat hij niets meer doet in het gewone stucwerk. Fred: “Als je een badkamer hebt waar de tegels nog op de wanden en vloeren zitten, dan worden die eerst normaal gestuct met een cementgebonden betonmortel en dan pas kan het erop, want het moet super glad zijn, omdat je anders de voegen tussen de tegels direct weer terugziet. Het grote voordeel van dit product is dat smerige voegen en kitranden tot de verleden tijd behoren, waardoor de badkamer veel minder vaak schoongemaakt hoeft te worden en er veel minder fosfaten in het riool belanden. En het is recyclebaar, want als de badkamer gesloopt wordt, blijft er puur cement over.”

Qua stucwerk in badkamers onderscheidt Fred zich duidelijk van de gemiddelde stukadoor, doordat die het niet aandurft om de vloer te stucen in verband met lekkagemogelijkheden rondom het afvoerputje en daarom maar een tegelvloer adviseert. Fred daarentegen weet precies hoe dik de stuclaag moet zijn en heeft zich een techniek aangemeten waardoor hij, in combinatie met de producten van Cemcolori, garant staat voor een lekvrije gestucte badkamervloer.

De aangebrachte stuclaag van Cemcolori is al waterdicht bij een dikte van één millimeter. En bij betegelde wanden en vloeren is de laag cementgebonden betonmortel die eronder komt maximaal drie millimeter dik, zodat de totale laag nooit dikker wordt dan vier millimeter.

Gespecialiseerd in Venetiaans stucwerk

Naast badkamers en anderen sanitaire ruimtes stuct Fred ook wanden, vloeren, aanrechtbladen, vensterbanken en meubels. Aanrechtbladen en vensterbanken krijgen daardoor een gladde en naadloze oppervlakte.

Fred: “Met de vloeren is er qua afdeklaag een keuzemogelijkheid tussen een polyurethaan coating, afgekort PU-coating, of een epoxy coating. Het belangrijkste verschil tussen polyurethaan en epoxy zit ‘m in de hardheid. Epoxyvloeren hebben bovenop een keiharde en doorzichtige glanslaag waar onder andere lavagesteente in verwerkt zit. Daardoor zijn ze gegarandeerd krasbestendig en dus volledig bestand tegen de nagels van huisdieren, zoals honden en katten, en naaldhakken en dergelijke. Epoxyvloeren zijn daarom ook zeer geschikt voor toepassing in industriële ruimtes. Maar voor particulier gebruik zijn polyurethaan gietvloeren ook heel geschikt. Ze zijn zachter dan epoxyvloeren en bovendien elastisch.”

Fred is, naast zijn specialisme in Betonstuc, ook gespecialiseerd in Venetiaans stucwerk, wat gebaseerd is op leembasis. Leem heeft als eigenschap dat het niet zo hard wordt als cement, waardoor het niet waterdicht is. Daarom wordt het niet toegepast in badkamers, maar het is uiteraard wel geschikt voor wanden in de huis- en slaapkamer en hal of gang. Door er pigmenten aan toe te voegen kunnen er hele mooie effecten mee gemaakt worden, met als resultaat bijvoorbeeld een muur in marmerlook, metallic look of gebroken steenlook. Het wordt in Nederland steeds populairder, omdat het vocht kan opnemen wat het weer loslaat wanneer dat nodig is. Zo werkt het ook met warmte. Als je je woning opstookt, isoleert het gigantisch waarbij de overtollige warmte in de wand trekt en zodra het nodig is, laat de wand het weer los. Dat is het voordeel van leem.

Een offerte voor het Koninklijk Huis

Bij het woord ‘beton’ denk je al snel aan grijs, maar de betonlook van CemColori bevat tweeëndertig standaardkleuren en op aanvraag is het zelfs mogelijk om elke denkbare kleur te kiezen op basis van alle RAL en NCS kleuren. Het mooie daarbij is dat het nooit egaal wordt, maar dat er altijd een structuur in zit. Fred noemt dat ook wel een bewegingspatroon en legt daarbij uit dat het resultaat afhankelijk is van de grootte van de spaan die hij gebruikt. Hoe kleiner de spaan, hoe meer structuur er ontstaat.

Fred werkt ook met sjablonen met tegelmotieven in zijn stucwerk, waardoor hij het effect kan sorteren alsof bijvoorbeeld een badkamer betegeld is met oude Italiaanse tegeltjes. Zo heeft hij ook een techniek ontwikkeld waarbij hij eerst een stuclaag aanbrengt in een bepaalde kleur en daar overheen één in een andere kleur, waarna er een PU-coating opgaat die hij na droging er weer afschuurt. Het resultaat is een prachtige meerkleurige wand. En dan is er nog de croco look. Daarbij wordt er eerst een stuclaag opgesmeerd en als die droog is, wordt er met een verfroller een tweede laag aangebracht wat sterk verdund is met water. Het resultaat is een motief wat sterk doet denken aan de rug van een krokodil.

En zo staat Fred met Qui Vita garant voor exclusief en duurzaam stucwerk met een stijlvolle betonlook. En dat het exclusief en stijlvol is, blijkt wel uit het feit dat hij benaderd werd door het architectenbureau van het Koninklijk Huis om een offerte op te maken voor een project waarover hij zich verder niet mag uitlaten. Hij heeft de opdracht niet gekregen, maar is er terecht wel trots op dat ze hem überhaupt benaderd hebben. 

Tekst: Leo Singor

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.