Een warm welkom in het Lifeport Welcome Center

6 april 2023 09:55

Een warm welkom in het  Lifeport Welcome Center

Zoals veel regio’s hebben we ook hier in de regio Arnhem-Nijmegen een tekort aan arbeidskrachten. Dat geldt voor de hele breedte van het spectrum: van praktisch tot universitair geschoold. We zien bijvoorbeeld regelmatig dat mensen die in onze regio een mooie opleiding hebben gehad aan bijvoorbeeld de RU, de WUR of de HAN, en die hier met veel plezier wonen, toch werk vinden in de Randstad.

Dat is zonde, want we kunnen ze heel goed gebruiken in onze regio op plekken als de Noviotech Campus of IPKW en bij bedrijven als NXP of Alliander. In plaats daarvan zitten ze wekelijks uren in de trein of de auto, wat voor henzelf ook niet fijn is. Deze tijd kunnen ze ook besteden aan hobby’s, het gezin of vrijwilligerswerk. Hoe prachtig zou het zijn als we er samen voor kunnen zorgen dat deze mensen hun loopbaan veel vaker vervolgen in onze grote, groene regio, stiekem gewoon de mooiste van het land? We hebben ze veel te bieden als het gaat om Health, Hightech en Energy, maar ook bijvoorbeeld horeca en logistiek.

Internationale talenten

Dat geldt voor mensen die geboren zijn in Nederland, maar ook voor mensen van buiten onze landsgrenzen. Vanwege de arbeidskrapte hebben we die internationale kenniswerkers en internationale studenten namelijk heel hard nodig. Om de demografische ontwikkeling, de vergrijzing, het hoofd te kunnen bieden, maar ook om als regio innovatief te blijven.

Om het die internationale talenten makkelijker te maken, zijn we in januari gestart met het Lifeport Welcome Center (LWC). In Huize Heyendael, op de Radboud-campus, hebben we één plek waar ze terecht kunnen voor de overheidsdienstverlening bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst van het Rijk en de gemeente Nijmegen. En gelijktijdig worden ze hier ook door middel van een uitgebreid welkomstgesprek op weg geholpen in onze stad en regio.

Het is een plek waar we deze mensen en hun eventuele families helpen en adviseren en waar we klaarstaan voor hun vragen. We bieden ze een warm welkom, zodat ze zich hier thuis voelen. Onze regio heeft een gastvrij karakter en in het Lifeport Welcome Center proef je dat meteen. Hopelijk kunnen we internationaal talent er op die manier van overtuigen dat het in deze regio geweldig wonen én geweldig werken is. 

John Brom
Wethouder gemeente Nijmegen en lid van The Economic Board

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.