Duurzame club- en bedrijfstafels in eigen huisstijl

22 juli 2021 08:43

Duurzame club- en bedrijfstafels in eigen huisstijl

Wat voor Bert Breijer uit Leerbroek begon met een aardigheidje voor zijn voetbalclub, mondde spontaan uit in een uniek zakelijk concept, waardoor hij sinds 2018 eigenaar is van ClubTafel.com. Het bedrijf levert aluminium picknick- en statafels aan sportclubs en bedrijven. De tafels zijn gepoedercoat in de kleuren van de club of het bedrijf en aan beide zijkanten voorzien van het logo. In het geval van de sportclubs kan de tafel ook gesponsord zijn en staat het logo van de club aan de ene en dat van het sponsorende bedrijf aan de andere kant.

De voorgeschiedenis

Bert is op 8 maart 1964 geboren. Nadat hij op zijn zeventiende geslaagd was voor de Mavo ging hij die zomervakantie aan het werk in de toenmalige betonfabriek Betonson in Arkel. De fabriek, regionaal bekend als ‘Betondak’, sloot in 2009 de deuren. “Na die vakantie ben ik er blijven hangen”, aldus Bert, “en na een maand of vier trad ik in vaste dienst. Het was 1981 en de banen lagen niet voor het oprapen; ook niet voor jongeren, dus ik was blij dat ik een baan had. We maakten betonnen buizen, putten, breedplaatvloeren, et cetera. Ik heb eerst anderhalf jaar in de productie gewerkt, waarna ik planner werd op kantoor. Dat was een leuke uitdaging, maar ik moest daarvoor wel mijn MTS-niveau halen, wat ik in vijf jaar tijd in de avonduren heb gedaan. Daarna heb ik nog diverse avondcursussen gevolgd, van Informatica Logistiek Management tot en met Hogere Bedrijfskunde. Ik heb zevenentwintig jaar bij Betonson gewerkt en wel tien verschillende banen gehad; tot en met bedrijfsleider. Ik was vijfenveertig toen de fabriek failliet ging en ben toen én bij De Hamer Beton uit Nijmegen gaan werken én voor mezelf begonnen met Adviesbureau Onder Maaiveld Advies. We maakten bij Betonson namelijk van oudsher speciale ruw drinkwaterleidingen waarvan ik alle knowhow bezat en het hele archief in mijn beheer had. Omdat ik gespecialiseerd ben in deze materie, leek het mij goed om vanuit mijn opgebouwde netwerk van waterleidingbedrijven en soortgelijken een adviesbureau voor ondergrondse infra werken en betonconstructies te starten. Mijn nieuwe werkgever was op de hoogte van mijn bedrijf en had daar totaal geen moeite mee. Sterker nog: via mijn bureau kreeg hij er diverse klanten bij. In 2015 ben ik gestopt bij De Hamer Beton en volledig zelfstandig verder gegaan met Onder Maaiveld Advies.”

De totstandkoming van ClubTafel.com

Bert is bestuurslid van Voetbalvereniging S.V. Meerkerk. Vanwege de uitbreiding van een nieuwbouwwijk was de club genoodzaakt om in 2019 te verkassen naar een andere locatie. Voor de pupillen was er een oud picknicktafeltje met een stalen frame en houten planken in de clubkleuren zwart en geel. Maar omdat die zijn beste tijd gehad had, kwam Bert op het idee om de club in verband met de verhuizing een nieuw exemplaar te schenken. Om het zo onderhoudsvriendelijk mogelijk te maken, dacht hij aan een volledig aluminium tafel. Hij benaderde zijn vriend Wim van der Vliet die eigenaar is van Vlicon in Arkel; een bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van aluminium producten. En zo kreeg S.V. Meerkerk van Bert twee aluminium picknicktafels; een zogenaamde twee-meter-tafel voor de volwassenen en een pupillentafeltje. Beide tafels zijn gespoten in matzwart en voorzien van het geel-zwarte logo van de club.

Bert: “Ik kreeg hele leuke reacties in de trant van ‘Dat is gaaf! Daar moet je wat mee gaan doen’. Toen ontstond het idee om sportclubs via bedrijfssponsoring van deze picknicktafels in hun clubkleuren te voorzien, met aan de ene kant het logo van de club en aan de andere kant het logo van het bedrijf. Ik heb eerst via Google een soort van marktonderzoek gehouden, want ik had geen zin om met allerlei concullega’s in dezelfde vijver te vissen. Maar tot mijn verbazing kwam ik dit concept helemaal niet tegen. Dus toen heb ik het een en ander uitgewerkt en opgezet.”

Berts concept sloeg dermate aan dat hij er, naast Onder Maaiveld Advies, een bedrijf voor oprichtte en zo was ClubTafel.com een feit. Hij kreeg niet alleen orders van voetbalverenigingen, maar ook van hockey- en tennisverenigingen en al snel ontdekte hij dat dit ook een leuk concept is voor het bedrijfsleven: een of meer picknicktafels in de eigen bedrijfskleuren met het logo aan beide zijkanten. En inmiddels heeft hij zelfs tafels geleverd aan waterschappen van de overheid. Behalve dat Bert met een stand op de Nationale Sport Vakbeurs heeft gestaan en hij zo nu en dan een bericht plaatst op Facebook en Instagram, breidt het zich uit zonder dat hij er al te veel reclame voor maakt. De orders voor de bedrijfstafels, die hij tot nu toe geleverd heeft, kreeg hij voornamelijk binnen door mond-tot-mondreclame.

De levensduur is onbeperkt

Omdat Bert inzet op duurzaamheid, worden de tafels volgens het cradle to cradle-principe geproduceerd met minimaal vijfenzeventig procent gerecycled aluminium. Cradle to cradle betekent letterlijk 'van wieg tot wieg' en is een nieuwe kijk op duurzaam ontwerpen en duurzaam produceren. Er is dus geen levenscyclus 'van de wieg tot het graf', maar na gebruik wordt een product opnieuw grondstof voor het volgende product. Als er normaal mee omgegaan wordt, kan dat bij de tafels van ClubTafel.com dan wel een behoorlijk aantal generaties duren.

Het aanbod bestaat uit drie picknicktafels van twee, drie en vier meter en twee soorten statafels met ook aan beide zijden logomogelijkheden. De picknicktafels zijn anderhalve meter breed met een tafelhoogte van vijfenzeventig centimeter en een zithoogte van drieënveertig centimeter. De langste tafel kan ook geleverd worden met twee of vier rolstoelplaatsen. Van alle vier producten kan er ongelimiteerd vanaf één exemplaar besteld worden, waarbij de stukprijs lager wordt naargelang het bestelde aantal.

“De klant bepaalt de kleurencombinatie en de verdeling daarvan op de tafel.”, aldus Bert, “Via een programma van Adobe, waardoor ik de eigen kleuren en het logo van de opdrachtgever kan invoeren, laat ik in de offerte altijd een mogelijkheid zien voor een picknicktafel en een statafel. En van daaruit maakt men de eigen keuze, of mijn voorbeeld wordt één op één overgenomen.”

De levensduur is in principe onbeperkt; afhankelijk van hoe ermee omgegaan wordt. En omdat de tafels volledig demontabel zijn, kan elk beschadigd onderdeel apart vervangen worden, zodat ze er altijd mooi uit blijven zien. Zo zijn de logoplaten aan de zijkanten op basis van stickers gemaakt. Als een bedrijf van huisstijl verandert, kunnen die stickers gemakkelijk vervangen worden. En het mag duidelijk zijn dat dit voor een sportclub, in het geval van een nieuwe sponsor, ook ideaal is. Bert adviseert clubs dan ook om de tafels zelf aan te schaffen en ze niet door een sponsor te laten financieren, om vervolgens een sponsor te zoeken die zich voor een bepaalde tijd via de tafels aan de club wil verbinden, waardoor er een verdienmodel voor de club ontstaat door een eventuele opeenvolging van sponsors.

Een visitekaartje wat bijdraagt aan de uitstraling van het bedrijf

De poten van de tafels zijn aan de onderzijde voorzien van voetplaatjes met een rond gat, zodat de tafel aan de vloer bevestigd kan worden. Maar het is ook mogelijk om zwenkwieltjes met rem onder de tafel te plaatsen. Die kunnen eenvoudig met draadeind door het ronde gat van het voetplaatje met een vleugelmoer vastgezet worden. Hierdoor kan één persoon zelfs de picknicktafel van vier meter gemakkelijk verplaatsen en is de tafel voor een bedrijf ook ideaal om in een stand op een beurs te gebruiken. De wieltjes worden op aanvraag meegeleverd.

Voor bedrijven is een picknicktafel in eigen huisstijl, zowel op een beurs als in of voor het bedrijfspand, écht een visitekaartje, omdat het in positieve zin opvalt en daardoor bijdraagt aan de uitstraling en identiteit van het bedrijf.

Tot slot vindt Bert het belangrijk om te melden dat de website nu nog gebaseerd is op de begintijd toen hij zich alleen op sportclubs richtte, maar dat deze aangepast gaat worden vanwege het feit dat er zoveel orders uit het bedrijfsleven komen, dat de balans tussen geleverde club- en bedrijfstafels inmiddels aardig in evenwicht is.

Tekst: Leo Singor

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.