Duurzame brandstofketen helpt bouwbedrijf en rioolwaterzuivering

20 december 2021 09:36

Duurzame brandstofketen helpt bouwbedrijf en rioolwaterzuivering

De vergeten diesels worden ze genoemd: graafmachines, kranen, aggregaten en ander zwaar materieel op de bouw. Er ligt een enorme en complexe opgave om het energieverbruik hiervan te verduurzamen. In samenwerking met ketenpartners heeft Gashouders een praktisch en betaalbaar alternatief ontwikkeld op basis van biogas: een bijproduct dat ontstaat bij de zuivering van rioolwater.

Dit biogas heeft vaak geen rendabele afzetmarkt, terwijl het een schone en klimaatneutrale brandstof is. Bij de rioolwaterzuivering in Renkum heeft Gashouders in 2021 het eerste biogasvulstation ter wereld geplaatst dat in staat is biogas onder hoge druk te brengen. Vandaaruit wordt het, met speciale opslagtanks en de eerste hybride biogasgenerator, ingezet bij bouwprojecten in de regio. Zo ontstaat de nieuwe lokale duurzame brandstofketen. 

Oplossing voor energievraagstuk

Met deze keten heeft Gashouders een oplossing voor het energievraagstuk van zowel bouwprojecten als rioolwaterzuiveringen. In Nederland wordt op bouwplaatsen jaarlijks 800 miljoen liter diesel verbruikt, wat een gigantische uitstoot van CO2, stikstof en fijnstof veroorzaakt. Rioolwaterzuiveringen zijn daarentegen de grootste producent van biogas, een echte lokale duurzame brandstof. Maar zij zijn genoodzaakt jaarlijks meer dan tien miljoen kubieke meter overtollige biogasproductie af te fakkelen. Dankzij de duurzame brandstofketen hoeft biogas niet meer te worden afgefakkeld bij de rioolwaterzuiveringen en kunnen graafmachines, kranen en ander materieel duurzaam opladen.

Voor elke duurzame bron de juiste bestemming is de missie van Gashouders. Gashouders realiseert hiervoor lokale netwerken, samen met bestaande producenten en nieuwe gebruikers. Nu voor biogas geproduceerd door waterschappen en agrariërs en in de toekomst voor andere duurzame bronnen zoals zon en wind.

Wilt u meer weten over Gashouders:
www.Gashouders.nl
info@gashouders.n
Tel.: +31 (0) 646240816

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.