Duizendste AVG OK-vignet uitgereikt in transportsector door Stichting AVG

4 juli 2022 14:57

Duizendste AVG OK-vignet uitgereikt in transportsector door Stichting AVG

Stichting AVG heeft het duizendste AVG OK-vignet uitgereikt. Voorzitter Maarten Roelfs van de Stichting overhandigde het vignet vorige week persoonlijk in Helenaveen aan Jan Arts Transporten. Het vignet werd begin mei in het leven geroepen. Dragers van het vignet vinden het belangrijk een signaal af te geven aan consumenten, bedrijven, medewerkers, klanten en leden van verenigingen dat er goed wordt omgegaan met hun persoonlijke gegevens.

Eigenaresse Anne van Horen-Arts en administratief medewerker Helmy Janssen van Jan Arts Transporten ontvingen het vignet. “Wij zijn een vervoerder waar service en kwaliteit voorop staat, maar vooral de goede relatie met de klant,” aldus Van Horen-Arts. “Privacy en veiligheid spelen een belangrijke rol, dus toen we over dit vignet hoorden, hebben we dit direct in orde gemaakt.”

Stichting AVG is houder van het vignet en doet checks ter controle om te kijken of de aanvrager aan de AVG-eisen voldoet. Na een ok krijgen ze een vignet van avgprogramma.nl. De gebruikers van het programma komen als eerste in aanmerking voor het vignet.  “Dat er behoefte is aan een vignet, bleek wel na de lancering,” aldus voorzitter Maarten Roelfs van Stichting AVG. “In korte tijd blijkt er enorm veel belangstelling te bestaan voor een onafhankelijke toetsing van de AVG. Inmiddels loopt de teller rap op en hopen we binnenkort 3.000 vignetten uit te hebben gegeven.”

Explosieve stijging datalekken, burgers komen in actie

In 2021 werden er bijna 25.000 datalekken gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Op werkdagen is er dat dus één per elke 4 minuten. Ook ontving AP bijna 19 duizend klachten over organisaties die hun privacy schenden, waarvan 774 internationale klachten. 300 burgers namen in 2021 zelf een jurist in de arm om een rechtszaak te beginnen en dat aantal loopt op. Een paar grote groepen burgers verenigde zich in groepsvorderingen met een geldeis vanwege inbreuk op privacy, bijvoorbeeld tegen de GGD. Een schikkingsvoorstel van 625.000 euro aan de groep werd onlangs afgewezen.

Stichting AVG werkt samen met 180 branche- en beroepsverenigingen die tegemoet kunnen komen aan de wens voor duidelijkheid en transparantie. Een pilot met reisbrancheorganisatie ANVR was succesvol. “We zien een sterke toename van gevallen van privacy inbreuken en datalekken,” aldus Roelfs. “Omdat er geen algemeen keurmerk is voor privacy vanuit waakhond AP is Stichting AVG hier op ingesprongen en hebben ze met AVG OK Vignet een tussenvorm gecreëerd.”

Over Stichting AVG

Vanuit de verenigingswereld is in 2017 het initiatief genomen om alle verenigingen in Nederland zo eenvoudig mogelijk aan de AVG-wet te kunnen laten voldoen. Daartoe zijn experts samengebracht en is hun kennis gebundeld en toegankelijk. Het resultaat is Stichting AVG, een partnerschap van 180 verenigingen dat zorgt voor toegang tot kennis en communicatie daarover. Het partnership heeft geleid tot het online AVG-programma. De Stichting AVG steunt haar partners met kennisdeling over AVG, updates van wetgeving in binnenland en Europa, het leveren van sprekers bij bijeenkomsten, het geven van webinars en het beschikbaar stellen van communicatiemateriaal. De stichting biedt mogelijkheden om via producten, zoals het AVG-programma, regels te implementeren en aan de wet te voldoen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.