"Duits personeel heeft vaak veel interessante technische kennis“

22 september 2020 10:15

"Duits personeel heeft vaak veel interessante technische kennis“

Wie op zoek is naar personeel, denkt misschien niet meteen aan werknemers uit Duitsland. En dat is jammer, want personeel uit het buurland heeft veel te bieden. Duitse werknemers hebben vaak meer praktijkervaring en kunnen nieuwe perspectieven en inspiratie bieden – ook voor de Nederlandse collega’s. Iemand die dit volledig kan beamen, is Dick Pelskamp, hoofd Human Resources bij Kinkelder in Zevenaar. Het bedrijf is gespecialiseerd in cirkelzaagbladen voor de industrie. Bij Kinkelder werken circa 180 medewerkers, waarvan zo’n 10 procent Duits. Hoe verloopt de samenwerking? Wat zijn juridische of fiscale obstakels? In gesprek met het GrensInfoPunt Rijn-Waal (GIP) vertelt Pelskamp over zijn ervaringen.

Wat produceert Kinkelder precies?

“We maken cirkelzaagbladen voor de metaalindustrie. Daarbij gaat het vaak om maatwerk. Wij verkopen onze producten aan de tussenhandel, die op zijn beurt levert aan productiebedrijven die vooral componenten voor de auto-industrie maken. Bijna de helft van de producten die met onze zaagbladen worden geproduceerd, komt dus terecht in diverse soorten voertuigen.”

U heeft al jarenlang Duitse werknemers in dienst. Hoe hoog is dat percentage?

“Bij ons werken momenteel 18 Duitsers, waarvan er een al twaalf jaar bij ons in dienst is. Dat komt neer op circa 10 procent van ons totale personeelsbestand.”

Welke werkzaamheden verricht het Duitse personeel?

“Een medewerker is productieleider, een ander is coating specialist en de meeste anderen werken in de productie. De Duitse collega’s hebben als voordeel dat ze na hun opleiding beschikken over een grotere technische basiskennis. In Nederland is dat in mindere mate het geval. In Duitsland heb je werktuigbouwkundigen en slijpspecialisten in alle soorten en maten.”

Hoe verliep de integratie van de medewerkers uit het buurland?

“Goed! Aan het begin van hun dienstverband bieden wij hen de mogelijkheid om deel te nemen aan een cursus Nederlands, zodat de drempel in de communicatie met collega’s lager wordt. In onze branche komt het vaak aan op nuances, daarom is talenkennis voor ons belangrijk. Bovendien is de integratie in het team eenvoudiger. De meeste Duitse medewerkers zijn geboren in de grensstreek, waardoor de Nederlandse taal niet helemaal onbekend is.”

Zijn er administratieve valkuilen waarmee rekening gehouden moet worden?

“Voor een deel. De zorgverzekering is goed geregeld tussen Menzis en de Duitse zorgverzekeraars. Alle aanvullende verzekeringen moeten echter apart worden afgesloten. Daar moet je opletten. Het is in Duitsland bijvoorbeeld zo dat een werknemer zijn echtgenote probleemloos kan meeverzekeren, ook wanneer zij niet werkt. Als je in Nederland werkt, is dat niet automatisch het geval.”

Wat zijn de verschillen op het gebied van belastingen?

“In Duitsland is de indeling in fiscale klassen heel anders dan in Nederland. Jonge, alleenstaande vrouwen en mannen uit Duitsland profiteren daarom van voordelen in Nederland.”

Ziet u in het dagelijks werk cultuurverschillen?

“Zeer zeker! De Duitse medewerkers vallen op door hun gestructureerde manier van werken en hun directheid, de Nederlandse collega’s door hun flexibiliteit en eigen initiatief. Dat betekent concreet dat de Duitse werknemers eerst hun plek moeten vinden in onze open werkcultuur; ze moeten de vrijheid in onze platte hiërarchie eerst nog ontdekken. We moeten hen in zekere zin ‘ontdooien’. Als ze eenmaal gewend zijn aan onze werkwijze, willen ze vaak niet meer terug naar het oude systeem.”

Hoe is het gesteld met beroepstitels?

“We hebben een medewerker die in Duitsland ‘Meister’ is. Dat kennen we in Nederland niet. Het verlies van de daarmee verbonden positie moest hij eerst even verwerken.”

Heeft u tot slot nog een tip voor potentiële Duitse medewerkers?

“Met respect en vriendelijkheid kom je in Nederland een heel eind. Daarnaast mogen Duitse medewerkers rustig laten ziet wat ze kunnen. Ze beschikken vaak over interessante technische kennis, maar zijn daarmee vaak heel terughoudend.”

Het GrensInfoPunt Rijn-Waal

Ondernemers met vragen over het zoeken naar en aannemen van personeel uit het buurland kunnen met al hun vragen terecht bij het GrensInfoPunt van de Euregio Rijn-Waal in Kleve. Dit is een samenwerkingsverband van verschillende instanties: het UWV, de Deutsche Rentenversicherung, de Agentur für Arbeit, de Deutsche Gewerkschaftsbund, het Finanzamt, de Belastingdienst. SVB/Bureau Duitse Zaken en het FNV en CNV. Elke partner brengt zijn eigen expertise in. Op basis daarvan ontvangen werkgevers én werknemers deskundig advies. De diensten van het GrensInfoPunt Rijn-Waal zijn gratis.

Het GrensInfoPunt Rijn-Waal wordt mede mogelijk gemaakt door het EU-programma INTERREG Deutschland-Nederland, MWEIMHNRW, het Ministerie van Economische Zaken en de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.