Dit moet je weten over de afschaffing van de oudedagsreserve (FOR)

30 september 2022 14:35

Dit moet je weten over de afschaffing van de oudedagsreserve (FOR)

Ook zonder oudedagsreserve kun je pensioen opbouwen met fiscaal voordeel

Met Prinsjesdag werd het definitief: de fiscale oudedagsreserve, ook wel de FOR genoemd, wordt per 1 januari 2023 afgeschaft. Met deze regeling kunnen zzp’ers en andere IB-ondernemers fiscaal vriendelijk geld opzij zetten voor hun oudedag. Maar vanaf het nieuwe jaar is dit op deze manier dus niet meer mogelijk. En dat heeft gevolgen. Wat betekent dit voor jou als ondernemer? Kun je nog wel pensioen opbouwen met belastingvoordeel? We beantwoorden alle belangrijke vragen.

Wat kun je doen met je opgebouwde oudedagsreserve?

Over 2022 mag je de FOR nog wel toepassen. En eventueel over eerdere nog niet afgesloten boekjaren ook nog. Het opgebouwde bedrag aan oudedagsreserve mag je na 1 januari 2023 nog wel in je boekhouding laten staan, maar je kunt er niets meer aan toevoegen. Om het daadwerkelijk een pensioenvoorziening te laten worden, moet je deze uiteindelijk overzetten naar een lijfrenterekening. Dat heet afstorten.

Waarom is het slim om mijn oudedagsreserve af te storten?

Door jouw FOR af te storten voorkom je dat je er in één klap veel belasting over moet betalen. Als je stopt met jouw onderneming, of een paar jaar niet meer aan het urencriteria voldoet, of de AOW leeftijd bereikt, wordt het opgebouwde bedrag opgeteld bij je inkomen van dat jaar. Je moet dan over dit volledige bedrag belasting betalen. En dat kan hoog uitvallen. Iets waar je waarschijnlijk niet op zit te wachten. Dit voorkom je door jouw FOR af te storten in een lijfrente? Dan kun je deze in delen uit laten keren als je met pensioen gaat. Slim, want zo voorkom je dat belastingbedrag in één keer moet aftikken en na je AOW leeftijd betaal je in de regel ook nog een lager tarief aan inkomstenbelasting.

Geen oudedagsreserve, maar wel pensioen opbouwen?

Pensioen opbouwen als ondernemer kan nog steeds met fiscaal voordeel. Een alternatief voor de FOR is lijfrente. Je kunt hiermee ook fiscaal vriendelijk geld opzij zetten voor later. Je mag deze inleg namelijk aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting. Zo ontvang je dus belastingvoordeel.

Wat als je je geld niet gelijk vast wilt zetten?

Het kan zijn dat je wel geld opzij wilt zetten voor later. Maar dat je dit geld nog niet direct vast wil zetten. Bijvoorbeeld omdat je niet zeker bent van jouw omzet of omdat je rekening wilt houden met tegenvallers. Je kunt er dan voor kiezen om het geld eerst op een beleggingsrekening te zetten. En nog even te wachten met het vastzetten (terwijl je toch al rendement kan maken). Ben je in december zekerder van je zaak? Dan kun je het geld overzetten naar je pensioenrekening. Heb je een deel van het geld toch nodig? Dan kun je dit deel gebruiken en wat je niet nodig hebt wel overzetten naar je pensioenrekening. Let wel op dat je dit voor het eind van het jaar doet. Dan heb je namelijk nog recht op belastingaftrek (jouw jaarruimte).

Webinar: Eerste hulp bij oudedagsreserve afschaffing

Als jij nu gebruik maakt van de FOR is het belangrijk de juiste beslissingen te nemen. Er kleven namelijk ook best wat risico’s aan de oudedagsreserve. Om je hierbij te helpen organiseren we het webinar Eerste Hulp Bij Oudedagsreserve afschaffing. Binnen een uurtje snap je er alles van en kun je de juiste beslissing nemen.

Conclusie: weet hoe je ervoor staat en wees voorbereid

Dit jaar is de afschaffing van de FOR de grootste pensioen verandering voor ondernemers. Maar gelukkig is er dus een fiscaal vriendelijk alternatief: lijfrente. Dus check hoe je ervoor staat en maak een plan. En heb je tot nu toe gebruik gemaakt van de FOR, schrijf je dan snel in voor het webinar. Dan hoef je geen slapeloze nachten meer te hebben over jouw pot voor later.

BrightPensioen
Wg-plein 456
1054 SH Amsterdam
Telefoon: 020-7070540
E-mail: info@brightpensioen.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.